Tuesday, October 25, 2011

khayra turns 6 months old

holla....pejam celik, udah 6 bln memiliki puteri comel khayra adelya ni...look at her in this pic..isn't she cute n adorable?manis jer senyuman dia...


let me summarize her 6th month progress so far:


^ on 24th Oct 2011,balik dari keje, Ummi told me, khayra's 1st tooth is almost out..boleh terasa pada gum dia..masa tuh terkejut sgt, and sgt excited..balik umah, cuci tgn terus raba her lower gum..a'ahhh..ada rasa tajam2, keras..( ada org kata, awal jugak 6 bln dah ada gigi)


^ dah pandai meniarap, pusing kiri, kanan...mara ke depan..no-no-no..tapi boleh mengundur pulak...bila dah pandai meniarap ni..alahai..payahnya nak pakaikan diapers..asal baringkan je, within seconds terus dah meniarap...alahai..anak ku..aktif sungguh..!!now dah kena hampar toto kat living area kami..bagi dia golek, end-to-end puas2...

^ sejak dia jadi aktif ni, my parents selalu ckp dia dah lasak.. i hate that word "lasak" ..very -ve to me..i told them to use "active" instead of"lasak" ..bukan ke setiap perkataan yg keluar itu adalah doa??

^ she already took her solid food..her 1st solid food yg disuapkan was cerelac "susu + beras"..but she seemed dont like it..setin sudah beli dowh...ummi suggest suh beli puting botol yg X-shape, so that khayra boleh minum nestum bancuh dlm susu..mujur tommi tippee ada..< tq mothercare..segala keperluan botol utk khayra awk ada jual>




^ besides taking cerelac, dia pun suka sgt2 rusk..memula, saje beli brand Milna..murah sket..kalo dia tak suka, tak la terasa sgt pembaziran, drpd terus beli brand Farley...alhamdulillah..she loved it soo much...a piece per day,bancuh dgn air sikit, susu tepung secubit...seronok sgt tgk mulut dia tak sbr2 nak sudu..mcm anak burung...cute..


^ kalo tido, msti nak kena a/cond..mama & papa dah menggigil kesejukan, dia takmo..off je a/cond, pasang kipas, tak sampai 5 minit..msti..ekk..ekk..kepanasan sudah...dah la payah nak pakaikan blanket kat dia..kita risau takut dada dia sejuk...



^tido pun nak menepek sebelah mama dia...sebelah papa pun takpe...janji kalo dia kick, ada rasa benda..hantar dia tido dlm cot dia, hanya lepas dia terlelap...


^ she loves green...asal nampak kaler green..ternganga mulut dia, esp tgk iklan TV3 yg utk kids tu..kalo toys dia..suka dgn frog dia..


apa lagi ek?? tu jer kot progress dia setakat ni...i love u baby khayra..muahhhss

Friday, October 21, 2011

my feveret baby shop

Holla.....

nak tau tak, where is my favourite baby shop...? it is MANJAKU!!

kedai ni ada byk branch..yang selalu pegi branch Bangi Sek.9 & Bdr Br Sg Buloh..tapi the best outlet is the one yg kat bangi...mmg terbaekkk!!

frankly speaking, i used to underestimate this shop...ingatkan kedai cap ayam jer..i mean kdai yg jual brg baby yg brand yg tak dikenali...using cheap material,etc...tapi ntah mcmner, satu hari tu, ada kursus kat Tnb Bangi, tergerak nak gi kedai ni..kalo tak silap nak cari hooded blanket utk baby..nak tambah sehelai lg...masa tu boyot lg..rasanya dah 6month peknen kowt..

bila masuk jer..WOW...!! it is a one stop baby centre...segala brand , keperluan baby ada...pureen,kiko, disney, tollyjoy,etc...baby accsries pun semua brand ada..MAM,tommie tippe,NUK,Baby 1st year,etc..mmg perfect..! u name it, they have it..

sejak dtg kali pertama..mmg terus jatuh chenta...dan keep on dtg sini utk tambah persiapan nak beli brg baby(until now!!)..toys pun byk..kat level atas ada jual baby cot,stroller, bouncer, buai elektrik,segalanya la...

even masa dlm pantang pun sgt convenience utk suh bY gi sana ..beli puting,pampers, baby wipes,nipple cream..bg jer list, bY dapat mencarinya kat sana.






tapi a bit regret, masa peknen dulu, tak tau dorang ada privillege card utk pregnant mommy..dpt discount kalo tak silap..since skang kami dah jd loyal customer, mmg a bit rugi la tak sign up dulu...the best thing about this place..90% drpd koleksi baju Khayra setakat hari ni, semua beli kat sini...haha..much more better design, & price rather beli kat jusco...


berckp pasal bj Khayra..my feveret brand utk buat basahan hari2..suka beli baju brand Baby OK & Fiffy..murah, dan kualiti material setanding pureen( sama jer kualiti dia)..dan utk baju yg berjaring tu, ada mcm2 design utk baby girl...suke sgt..selalunya beli baju tido long & short sleeves & bj jaring2 tu jer...Khayra kan membesar dgn sihat, terpaksalah selalu shopping bj utk dia..hahaha


Tuesday, October 4, 2011

pads for the tank

Holla....

Haha..mcm kelakau je title entry kali ni..tak tau nak letak tajuk apa...nape pilih topic ni? sebab pagi tadi realize tinggal 1 pair jer lagi pad for my tank..gotta buy new pack lorr...

kita start pakai breast pad ni sejak berhadapan dgn satu peristiwa yg sangat memalukan di khalayak ramai..it happened when i was still in my confinement, kalo tak silap khayra balu lepas amik her 1st month jab from KK ptjy.lepas balik klinik, kami ke NIlai 3, nak beli paperbag utk majlis cukur jambul si kecik which will be held next week nyer ( owwhh..baru teringat, entry utk majlis cukur jambul tak buat lagi, kan?)..sgt la gamble, dlm pantang bleh lagi gi nilai 3 bersama2 mama & bY..then balik dari nilai 3, kami singgah jap Bangi untuk beli pacifier Khayra- since yg 2 bijik papa dia beli, dia takmo isap..

dok ralat membelek pacifier, time nak bayar baru mama perasan & tegur..coz tadi mama yg dokong baby dok ronda2 dlm kedai...kita plak sibuk membelek pacifier...baju basah..alamak..malunya!!!

dari keadaan tu lah baru trigger nak kena beli breast pad..memula dulu before bersalin, takde la terpikir nak beli lagi..time nak naik keje baru plan nak beli..rupanya anggapan ku salah sama sekali!! so my 1st pack i bought was Pureen...dia ada few range 12 pcs, 24 pcs( pcs yea..bkn PAIR)..boleh tahan gak rege dia...(sambil memikir masa hadapan...kos tambahan yg perlu dimasukkan dlm monthly expenditure :P)..and suddenly, terjumpa plak pack yg kat bwh ni- which i think sgt value for money..84 pcs (RM31.90)..kalo tak yg 24 pcs kalo tak silap dlm RM23..


Sejak peristiwa tu, kalo rasa nak kuar rumah, mmg wajib pakai la...malu wo...basah kat boobs..dah tentu2 sgt menarik perhatian org ..ahaks!!Bila dah start keje..pakai hari2..habis pulak my 1st pack..then terpikir nak pakai yg washable..kebetulan ada kursus kat Bangi, balik kursus gi singgah kat butik MumDreams..sebenarnya nak beli baju jenjalan yang bleh nursing ..nak survey harga..tgk design bj sume yg sopan2 ..ala2 muslimah punya( hantu sungguh aku ni..!!) tak jadi nak beli.. yg modern2, stylo2 takde :( sambil melihat2 produk lain yg ada kat kedai tu, ada terjumpa washable pad..trus grab..rege pun murah..rm16.90 je for 3 pairs..coz pernah gak dulu2 survey kat mag, standard rege dlm rm30++..apa lagi trus la amik...

tapi disebabkan aku ni, bukan la seorg yg rajin..masalah gak beli jenis washable..nak kena rajin membasuh..kat umah ni aktiviti membasuh baju, selagi tak tinggi baju kotor menggunung, selagi tu tak basuh (hampeh..!!) mmg la patut basuh secara hand wash jer..tapi dah nama pun malas...huhu..sendiri mau hengat!!

so, kena cari alternatif, kena gak beli lain..lagi satu, washable pad ni, tak brape absorb..kalo pakai gi keje, by noon pumping session, mesti kena tukar pad lain..mcm geli & tak selesa pulak pakai basah2 lencun..takut ada pembiakan bacteria pun jugak.

nak cari pureen value pack mcm aritu, takde dkt the Store Plaza Alam sentral..yg ada, dan murah hanyalah Tollyjoy ni...rege dia..tak ingat..dlm rm23 kot..( 40 +8 pcs)kelebihan dia-diameter padding dia lebih besar..cuma i still selesa pakai pureen..absorbtion pureen much better than tollyjoy..




so...lepas ni nak cuba brand apa pulak ek..??

Thursday, September 22, 2011

khayra adelya turns 5 month old

Holla....


today, khayra turns 5 months old..tapi kalo kira ikut hari dah 152 days dah dia lahir ke bumi Allah ni.. 5 wonderful months to have her in my life...betul org ckp..bila ada anak, rasa ceria jer hidup ni..w/pun kekadang tensen gak..meragam nak dukung jer... let's list down her achievement so far



  • dah pandai recognize mama & papa dia..last wiken baru realise yg dia tak nak dgn strangers lagi..mesti nangis..even nenek & atuk dia pun ,dia tak nak..masa gi umah Angah last week, ok jer dia..tapi time beraya umah along kelmarin, menangis2 dia..org pegang2, memain dgn dia pun, dia tak mo...(mujur time hari raya ritu dia masih blm kenal org lagi..)

  • her weight is 8.1kg..

  • still tak pandai nak pusing & meniarap sendiri- maybe due to her big drumstick or malas.kalo dia cuba pun setakat senget separuh badan jer...tak leh nak pusing sendiri..but i've witness dah 2x dia berjaya berpusing sendiri.tapi sibuk dah nak angkat butt dia.

  • kalo meniarapkan dia..patut menjulur ke depan..tapi dia menjulur ke belakang..haha..

  • kalau telentangkan dia, confirm tak sampai 5 minit dah beralih 90 degree dia pusing.

  • sgt la manja dgn papa dia..kalo duduk dgn papa dia..elok je..diam jer tgk tv sesama..kalo dgn mama..nak didukung jer..

  • she's an observant..suka perhati sekeliling..especially kalo jenjalan kat mall...tak meragam langsung..unless she's hungry.

  • she loves to sleep once masuk kereta ..baguih bdk ni...mcm mama dia..hehe..(tapi perjalanan yg jauh la...)

  • baju2 dia byk dah tak muat...ummi dia dah bising suh beli baju baru...kalo nak beli bj dia skang ni size 9-12 or 12-18...6-9? jangan harap muat!!

Monday, September 5, 2011

azam baru lepas raya

Holla.....
Ada nampak itu gigantic tumbler??haha..itulah azam baruku lepas raya...post pasal raya blm terpost lagi..dah citer pasal tumbler..post pasal raya bakal menyusul ..someday later..

saje nak bagitau..lps byk mkn kuih raya..rendang..segala bagai..yg sgt tak baik utk kesihatan,so untuk meneutralizekan komposisi gula & carbs dlm bdn sambil detox...kenalah bykkan minum air masak..

tumbler ni boleh diisi dgn 2 litre air..so, during ofis hour,wajib utk habiskan sebotol...besides, as i'm still nursing my baby_bulat2..mmg elok sgt la minum air bebyk...to increase & maintain milk production..alhamdulilah, i'm still surviving..masih dpt BF khayra,sudah masuk bulan ke-5...and last raya holidays sgtla seronok dpt BF Khayra directly from morning to nite selama 9 hari...

khayra pun seems dah ketagih..nak tido siang pun msti mau menggentel...kalo tak,takmo tido..mengamuk..bijak sungguh dia nih....hihi...

by the time post ni di buat, almost 1/4 jer air yg tinggal...caiyok..msti mau dihabiskan....!!!


Saturday, August 20, 2011

fenugreek aka halba pulak...!!

holla....


arini,21/7/2011..hari paling sedih buat diriku sbg ibu yg fully breastfeed(bf), coz arini khayra officially terpaksa mula minum formula milk(fm),instead of minum expressed breast milk(ebm).tak terkata rasanya sedih coz hanya sempat bf exclusively for only 3 months..

nk kata susu bkurang- rasanya sama jeer..malahan, mcm lg byk berbanding dlm pantang dulu..standard min. 1x pam-2oz..max 5oz..average 3oz..dpt pam kt opis 3x ..pernah tnya pakar lactation, dia consider,ok..kira byk gak la...of coz kalo boleh nk mcm my ofismate-Ayu, skali pam,tak smpai 10 minnit, dh dpt 5oz..but me...? tiap kali pam,msti mau 30minit...itupun mujur kalau dpt 5oz...


Ayu siap ckp, kekdg terpaksa buang je ebm dia, coz freezer dia dh penuh dgn stok susu..jelesnyer.............................kita ni..kais arini, mkn esok..(ceh, sukati je mengubah peribahasa) sejak 2 menjak ini dah pelbagai usaha dilakukan utk boost production..mkn daun pegaga,minum jus pegaga, makan kurma, mkn lobat putih, minum air rebuasan halba..just name it..!! tak gak menjadi...

Ajan ada suggest satu blog ni masa dia blog-hopping..and kebetulan pulak that owner Ice is my fren's friend..tau pun masa nak add dia kat FB..tetiba bleh ada mutual friend pulak..haha..wat a small world...Ice ni, dia pengamal produk NR (aka Nona Roguy-dulu2)..as for my case, dia suh minum air Akar herbanika..mcm gambar kat bwh tu...since benda agak mahal gak la..15 sachet kalo tak silap, rm70..tapi kalo amik dgn Ice, bleh dpt rege di..about RM52..tapi disebabkan still consider mahal..minta dia jual sample..she agreed to offer me 1 sachet for rm6...pehhh...tapi demi nak memastikan bekalan adalah berterusan..beli gak la..minta dia bawakan 3 sachet...



kami deal secara COD..dia dtg to my ofis..masa jumpa dia...perghhhhhhhhhhh..mantappp!! tak macam org dah ada anak 2 org!! bergetah giler badan dia...very small figure bdn dia..mcm ajan..tapi agak sexy..mmg mcm anak dara lah...mcm tak caya...kalo u olls nak tgk blog dia..byk la tips2 berguna yg dia bagi, dgn menggunakan produk NR..nanti saya update link dia...kalo kat FB search for Aishah Rahman..




Mlm tu, terus rebus akar herbanika tu..dia suh minum panas2..rasa dia..uihh...sape pernah minum air akar..mcm tu la kot..aku dulu dlm pantang pun tak minum air akar kayu..ni dah abis pantang, barulah sibuk2 nak minum air akar kayu..hoho...takpe..demi anakku Khayra Adelya....




pg esoknya (sabtu) dgn harapan membuak2, mengharapkan susu byk giler mcm air terjun..tgk sama jer..siap my rutin pagi2 utk pam..dpt ciputttt je..tak mcm biasa..throughout the day, mmg tak dpt pam la kalo dok kat umah..si kenit tu bergayut jer...tapi, gayanya mcm baby tak puas minum pulak..tapi still minum la air tu..bila mlm, pun tak dpt nak pam..mcm kebiasaan..eh, air ni mengurangkan susu ke menambahkan susu??last2 i made a decision-STOP!! lupakan je air tu..maybe tak sesuai dgn diriku..tapi sgt efektif kat org lain... :(




then so happen tergerak hati nak gi ada satu kedai BF kat area umah..Mums Basic kalo tak silap..kebetulan kedai ni jual brgan HPA..pernah terjumpa kat tenet, ada jus pegaga keluaran HPA..konon nak tanya in details..tapi kdai ni ada gak jual milk booster product..mcm milelea soy drink,milkmaid tea,etc...shaklee trial pun ada..tapi bdk ni suggest try fenugreek...memandangkan bib pun suggest amik fenugreek pills...so, beli ajerlah..walaupun rege dia agak tebal..rm45 for 150 capsules..tak salah mencuba kan






so sekarang tgh mencuba..cara mkn dia, max 8 biji..lepas mkn, kena minum air byk..min 2L daily..alhamdulillah..w/pun dah tak exclusive (mmg tak dpt nak catch-up demand)..but i can see thr +ve sign..sekali pump tu standard 4-5 oz...nak teringin 6-8 oz tu..mimpi ajerlah...maybe bkn rezeki ku...









Thursday, July 28, 2011

olredi 100 Days..!!

Holla..


today genap 100 days Khayra Adelya dilahirkan ke bumi Allah ni..Alhamdulilah..she's growing well & healthy..cuma last week sgt menyedihkan bila dia telah dijangkiti penyakit batuk yg disebarkan oleh bdk2 lain kat umah baby sitter dia..poor khayra, dok kat umah Ummi tak sampai sebulan, dah kena penyakit...kecik2 lagi dah kena mkn ubat...


masa mula2 dia kena batuk, tak brape perasan...that wiken,mama dtg umah and she insisted nak tido dgn baby mlm tu..rindu katanya...mlm tu, mama kata khayra dok batuk je..dah siang, baru perasan..mmg kayra batuk..sian sgt tgk dia..mcm tak selesa...

 
kami terus gi klinik..Doc mmg tak brape galakkan mkn ubat, coz she's still small,even low dosage..bagi bila perlu..bila mlm, mmg sgt kesian tgk dia..tak lena tido dia jadinya dok batuk je..dat fri morning, bY suh bw jumpa Paed kat Rawang..so, terpaksalah masuk lmbat sket ofis..kalo bley nak amik half day je..tapi, jumaat mana bleh amik half day (a.m).Paed bagi ubat antibiotik, batuk & kahak..kesian tgk dia menangis kena mkn ubat yg tak sedap tu...kita yg tua pun mana suka mkn ubat,kan?

Tuesday, July 19, 2011

Our 2nd Wedding Anniversary ::17.07.11 ::

Holla..


lama dowh tak update...!!dah ada anak..busy!! ceh..blm ada anak pun tak ter-update gak...nama p0n pemalas..ahaks...


17.07.2011~ tarikh penting bagi kami..coz it is our 2nd wedding anniversary..Alhamdulilah..pejam celik,rupanya dah 2 tahun pegang title isteri kepada encik hishamudin aka bY ..alhamdulilah juga, kami dah pun dikurniakan zuriat yg sgt comel, gebu,bijak dan sgt menghiburkan hati~ Khayra Adelya,"si bulat-bulat"..pada saat blog ni di update, Khayra juz turns 3 month old..there will be another entry for that later on...


this special date started with mengejutkan bY yg terlena di sofa pada tepat 0001 hrs..terus bagi dia kad yg direka khas olehku, yang disiapkan dlm masa sejam, semasa khayra terleka kejap sambil bermain dgn atuknya siang tadi..mujur atuk khayra dtg...dptla aku lari2 kan diri kejap buat kad yg tak seberapa kreatif ni..semua brg recycle jer...tapi the one and only in the world



pagi ahd tu, bY ada kelas..so i couldn't expect much for our celebration..mujur dia tak kena masuk keje malam aritu..kalo tak..hampeh...no celebration la gamaknya~~

bY sampai umah pun agak lewat, almost 5.30..kami siap2 cpt, and headed to our favourite & nearest mall - the curve..jenjalan kat sana kejap, sambil kat kepala hotak ni memikir, kat mana tpt makan yg best..dari dulu slalu aim nk mkn kat Bubba Gump..bila usha tpt tu, mcm tak sesuai pulak khayra ada..dat place quite dim, and smokes everywhere..mujur khayra tak meragam...elok je dlm stroller dia..tapi dia nyer onion ring nampak menarik la...kena try gak ni oneday


Gi The Apartment plak, menu dia nampak mcm kureng..plus rege dia boleh tahan tebal...(almaklumlah..dh ada anak, kena berjimat sket,kan..!)last2 kami mkn kat the Garden...which is ala-ala Full House gak..tpt yg kami mkn last year...


I ordered Teriyaki Chicken..sedap..tapi very small portion...fried calamari dia pun sedap..mushroom soup dia, bolehla..tapi kat full house mmg terbaekk...

Chicken Teriyaki

Tapi yg spoilkan sesi mkn2 ni ialah Khayra..time ni ah dia nak "mi-Milk"..aduyai..dari mula sampai restaurant ni, sampai habis bergayut jer dia...takpelah..inilah salah satu pengorbanan seorg mama...tak dpt enjoy mknan on her special day...



lepas mkn, we decided to go home..yelah,esok kan keje...lgpun, kalo keluar on sunday ni, mmg malas sbnarnya..rasa nak rehat je ..i lebih prefer nak keluar, hari sabtu je..



begitulah cerita sambutan anniversary kami..mmg tak happening..yelah..bkn berdua mcm dulu, merata kami berjalan dari siang sampai mlm...dh ada anak, lg2 kecik lagi ni, agak limited nk ke mana2...semoga kebahagian kami kekal selamanya..amin..




Khayra-Papa-Mama
Nak tunjuk skirt ni sbnarnya...dah lama giler tak pakai..muat lagi you....!



Monday, June 6, 2011

hOme sWeeT hOmE..

holla..

kali ni mmg benar terasa erti home sweet home...the feeling is so different bila dpt kembali ke rumah yg dirindui setelah 48 hari ditinggalkan...sepanjang tempoh berpantang , i stayed at my parents house kat putrajaya...

dgn harapan rumah berjaya di transform ke tahap yg dibanggakan sptmana bY janji dulu kata,"tgk la esok,lps 2 bln ,ayang balik sini,umah jadi tip-top i kemas"...

owhh..itu adalah kata2 manis yg ditaburinya di minggu2 akhirku sblm nak beranak dulu..yelah..nak kemas rumah,dah tak larat..dia plak busy jer dgn test & keje on wikens..bilanya umah nak dikemas...

but the truth..hurm..adalah kemas skit..tapi my expectation yang dia kata "tip-top" tu, kureng menjadilah...i dont blame him..mana ada masa pun dia..yelah,asal ada masa terluang,dia akan ke putrajaya...so, i really appreciate bY, for your effort ;)

dapat jumpa bY pun jarang sepanjang tempoh tu..kalau dia keje shift mlm,dpt la jumpa byk sket..i mean, ahad he'll stay here sampai isnin ptg before he's off to kilang..rabu pagi, dia akan dtg lg straight from kilang..ptg dlm kul 6,gi keje balik and jumpa semula on saturdays..tapi kalo dia keje shift pagi,..dpt jumpa on wikens je la.. :(

kesian,mmg kesian kat dia..jauh bai..rwg -putrajaya-rwg..one way je dh 80km++..but i need him..bila dia dtg..milk production sgt memberangsangkan..kalo selalu average 60-80ml, but when bY was around, bleh dpt 100-120ml...my happy hormon mempengaruhi milk production kot..hehehe..

last few days, i started to worry, how am i going to handle my baby once i'm back to my crib..mmg risau..yelah, slalu kalo baby meragam,aku rasa tak leh nak handle,bagi je kat mama..but now, i have to face it by myself..dah la, minggu ni, bY keje mlm..that means, siang je bY ada..mlm2 bersilat la aku sengsorang kat umah dgn baby..berdebar gak ni...ntah meragam ke tak dia mlm ni...
semoga Allah permudahkan segalanya..itulah doaku setiap kali selepas solat..amin...

Wednesday, June 1, 2011

corat-coret 44 hari berpantang..!!

holla..

hari ini genap 44 hari aku berpantang, sempena bersalin kan my 1st baby..sepanjang 44 hari ni...mcm2 dah dilalui..mcm2 pantang larang yg merepek pun ada..ada certain, aku follow..yg merapu,meraban..dan dikhuatiri syirik,mmg aku bangkang habis2...cthnya...tak leh mkn time magrib..kalo nak mkn gak, sambil mkn duduk atas penyapu..wat the &*#@....


napelah org dulu, sgtla bangang introduce such thing, sampaikan my mum pun terikut2 gak...ish..ishk...


sepjg 44 hari ni juga, aku start belajar t/jwb menjadi seorg mama..yang takleh pentingkan diri sendiri lagi..asyik nak tido jer kan..baby comes first..nak makan pun tak sempat..nak tido puas2 mcm dulu pun..jgn harap!kalao dpt tdo 3 jam direct,tanpa rengekan khayra-is a nikmat....

sepanjang 44 hari ni..let me list down all the important days to be remembered ;

day 1- khayra adelya was born
day 2- discharged from spital
day 3- start mengurut.susu baru ada skit..dipaksa bagi susu formula kpd baby 2oz
day 4-susu baru lah ada byk sket
day 6- khayra kena cucuk amik darah coz jaundice(TSB:265) @ putrajaya spital emergency unit
day 7-khayra ada apptmnt dgn Pead. kena cucuk skali lg at SunMed(TSB: 278)..gi Putrajaya emergency utk further checkup...tak perlu ditahan.
day 8- khayra kena marah 2x..tensen tahap gaban,asyik nangis jer..dahla takmo tido mlm..kita tak cukup tido & rest.
day 9- khayra kena cucuk lagi..TSB reading reduced
day 30-khayra got her 2nd HepB jab..balik spital, ikut gi Nilai 3 beli brg utk majlis cukur jambul dia
day 36- khayra keluar dgn mama & papa for the 1st time ber-3 ke Alamanda utk beli baju cukur jambul
day 38-mama khayra kena demam bengkak susu..sakit giler2...
day 39-khayra mabuk ubat..tido dr 0100hrs hingga 1315hrs ..tak bangun2..sekadar minum susu kul 7pg shj..
day 40- majlis cukur jambul Khayra Adelya
day 42- khayra dikhitan(sunat) di Annur Medical centre,Bangi...
day 44-khayra asyik tido je sepjg hari..dah la bgn kul 1..pas mandi, tido lagi


Sepanjang berpantang ni, i was well taken care of by my mama..dia siap sanggup amik cuti spjg aku berpantang...dia sediakan air mandian panas daun2& herba setiap pagi& petang,siapkan mkn minum aku..aku mmg totally tak bu8at apae kerja, selain jaga khayra shj..tak dibenarkan olehnya...katanya takut bentan..


almost everyday kena pakai bengkung,pilis & param...bengkung aku pakai brand leesa formula..param & pilis pakai brand Air Manchur..param ni, liat sket la nak pakai..coz akan menyebabkan kwsn sekitar berhabuk..dan sukarkan kita nak susukan baby..takut habuk tu masuk hidung baby..w/pun sedap sebenarnya pakai param ni...badan rasa suam jer..


pemakaian stokin adalah wajib..yg ni mmg tak kena paksa pun aku akan tetap pakai..mmg terasa sgt kaki sejuk2 bisa kalo tak pakai...kalo dah panas & kaki terasa lemas, kalo bukak sox pun mesti nak make sure kaki disorokkan bwh selimut or bantal..mmg takleh expose ...


menu makanan...

dulu sblm bersalin,adalah beli buku menu utk org berpantang mcm kat bwh ni...keluaran alaf 21..mcm2 menu ada...tapi my 1st 2 weeks,ada gak lah my mum masak ikut menu tu..tapi tak brape menjadi..tak kena selera lah..senang cerita...hari2 b/fast mkn roti sapu kaya/peanut butter..tak pun mkn biskut munchys...

last2...semenjak darpd tu, aku suruh je mama masak ikan merah masak sup atau pun ikan bilis goreng..sayurnya hari2 mkn lobak putih & merah masak air..2 menu tu gilir2 setiap hari..towards hujung2,barulah merasa lauk sedap sket,daging masak kicap and ayam masak kicap...takpelah..janji aku sihat,cpt baik..kata nak kurus!!!


cumanya as for now, milk production still low..tak tau la it can be considered ok ke tak..tapi skali pam, average dpt 60-80ml je..i wonder,mcmner org lain mampu dpt sampai 5-8 oz..jeles seh...baby kalo direct BF mmg tak kenyang..kena bagi botol baru dia kenyang..khayra ni, dahla minum byk..skali pump,nk dpt 60ml..mau nak kena pam dlm 30minit..tapi baby skali minum 60ml, tak sampai 4 minit dah habis....ish..ish...


demand tinggi, production low..mcmner nak keje sok??sebolehnya nak BF exclusive!!Ya Allah,permudahkan & perbanyakan lh susu utk kuberikan kpd permata hati ku ini..amin....


hmm..esok dah merdeka..mknan yg teringin aku nak mkn adalah mknan pedas..dah lama tak rasa mknan bersambal...yum..yum...

welcome to the world...!! KHAYRA ADELYA (part1)

Holla...

i know this post tersgtla lewat baru nak post..it's better late than never kan...?

Tanggal 19 April 2011, 1227 pm,setelah genap 39 minggu dok dlm perut, maka lahirlah seorg princess yg sgt tembam & berat dari perut mama dia di hospital sunway..bagaimana ianya bermula..??begini kisahnya...

pagi itu,sekitar jam 0130hrs, i woke up in the middle of the nite..rasa nak gi toilet..it seems normal, mcm mlm2 sebelumnya utk shi-shi..tapi ada la buat biz besar sket..sakit perut..dlm otak dok terpikir ,ni msti kes mkn durian ptg tadi..siap buat serawa durian lagi..byk plak tu...dah packing sket utk bY bw ke kilang utk dijamu kwn2 dia...

then sambung balik tido..tapi,pinggang rasa sakit..try tido sambil duduk..still tak selesa..contraction,tak rasa lagi..nape ek?kul 2 lebey, terjaga lagi..gi toilet lg..pinggang sakit tak hengat..eh..inikah tandanya?cuba monitor pattern sakit..mcm every 15-30 mins..mmg dah tak leh tido...nak kejutkan bY,cian pulak..coz tak tau,sakit perut nak beranak, or due to dek mkn durian..relax lu....dlm bilik dok mundar-mandir berjalan smbil pejam mata..ngantuk,tapi sakit..try praktis breathing...huhuhah..huhuhah...tak melegakan..

last2 around 0400hrs, surrender..terpaksa kejutkan bY ..
me: bY, i sakit perut la..tapi tak tau sakit knapa..
bY: hah?nak beranak ke?jom gi spital cpt...(dgn nada panik)
me:eh, takpelah..i nak tgk pattern sakit dulu..u tido dulu,nanti kul 5.30 i decide,nk gi spital ke tak..
by: ok...papehal, kejutkan tau...( maka bY pun sambung tido dia..)

around 0530hrs...
me: bY, i rasa kita gi spital la..sakit tak kurang pun..tapi kita gi pas solat subuh dulu...
bY: ok, nanti kejutkan kul 6.

i went downstairs, packed up my things, food,air selusuh,kurma, magazines,etc..tetiba ternampak bunga siti fatimah..ceh..baru terniat nak rendam pagi ni..nampak gaya,mcm tak sempat jer nak minum kamu....naik atas balik..packed up some clothes ,mine & bY's..agak2 utk sminggu punya stok..then siap2 mandi..

lps masing2 siap,load our bags dlm my kelisa, we left the house around 0640hrs..the same timing mcm aku gi keje setiap hari..dan jem kat saujana pun pun sama je...bY suggest utk kami potong Q, amik opposite lane, but i refused..rasa mcm boleh tahan lagi..besides i dont feel its appropiate to do it (pdhal awk dah dikira tgh emergency,boleh je!!)

time tu..pinggang sakit giler, especially bila contraction every 6-8mins..masuk jer guthrie, bY dgn selambanya bw kete 80km/h...."saya ni,kalo gi keje pun bawa 100km/h..tapi ni tgh emergency nak beranak pun, awk boleh lg bw 80km/h?"....dan-dan tu gak bY speed up balik..

as usual. sangkut jam kat politeknik pulak..mujur tak berapa jem...bila dah masuk subang kat area ss15 maybank tu, i asked him to go straight towards pyramid, then baru u-turn..tapi bY degil..nak ikut bulatan kewajipan..coz kelihatan mcm tak jem...by the time dah kul 0745!! peak hour tu beb!!

sampoai je dpn pej pos..10 minit kete tak bergerak lgsg....!! apa lagi...bising la kita..dah la pinggang sakit..tak selesA!!.i've told u, but u didn't listen!!!bila dah dkt2 nk kuar bulatan, kami berkira2 samada nak approch polis trafik yg ada situ utk escort kami..tapi tgk dia pun pakai motor personal(bkn mtr polis yg besar,putih tu)...malaslah..bkn ada siren pon...lgpun..almost there ..

kami teruskan perjalanan ke spital..bila nak smpai ,kami berkira2 lg samada nak trus gi emergency,atau naik klinik dulu..try tepon klinik, takde org jwb..so, bY decide kita gi klinik dulu bila teringatkan staff Dr noraini kata dulu, kalau rasa sakit2 between 8am-4pm, pegi klinik dulu...

maka kami pun pegila park kat level 2,jln slow2 ke klinik..by the time..sakitnya tak terkata..menangis gak la...while bY pergi check dgn staff klinik, dorang suh trus masuk labour room..coz Dr noraini takde lagi...by the time it was already 0815...

masuk je labour room, midwife suh tukar baju..i told her, i wanted to have my light bfast 1st, dia tak bagi..even few pieces of my oreo,pun dia tak bagi..takut aku kena c-sec,kena berpuasa..dlm hati,napelah tak dgr nasihat my fren,Ita, suh mln kenyang2 kat umah before gi spital..huh


to be cont'd

Sunday, April 17, 2011

Happy 28th Birthday to Me :)

Holla...


Happy birthday to me...pejam celik, udah 28 tahun rupanya hidup di muka bumi Allah yg Maha Esa ni.ALhamdulillah, atas limpah kasih sayangNya, rahmatNya..masih diberi peluang bernafas & peluang utk beribadah buat bekalan di sana nanti...


personally, birthday kali ni tak berapa best..dimulai dgn en suami tak wish happy berfday tepat jam 12,16 april 2011..boleh dia lupa dok layan youtube maharaja lawak.. kita ni dok sebelah dia, punyalah menyendeng-nyendeng je dia kat sebelah..kul 12.30 baru dia teringat..itu pun rasanya lepas dia login FB kot,baru dia teringat...mmg sedih giler..


2ndly, mengharap sgt baby keluar arini..punya lah berharap tinggi melangit..dgn harapan, it's gonna be the best berfday gift i ever get in my life..tapi, nak buat macamne,Allah lebih mengetahui apa yg terbaik buat diri ini..redha ajer lah..maybe baby tak puas main dlm perut mama yea..


whole day wasn't as expected..ptg kami kua mkn meatmall kat ikea..beli mattress utk dipakai during my confinement days @ putrajaya..then teringin nak mkn triple decker cheese cake coffee bean kat the curve...sold out pulak..mujur kat 1U ada..soh depa reservekan 1 slice..sampai sana, ingatkan nak redeem voucher from jusco coz dapat sms i am entitle to get voucher sempena birthday..berjalan punya lah jauh dari new wing ke old wing..dgn kaki sakitnya ( dah tak larat jalan lelama sbnarnya)..rupanya old wing tgh undergo major renovation..kedai2 byk tutup..huh..

kaki pun dah tak larat jalan dah, kami terus headed to coffee bean, mkn kek yg diidamkan then terus balik jer.. so, ini jerlah antara gambar yg ada on my 28th birthday..


Happy birthday to me...

Saturday, April 2, 2011

stem life..korang pernah dengar tak??


Holla....


pernah dgr stemlife tak? i was introduced to stemlife, coincidently masa temankan my biras kat spital masa dia tgh tggu masa nak bersalin 2 years back...patutnya masa sblm bersalin, parents to be dah kena decide utk join program ni atau tak, tapi my biras, time nak bersalin baru nak decide, itupun bila aku tanya tak ambik ke program simpan darah baby..they replied, Dr pernah suggest utk signup, but they juz ignore it..but when i brief to them kebaikan benda ni, baru lah si bapa kelam kabut cari pamphlet tu, and contact marketing exec dia suh dtg bagi briefing yg lebey detail..


masa dia amoi tu dtg cite, aku pon amik port la..aku plak yg tanya lebey2 masa tu..haha..

benda ni actually


" cord blood is the blood that remains in the umbilical blood and placenta following birth and after the cord is cut.Cord blood is an abundant and valuable source of stem cells which are genetically unique to your baby and family"


dlm kata lain, dlm uri baby, ada sejenis cell darah yg sangat bernilai dan berfungsi sbg pembina cell darah baru sekiranya baby kita terlibat dgn masalah darah spt leukimia, thalasemia,anemia,etc..it is some kind of investment utk baby kita sampai la dia dah besar..the good thing is, kalo nak compare dgn mengubati penyakit tersebut secara "amik air tulang belakang" atau melalui "tulang sum-sum", potensi utk matching kena 100% sesuai dgn pesakit.


tapi dgn adanya stem cell ni, 7/10 cell yg matching pun dah boleh membantu pengubati penyakit melalui pembinaan sel darah yg baru.so kalo kita dah signup, dia akan bagi satu kit file.bila dah selamat bersalin, org dia akan sedut darah pada uri & tali pusat,dan bawa ke lab dia utk storage.


harga dia pun OK,la..tak berapa membebankan..apalah sgt kalo nak dibandingkan nyawa anak kita,kan?lagipun stem cell ni boleh digunakan oleh adik beradik dia yg lain.


sejak dpd hari tu,terus bgtau bY, kalau ada baby sok, kita kena signup programme ni..so happen sejak start checkup kat sunway ritu, my Dr pun dah start rekemen..tapi kami buat lepak je lagi.


Kebetulan pulak, mid Mac ritu ada Baby expo kat MV, StemLife ada bukak booth..so, kami amik peluang utk bertanya lebih lanjut,dan yg penting- payment dia..disebabkan ritu dorang buat promo, kami hanya perlu byr rm300 utk signup ( siap dpt free fisher price nyer mainan).then once baby lahir, every month kena bayar rm165 selama setahun.lepas tu byr rm265 annually sampai baby dh berusia 21 thn..dorang pun ada gak program pembayaran yg lain, yg lebih murah kalo kita byr lumpsum, but tak mampu...so kami opt for byr installment aje lah...kalo one of the parents dies, annual installment foc..


kesimpulannya, buat kwn2 yg plan nak tambah anak tu, it's never too late utk signup, demi kesihatan anak2 kita...we never know,kan?




Thursday, March 31, 2011

sudah 9 bulan...!!

holla..... wah..diam-tak diam, minggu ni dah 36 weeks @ 9 months pregnant..kejap betul ek masa berlalu tanpa di sangka2..i shud say i really treasure every seconds that i have being pregnant..pengalaman yang tak semua org dpt rasa..Alhamdulillah.. kalo ikut org selalu ckp..."ibu yg mengandungkan kita 9 bln 10 hari"adakah ini bermakna aku ada 10 hari jer lagi?? frankly speaking, i'm not mentally ready..serius...dah peknen 9 bln pun mentally tak ready.."ready" in terms of pegang tjwb sbg ibu ,menjaga anak, kena berjaga mlm, and yg paling menakutkan "ready" utk go thru labour pain... lagipun kat opis ni, byk lagi kejer nak disettle kan.mcm tak best je kalo cuti, otak terpikir2 hal keje..(am i workalholic?)..my boss pun mcm impressed gak, aku masih larat utk drive gi keje- satu perjalanan yg jauh setiap hari...jarang MC..ntahlah..perasan gak, kalo org lain, asyik MC je..maybe, alhamdulillah, Allah makbulkan doa ku agar dikurniakan kesihatan yg baik & dipermudahkan segala urusan kerja spjg peknen ni...syukur... latest check-up last Mon, Dr ckp baby dah 2.8kg( wow..beratnya!!-dushhh)..and dah kena weekly check-up dah skang ni...ada kwn2 yg suggest, suh MC je...malas la pulak..kat umah bkn buat apapun...

Monday, March 14, 2011

handphone baru...yeayyy!!

Holla....

excited nak citer ni...i juz bought my new handphone yesterday..yeay!! Tak tau la mcmner hati terlalu nekad utk nak beli jugak, sedangkan kalo pikir 3-4x, takdelah keperluan sgt utk beli lagi, since my old SE K660i given by busyuk 2 hari b4 kami nikah,still in good condition( w/pun kekadang dtg meragam dia)..

niat nak beli timbul since last year bila my old sony meragam..tapi bY nasihatkan hold dulu coz masa pembentangan Bajet 2011, PM kata in 2011 byk brg import akan dikecualikan drpd tax, termasuklah handphone...

tapi my SE meragam teruk sgt, terpaksalah beli henpon basic brand samsung-RM80..buat smentara waktu tunggu new year..my SE bagi kat bY pakai- (coz henpon dia hancuss gak),,entah mcmner dia belek HP tu kat kilang dia, tetiba my SE dah jadi normal & ok pulak...(save duit!!)

since then sampai lah semalam setia memakai SE..hp elok lagi, but why beli yg baru?? entahlah..tiada jawapan spesifik utk itu...pengaruh alam sekitar kot..huhu..yelah, kat opis sume org pakai hp canggih2...bdk2 technician in my department sume geng blackberry & samsung tab..bdk tech unit planning kat tingkat atas plak geng I-Phone 4..technician pakai hp canggih..tapi exec pakai hp cabuk jer.. :(

my 2nd reason maybe sbg hadiah sempena my own graduation kot , next week..setelah penat belajar 5 thn..hilang sosial life on wikens..so i tot it is a great idea to reward myself(kot..?!)

my 3rd reason..hmm..apa ek? senang nak bervideo call dgn bY kot..coz lps ni, my SE akan pass kat dia..suh dia beli hp baru,dia takmo..sayang duit katanya..so,bila dh ada baby, senang lah dia nak tgk baby kalo kami berjauhan, especially kalo dia shift malam..

so, i guess those 3 reasons are strong enuff why i should buy new hp rite?hehe..

so nak jadikan cerita..hp yg baru I beli ni..murah jer..bajet ekceli rm800 jer..dan berhajat nak pakai model nokia pulak selepas 2 hp seblm ni,SE..bknpe, SE slalu sgt hang..pastu nak kena reformat..nyampah..tapi user frenly..

dok usha dlm seminggu dua yg berkenan di hati nokia C5 & C6 range..bila dh sampai kedai, C6 ada 2 version..C6-00 & C6-01..but of coz c6-01 sgt la cantek...8MPixel (my main concern kamera & 3G dpn)..market price sume rm1000 ke atas..by suh amik SE Vivaz jer-rm780..tapi bila dok pikir, takut vivaz hp recon, bY plak sudi nak topup sket, so, tada....here it is my new HP Nokia C6-01..hehehe..jgn gelak okeh..yelah di saat sume org pakai BB, IP4 segala bagai..hp ni jer yg mampu milik...

janji hati hepi :)


Sunday, February 27, 2011

Finally revealed..!!!

Holla...
setelah sekian lama berteka-teki-teka-tekuk...akhirnya..gender my lil baby dpt diconfirmkan..itupun setelah melalui 3D scanning kat Vision College,Kelana Jaya 14 februari yang lalu..
patutnya 14-16 feb kami terbang ke bumi langkawi utk 3h2m..saje,jalan2..shopping2..by the time beli tiket, blm peknen lagi..dlm bln 5 2010 kalo tak silap..time tu air asia ada buat promosi..return for 2 person bleh dpt rm160...banglo tnb pon siap booking..

tapi kita hanya merancang, Allah yg menentukan...planning kami terpasa dicancel sbb currently i'm 7 months preggie..takut lah kan..kot2 terberanak kat sana ke..tak pasal2 jd anak langkawi...2ndly, bY tak kasi gi sebab banglo tnb yg kami nak duduk tu...yelah..once a while jer berpenghuni..takut "tak brape sesuai" utk ibu2 mengandung & anak2 kecil..3rdly myself pun dah tak brape larat mana pun nak berjalan2..larat mmg larat..cuma kena slalu berenti rehat...take 5 org slalu ckp...

so, w/pun tak dpt gi langkawi, i saje amik cuti..diisi dgn aktiviti lain..iaitu gi 3D scanning..tpt ni telah direkemen oleh my ofismate..sebab murah gilerrr..before this dah pernah survey..most of it berharga rm200 above..tapi kat Vision College ni hanya RM90..damn cheap,huh?!

tapi nak buatnya baby kena bawah 30 weeks..kalo tak, tak nampak dah...so by the time i buat,ngam2 30weeks..kalo sape yg teringin nak gi sana juga, kolej ni terletak berhampiran Giant Kelana Jaya..betul2 belakang bakeri Baker's Cottage.mmg tak susah la nak cari..but bear in mind, kat sini sekadar scanning, takde Dr's consultation..

Masa clinician tu dpt capture muka baby for the 1st time...perasaan ku..Ya Allah..is that my baby??muka dia mcm bY..pipi yg sgt tembam..just like i used to imagine before..hidung dia kecil je..mcm papa dia gak...comelnya....(padahal all babies in the world mmg cute p0n..!!)- saje nak puji diri seniri..hehehe...

So..masa yg dinantikan..apakah gender baby??? cuba tgk gambar kat bwh ni....


korang teka boy ke girl...? clinician tu bagtau..look at those hamburger..hamburger??tergelak pula bila amoi tu define it as hambeger..hehe..so confirmlah..it's a GIRL!!! hmm..nampaknya drpd comment kat FB,bib & anun teka dgn tepat..cayalah..!! ain& hubby dan murni...sori..salah la korang teka

finally revealed..my first baby gonna be a girl..nama pun dah ada..tapi takmo share lagi..hehehe..smoga gegirl lahir dgn selamat..jadi anak yg solehah..cukup sifat,sihat,bijak ..amin...

Wednesday, February 23, 2011

officially 7 months !! wink..wink!!

Holla..


Alhamdulillah..today i'm officially 7 months pregnant!!

kejap je kan masa berlalu, and i'm almost 2 months away before i could meet my sweet lil darling coming into this world.


i admit, i made so much mistake during my pregnancy..i shud take the initiative to record all the wonderful thing happened to me all this while..every progress of my baby development, all the sweet moments experienced by me & bY .but laziness had made fail to do that..poor baby..u couldn't know (in wriitng) how mama & papa feels of having you soon ,once you grow up and read back mama's blog..i'm sorry baby..


takpelah..sementara berkesempatan ni, it's better late than never kan?

Saturday, January 29, 2011

Pizza Hut-Ring Of Fortune

Holla...

LAst wiken, lps balik antenatal class ( pasal antenatal class akan ada satu post nanti) tekak ni teringin la nak mkn Thai Green Curry kat Bangkok House,Shah Alam..ekceli mengidamkannya bila teringatkan mkn masa kat Krabi dulu..mmg marvellous...memandangkan waktu utk dinner awal lagi, By ajak gi Jakel Shah Alam jap..dia nak belikan hadiah kain utk pakai time konvo nanti..[ohh..i'm so touch,busyuk..!!] dok busy pilih2 kain yg berkenan,siap maghrib kat jakel, kami pun rembat selai kain chiffon ni and terus headed to Bangkok House, DePalma Shah Alam..Before this, pernah gak la goggle mana mau cari thai green curry ni, and it seems ramai rekemen kat Bnagkok house yg kat PJ time tu..and now dorang dh moved to Shah Alam.Sampai je sana..i expect it to be a cosy restaurant, ala-ala Ayutthya ke,etc..rupanya sekadar coffee house bg hotel de palma..hmm...:(



kami sempat la belek2 menu dia...quite pricey and tak setanding dgn tempat dia...we dont want to take any risk ( mahal, tapi tak sedap), bY suggest kita mkn kat De Chiengmai je, dah tentu confirm sedap kat Thai food kat situ..so, we left that place and nak cari tpt mkn biasa2 jelah..punyalah ppayah nak cari kdai mkn kat Shah ALam ni..

ingatkan kedai mkn bersepah..mapleiy je byk...satu Seksyen 19 kami ronda tak jumpa..then kami ke seksyen 20 plak..ada nampak mcm restoran, so stopped by..bila masuk jer, rupnya kedai tu buat konsep mcm food court..cehhh!! kebetulan plak ada pizza hut kat tepi tu,so i decided nak mkn pizza hut jelah..nak try menu baru launch smlm tu sempena CNY..Ring of fortune..nampak mcm best jer...



tapi crowd punyalah ramai...takpelah..layan jer..lgpun bkn ada nak rushing apape pun..malahan bY plak nak ngelak drpd jemputan majlis doa selamat jiran selorong kami.hehehe..jahat kan kami :P



mcm biasa, sup & cheese stix dtg dulu..mak aiii..masin giloss sup dia...bahaya betul kalau aku abiskan...bY pun tak lalu nak mkn ciken sup tu..rasa nak komplen jer...huh..after a while (about 20mins) barulah pizza kami sampai..hampeh betul....cuba korang tgk gambar kat bwh...real one that was being served to us dgn dlm gambar promo...macam langit dgn bumi jer...

beza giler ( i'm not talking about the pic kualiti ya..;P) the product..! ayam dia adalh dlm 8-10 ketul AJER..kosong..tak mcm dlm gambar promo dia..meriah sakan dgn nenas la, cornflakes keliling pizza tu la,red capsium la, chiken la,bwg besar etc..menipu besar la pizza hut ni!! taste wise..hurm ok la..since i love cheese very much..kalo takde cheese dlm crust dia tu,this pizza is totally dull, plain, and tasteless..tak terasa langsung pizza sause dia...

so sesapa yg nak try tu..think twice la ek...

DHA during pregnancy

Holaa...
lama giler kan tak berblog..payahla pakai celcom ni..asal mlm je, trus tak dpt nak online..tensen betul..mcm nak terminate je..tapi ni jerlah pakej paling murah in town..takpe, kasi sabar je dulu..kalo dah tak tahan..rasa mcm nak try DiGi jer..
Nak blog kat opis,asyik ada error yg ntah apape je..nway, la ni nak cite pasal supplement DHA yang i dah start amik about a month ago.Ekceli was recommended by my ofismate since she was advised by ber gynae masa peknen dulu..tapi yang dia pakai brand NeuroGain..try usha kat farmasi, it seems Bio-Life DHA Natal lagi tinggi DHA contain dia..and lg berbaloi la rega dia..so, amik jelah brand ni..but of coz la before beli, ada gak consult dgn my Dr..tapi dia takdelah nak kata tak bagi, or bagi..cuma dia ckp, awak mkn la apapepun, yg penting very food that u consume all the nutrients will pass down to your baby..
Kalau tgk kat tenet, among the benifits of DHA intake during pregnancy are:
1.Lower risk of breast cancer
2.Reduced chances of postpartum depressionand postpartum CVT
3.Less chances of having C-sec,premature & low birth weights
4.Diminishes chances of miscarriage
So besar la harapan saye dengan doa yg tak putus2 kepada Allah memohon keizinanNya agar khasiat yg terkandung dlm kapsul ni dpt memberi khasiat spt yg didakwa..Amin...