Thursday, September 22, 2011

khayra adelya turns 5 month old

Holla....


today, khayra turns 5 months old..tapi kalo kira ikut hari dah 152 days dah dia lahir ke bumi Allah ni.. 5 wonderful months to have her in my life...betul org ckp..bila ada anak, rasa ceria jer hidup ni..w/pun kekadang tensen gak..meragam nak dukung jer... let's list down her achievement so far



  • dah pandai recognize mama & papa dia..last wiken baru realise yg dia tak nak dgn strangers lagi..mesti nangis..even nenek & atuk dia pun ,dia tak nak..masa gi umah Angah last week, ok jer dia..tapi time beraya umah along kelmarin, menangis2 dia..org pegang2, memain dgn dia pun, dia tak mo...(mujur time hari raya ritu dia masih blm kenal org lagi..)

  • her weight is 8.1kg..

  • still tak pandai nak pusing & meniarap sendiri- maybe due to her big drumstick or malas.kalo dia cuba pun setakat senget separuh badan jer...tak leh nak pusing sendiri..but i've witness dah 2x dia berjaya berpusing sendiri.tapi sibuk dah nak angkat butt dia.

  • kalo meniarapkan dia..patut menjulur ke depan..tapi dia menjulur ke belakang..haha..

  • kalau telentangkan dia, confirm tak sampai 5 minit dah beralih 90 degree dia pusing.

  • sgt la manja dgn papa dia..kalo duduk dgn papa dia..elok je..diam jer tgk tv sesama..kalo dgn mama..nak didukung jer..

  • she's an observant..suka perhati sekeliling..especially kalo jenjalan kat mall...tak meragam langsung..unless she's hungry.

  • she loves to sleep once masuk kereta ..baguih bdk ni...mcm mama dia..hehe..(tapi perjalanan yg jauh la...)

  • baju2 dia byk dah tak muat...ummi dia dah bising suh beli baju baru...kalo nak beli bj dia skang ni size 9-12 or 12-18...6-9? jangan harap muat!!

Monday, September 5, 2011

azam baru lepas raya

Holla.....
Ada nampak itu gigantic tumbler??haha..itulah azam baruku lepas raya...post pasal raya blm terpost lagi..dah citer pasal tumbler..post pasal raya bakal menyusul ..someday later..

saje nak bagitau..lps byk mkn kuih raya..rendang..segala bagai..yg sgt tak baik utk kesihatan,so untuk meneutralizekan komposisi gula & carbs dlm bdn sambil detox...kenalah bykkan minum air masak..

tumbler ni boleh diisi dgn 2 litre air..so, during ofis hour,wajib utk habiskan sebotol...besides, as i'm still nursing my baby_bulat2..mmg elok sgt la minum air bebyk...to increase & maintain milk production..alhamdulilah, i'm still surviving..masih dpt BF khayra,sudah masuk bulan ke-5...and last raya holidays sgtla seronok dpt BF Khayra directly from morning to nite selama 9 hari...

khayra pun seems dah ketagih..nak tido siang pun msti mau menggentel...kalo tak,takmo tido..mengamuk..bijak sungguh dia nih....hihi...

by the time post ni di buat, almost 1/4 jer air yg tinggal...caiyok..msti mau dihabiskan....!!!