Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah

Hollaa...

Salam Maal Jijrah buat seluruh muslimin & muslimat di dunia..
happy new year bro & sisters..

mcm rakyat m'sia yg lain..apa yg best pasal maal hijrah ni adalah dapat cuti public holiday..yeayyy..
bley bagun lambat- dan bermalas-malasan di rumah..yelah, arini je last day aku dapat bermalas...mulai esok,my hectic days will start over again since the new semester starts tomorrow..classes to attend, assignment to finished and the horrible part- sem ni aku dah start buat final project..ntah apa yg tajuk yg akan aku pilih gamaknya..tak tau nak pilih lecturer mana...nak amik power atau hi-voltage...??haish..risau betul..

back to our topic..alhamdulillah, baru-baru ini, aku baru jer melalui satu penghijrahan..
penghijrahan yg membuatkan suami ku tersayang tersenyum dan tak lekang dibibirnya memuji " sayang comel la arini.."

seperti mana janji ku sebelum sah menjadi isterinya untuk pakai tudung bila dah kawen sok..akhirnya mulai 3 ramadhan 1430H , aku telah mula pakai tudung..satu penghijrahan besar dalam hidupku..bukan kerana janjiku semata-mata, tetapi aku rasa bila lagi,kalau bukan sekarang..kesian plak kat hubby kena tanggung dosa kerana tidak mendidik isterinya utk menjadi muslimah yang sejati..cewahh..

kenapa 3 ramadhan? sebab tak beli tudung lagi 1 ramadhan tu..hahaha..2 ramadhan tak keluar rumah..so, mlm 2 ramadhan tu, adalah hubby dok tanya-tanya..dgn ayat2 bunga..memujuk aku utk menunaikan janjiku..tapi aku saje buat ngelak-ngelak dgn soalan dia..konon nak bg surprise pagi esok time nak gi keje(padahal mmg aku dah niat nak pakai pagi sok)

so, pagi 3 ramadhan tu, masa tgh bersiap,hubby masih tido coz dia keje mlm..bila aku kejutkan dia ,nak salam nak gi keje dah..terkejut dia & tersenyum lebar dia tgk aku pakai tudung..seronok sgt gayanya...

dan mulah saat penghijrahan aku..bila sampai opis, mmg ramai yg terkejut..segan gak..takpelah...benda baik..apa nak dimalukan..

cuma memula ni,aku mcm tak berapa selesa, coz kepala ku dah la besar, bila pakai tudung, nampak lagi tembam...ramai gak tegur nampak tembam & berisi..sedih gak..takpelah,yang penting, dapat membuatkan suami terchenta gembira,& dapat pahala..insyaAllah..


Adios

BlacK + WhitE PhoTo ConTest

Holla..


Ekceli terjumpa contest ni, mase baca blog Bib..looks interesting.
dianjurkan oleh Ezzan.




teringat plak pada gambar yang Jep amik masa gi lawat skolah aritu..
saje melawat skolah dgn kenkawan..ada perlawanan ruby 10-10.
sambil2 mengimbau kembali zaman suka duka persekolahan..
kbetulan Jep is our Mr Photographer..so apa lagi..posing abis la aritu..





pose ni ditangkap di depan kelas kami ~ kelas 5 Maju sempena nak mengimbas kembali kenangan kami semua sekelas telah dipaksa ketuk ketampi sebyk 20x oleh cikgu Jasmi yg ajar sejarah akibat ramai yg terlupa siapkan homework yg dia bagi ~ kalo tak silap..hahaha...

harap-harap bley menang..yeay..

Friday, December 11, 2009

Lelaki dan ketakutan..

holla...



actually, nak cite my pengalaman gi klinik last monday..and suppose nak trus nak trus tulih blog..tapi, arini baru berkesempatan..isnin tu, walaupun MC, mmg sgt la tak larat..dont get me wrong..sakit perut-beri-beri..jer..tapi dlm perut ni,tegang semacam jer..



alkisahnya, while in the waiting room, sambil melayan perut yg sakit, adalah 2 org boy yang menanti giliran dan akan menjalani ritual sekali seumur hidupnya- bersunat aka berkhatan...

and that made me to think..



org lelaki ni, hidup dia ada 2x jer rasa takut : masa nak berkhatan dan masa nak nikah..



am i rite?



this is becoz, 2 stage of life inilah yang membawa mereka melangkah ke alam baru~ alam dewasa dan alam rumahtangga.

ketakutan dapat mematangkan mereka..ketakutan juga menyedarkan mereka akan erti tanggungjawab yg telah Allah amanahkan kpd mereka sbg pemimpin keluarga.

Thursday, December 3, 2009

warehouse sale fever..:P

holla..



bila baca tajuk atas..i bet all girls must be smiling and can't wait to know more.

meh kasi story sket..I mula terjebak dgn dunia warehouse sales ni sejak direkemenkan oleh my sweety Ain akan website nie : http://www.shoppingnsales.com/



my 1st impression: wow!! byk nyer sale..!! yeap..kat sini I nak share dgn you all webbie tu mmg menyenaraikan segala sale & warehouse sale yang ada di mesia ni..so that means, saper yg rajin tgk web ni,akan tau lah all upcoming sales event near you..so bleyla mark those dates on your calender-berangan nak beli apa nanti- dan memulakan misi membodek hubby masing2 utk kasi sponsor some cash for that sales..ekekkekeke..



my shopping experience from this web ~ byk gak .....antaranya :



Metrojaya warehouse sale @ stdm s.alam- sept '08 : perfume kylie minogue,revlon lipstik,cofret perfume set (brand tak ingat-for men( konon utk hantaran-last2 bg pada ayah)



Lancome warehouse sale @ Jaya33 : lancome mascara,Lipgloss,lipstick,Chridtian Dior mekap pallet



Metrojaya warehouse sale @ stdm s.alam (2nd) : davidoff men cofret set, Loreal face wash & stilla storybook mekap set.



cadbury w/house sale @ centro plaza ~ sept 08: lots of cadbury chocs bars,choclairs,zip,etc



cadbury w/house sale @ centro plaza -mac 09(2nd) :choclairs botol (utk doorgift kawen),choc bars,etc


Van houten choc w/house sale @ Shah Alam : choc kandos (door gift),choc bars,tango chocs

Nose w/house sale @ subang : hanbag, sandals

Nose w/house sale @ subang (2nd) : sandals & pump shoes

Triumph w/house sale@ Jaya33 : bra of coz..( the worst w/h sale i ever go)

maybe ada few more yg dah penah pi..tapi lupa dah..

basically setiap tpt yang i pegi~ gi sorang2..i like that way so that i can take my own sweeeeet time to choose n cuci mata..bkn apa..juz nak share one of my experience masa gi triumph sale tu..i went wif my ofismate..once we entered the selling floor, kami berpecah and promised sape dah siap pilih can start Q-ing

since i finished first choosing i started to Q..dah la that area was so damn crowded, and no aircond/ventilation-and there's only 2 cashier counter..then she's done choosing and stand beside me..i only bought 2 bras, while she bought 5 g-string..yg nyampah dia kata nak tgk kat the other area kejap..ok lah..fine. she gave all her things to me.i expect she'll be back n Q wif me..towards the end..tak nampak batang hidung..bila dah siap bayar, call dia, rupanya dah ada kat GF..tgk-tgk booths yg jual mcm2 ..

Ada ke patut??dah la brg dia paling byk..atleast offer la bertaur ganti-ganti..ni tak..sedap je lepas tangan...kita jer yang bersesak sorang2 mcm nak pengsan..geram sgt..

morak of the story~ sejak tu kalo gi memana w/h sale..gi sorang2 jer..sendiri puas..hati tak sakit

just to share some upcoming w/house sale that i'm going (kot?!)

1.Unza w/h sale :2-6 dec @ subang = plan nak beli stok sabun + syampu + bedak protex

2.F.O.S : 10-12 dec @ glenmarie = kot2 ada baju/ dress /pants yg berkenan n very cheap??

3. Giordano : 3-6 dec @ jln Peel = kasual shirts perhaps... or jeans? i love giodano jeans


see ya...

Wednesday, December 2, 2009

boss baru..mcmner ek..?

hollaa...

effective from yesterday, i'm getting new Sr Engineer-pn Syakirah who is replacing Pn Siti who got promoted to become PK in Cheras~ Congrats to you..

ingat lagi masih mula2 she joined us in Maintenance unit..rasanya her first 3 month's dah byk air mata aku yg gugur-tak tahan dgn perangai & kehendak dia..sampaikan tiap kali solat, aku byk doakan dia cpt2 naik pangkat spy dia cpt kuar dr unit ni..tak sanggup ada boss mcm ni..yelah..takkan nak doa yg tak elok utk dia kan? so i juz doakan yg baik2..minta dia dpt promotion ..bolehla dia blah..hahahaha...

personally, mmg i'm a bit relieved she's going, coz during her time leading the department, only 3 of us who's struggling to makes things done.report Syarat 14,loses,-data for presentation-misc data-bla..bla..bla..

the worst part during SEMS audit..she's only busy directing this and that, but didn't offer her hands for us..dah la dgn our daily main task..nak hadap audit lagi..mmg la tak terbawa rasanya..Maybe she acted that way, just like how she was treated as Jr Engineer those days..so~ kes balas dendam la ni kot....hahahaha..

the part that i hate the most~ as senior engineer she never has the password to login into ERMS!! wat kinda of S.E was that..that's why la bila her 3 execs is away..and the tech minta release work order, mula lah dia gelabah- getting all her execs to release it..sgt la tak patut..

that is the dark site of her..the "cerah sket" part of her- she can fight anything for the sake of her units..teringat lagi masa nak discuss pasal TOC among Maintenance vs Project..sampaikan PK tak terkata tgk dia mengamuk..wakakaka...

But i'm a bit pity for her, before she left Subang Jaya branch, sumthing bad happen to her..shameful incident by heartless creature in world..malu wooo bila satu bangsar gempar pasal poster tu..seteruk2 dia sbg SE kami, tapi takdelah sampai seteruk mcm didakwa kat poster..kejam sungguh...

watever it is...as human, kita tak lari dari kesilapan~ n we are not perfect..that is facts in real life!!

adios

Sunday, November 29, 2009

"Seindah Butterfly" Giveaway Kategori A





Ni first time nak masuk contest yg ada anjuran bloggers kat mesia ni..

di antara syarat2 yg telah ditetapkan:

...SYARAT2 SAH PENYERTAAN...

Jadik FOLLOWER blog ni dan blog sponsor - done
Masukkan kami lam
BLOGLIST kowang -done
Letak
BANNER yg Puan Mai dah tulun buat diatas kat entry dan sidebar blog kowang dan link ke entry ni - done
Buat entry lam blog kowang dgn hanya menggunakan tajuk
"Seindah Butterfly" Giveaway Kategori A -done
Upload hanya
SEKETUL gambar kawen kowang yg sgt sweet...... -done
Pastu cerite kisah menarik petame kali bertemu ngn hasben/wife kowang ker atau tatkala cinta stat berputik ker, ok! (mane yg lbh menarik)
Makesure insan lam gambar adalah hasben/wife anda, ok!!
Kowang jugak dipersilakan untuk menerjah blog sponsor dan di entry anda nnt bgtau 3 shawl yg kowang minat. Mane tau powan eila terharu lalu diberinye ketiga2 itu kepada pemenang
Tarikh luput : 06 / 12 / 2009

alkisah love story kami bermula time tu still study kat UTM tahun 2001.tgh lepak kat hostel pd suatu mlm,tetiba hp roommate berbunyi..time tu housmate kuar mkn,hp dia tgh charge..so saya dgn baik ati try jwb nak suh caller tu tepon balik kemudian.then mamat tu plak dgn selambernya ckp, takpelah,"borak dgn awak pun boleh lah.."so kami pun start borak2 dan mulai mlm tu kami setia berborak dlm telefon setiap mlm dan sebenarnya mamat tu adalah classmate saya-tapi saya tak kenal pun.hinggalah suatu hari,masa dlm kelas,lecturer panggil nama sorang2 utk pulangkan kertas ujian kami, barulah saya kenal muka hubby..."oh..diatu rupanya...gelapnya..!!"hehehe...(kutuk-tapi dlm hati excited coz dah kenal muka!!)

tapi kami still contact hampir setiap mlm,dan pabila tak dpt dgr suara dia, ada satu rasa gelisah dan rasa tak lengkap mlm tu rasanya..lepas sebulan berckp dlm hp, dia mengajak saya keluar 1st time ke sogo lepas kelas.kami lunch sesama kat McD..dan pada 27.07.05, dia officially lamar saya utk jadi couple dia...dan mulai tarikh tersebut bermulalah hubungan chenta kami sehinggalah kami disatukan pada 17.07.2009..dlm pada itu,kami rasa angka 7 amat bermakna buat kami kerana kebetulan oleh faktor berikut:

  • tarikh couple: 27.07.05
  • tarikh tunang: 17.08.08
  • tarikh nikah: 17.07.09
  • beza umur : 7 bulan( saya april, hubby-november)
  • kami bernikah lepas 7 thn couple..

begitulah kesah cinta kami..ramai kwn2 yang tak sangka, hubungan kami dpt bertahan selama itu..dan alhamdulilah, kami tak pernah clash spjg kami couple,tapi kalo gaduh2 tu biasalah...dan yang pasti setiap hari rasa cinta pada hubby semakin mendalam setiap hari..semoga hubungan suci ini kekal selamanya..till death do us apart..amin

Saturday, November 28, 2009

choral speaking..hurmmmm

hollaaa..

lama bangat tak menulih..
biasalah..student cum employee cum mrs hisham...busy nye jadik semacm..

takpe..memana yg aku suppose post earlier, i'll try my best utk post later..
yelah..memandangkan skang pun,tgh semester break..hubby pun keje time wiken..so masa yg ada tu akan ku cuba apdet segala yg dah tertinggal..insyaallah..

ok..ekceli bila tgk tajuk kat atas..apa mende tu agaknya?

meh kasi story sket..choral speaking nih mcm menyampaikan poem (sajak)inggeris dlm nada yg pelbagai secara grouping..reramai..
aku mula terjebak dgn mende ni sejak mula masuk skolah BBGS time form 1(1996) dulu..
kat skolah ni, choral speaking among one of their tradition..they were the pioneer and now kalo tak silap most skool kat mesia daah mula ada choral speaking ni-as a way of learning english in a fun way..

masih memula terlibat tu..pening gak nak mengahafal..yelah..kami ada inter class competition..saper yg menang bley wakili skolah ke inter skool competition..(which usually form 5 student yg akan wakil skolah)

kalo kita baca poem..slalunya sekadar baca kan?tapi utk choral speaking ni, setiap part ada cara2 & watak2 yang boleh dilakonkan..

contoh poem , spt kat bawah ni..poem ni by roald dahl..tajuknya cinderella( new version)...poem ni time i was in form 1, conducted by izrin..yg jadi cinderella was aainaa yahya..yg jadi prince kalo tak silap was salmi azuriza...others tak ingat dah..
so to my ex-classmate of 1K year 1996- enjoy!!!

Cinderella - Roald Dahl

I guess you think you know this story.
You don't. The real one's much more gory.
The phoney one, the one you know,
Was cooked up years and years ago,
And made to sound all soft and sappy
just to keep the children happy.
Mind you, they got the first bit right,
The bit where, in the dead of night,
The Ugly Sisters, jewels and all,
Departed for the Palace Ball,
While darling little Cinderella
Was locked up in a slimy cellar,
Where rats who wanted things to eat,
Began to nibble at her feet.

She bellowed 'Help!' and 'Let me out!
The Magic Fairy heard her shout.
Appearing in a blaze of light,
She said: 'My dear, are you all right?'
'All right?' cried Cindy .'Can't you see
'I feel as rotten as can be!'
She beat her fist against the wall,
And shouted, 'Get me to the Ball!
'There is a Disco at the Palace!
'The rest have gone and 1 am jalous!
'I want a dress! I want a coach!
'And earrings and a diamond brooch!
'And silver slippers, two of those!
'And lovely nylon panty hose!
'Done up like that I'll guarantee
'The handsome Prince will fall for me!'
The Fairy said, 'Hang on a tick.'
She gave her wand a mighty flick
And quickly, in no time at all,
Cindy was at the Palace Ball!

It made the Ugly Sisters wince
To see her dancing with the Prince.
She held him very tight and pressed
herself against his manly chest.
The Prince himself was turned to pulp,
All he could do was gasp and gulp.
Then midnight struck. She shouted,'Heck!
Ive got to run to save my neck!'
The Prince cried, 'No! Alas! Alack!'
He grabbed her dress to hold her back.
As Cindy shouted, 'Let me go!'
The dress was ripped from head to toe.

She ran out in her underwear,
And lost one slipper on the stair.
The Prince was on it like a dart,
He pressed it to his pounding heart,
'The girl this slipper fits,' he cried,
'Tomorrow morn shall be my bride!
I'll visit every house in town
'Until I've tracked the maiden down!'
Then rather carelessly, I fear,
He placed it on a crate of beer.

At once, one of the Ugly Sisters,
(The one whose face was blotched with blisters)
Sneaked up and grabbed the dainty shoe,
And quickly flushed it down the loo.
Then in its place she calmly put
The slipper from her own left foot.
Ah ha, you see, the plot grows thicker,
And Cindy's luck starts looking sicker.

Next day, the Prince went charging down
To knock on all the doors in town.
In every house, the tension grew.
Who was the owner of the shoe?
The shoe was long and very wide.
(A normal foot got lost inside.)
Also it smelled a wee bit icky.
(The owner's feet were hot and sticky.)
Thousands of eager people came
To try it on, but all in vain.
Now came the Ugly Sisters' go.
One tried it on. The Prince screamed, 'No!'
But she screamed, 'Yes! It fits! Whoopee!
'So now you've got to marry me!'
The Prince went white from ear to ear.
He muttered, 'Let me out of here.'
'Oh no you don't! You made a vow!
'There's no way you can back out now!'
'Off with her head!'The Prince roared back.
They chopped it off with one big whack.
This pleased the Prince. He smiled and said,
'She's prettier without her head.'
Then up came Sister Number Two,
Who yelled, 'Now I will try the shoe!'
'Try this instead!' the Prince yelled back.
He swung his trusty sword and smack
Her head went crashing to the ground.
It bounced a bit and rolled around.
In the kitchen, peeling spuds,
Cinderella heard the thuds
Of bouncing heads upon the floor,
And poked her own head round the door.
'What's all the racket? 'Cindy cried.
'Mind your own bizz,' the Prince replied.
Poor Cindy's heart was torn to shreds.
My Prince! she thought. He chops off heads!
How could I marry anyone
Who does that sort of thing for fun?

The Prince cried, 'Who's this dirty slut?
'Off with her nut! Off with her nut!'
Just then, all in a blaze of light,
The Magic Fairy hove in sight,
Her Magic Wand went swoosh and swish!
'Cindy! 'she cried, 'come make a wish!
'Wish anything and have no doubt
'That I will make it come about!'
Cindy answered, 'Oh kind Fairy,
'This time I shall be more wary.
'No more Princes, no more money.
'I have had my taste of honey.
I'm wishing for a decent man.
'They're hard to find. D'you think you can?'
Within a minute, Cinderella
Was married to a lovely feller,
A simple jam maker by trade,
Who sold good home-made marmalade.
Their house was filled with smiles and laughter
And they were happy ever after.

Sunday, October 25, 2009

100 hari bergelar isteri

holaa...


ceh..tajuk tak hengat..!! yelah..dulu2 kat dlm berita ada lah ckp 100 hari PKR memimpin Selangor...100 hari pentadbiran najib..etc...


so aku pun nak amik port gak...100 hari sbg mrs hisham...


alhamdulilah..setakat ini semuanya berjalan dgn baik..kemanisan berumahtangga amatlah dirasai..kepayauan pun tetap ada..biasalah..aku masih cuba nak sesuaikan diri dgn status baru sbg isteri..masih byk perlu aku pelajari & lalui utk menjadi isteri yg sempurna di mata hubby ku..takpelah..perjalanan hidup kami baru nak mula..so kena slow & steady...


pencapaian aku setakat ini- paling membanggakan i manage to cook all by myself during makan2 session among my & hubby's siblings ..aku masak soto, spageti (kuah buah sendiri taau!!), jeli,bancuh air sendiri, semuanya lah..even mama ada, tapi mmg aku dah bgtau awal2..let me do by my own..sampaikan org yg datang pelik, nape ada 2 jenis kuah soto- coz satu my version, yg lg satu mama's version...yang penting, abg kata soto yg i buat sedap..!!hahaha..i likeeee!!



Monday, August 10, 2009

pre-wedding story

hollaaaa..
lama gilers aku tak update my blog..bukan takde cite..tooooo many thing i'd like to share wif viewers, but i dont have enuff time to blog..busy gilers babeng..

mesti pelik kan..tak cukup masa??yes, i admit Allah kurniakan setiap hambaNya, 24 jam sehari..tapi, apa kan daya..masa terlalu padat dgn pelbagai hal..

ok..now..what to share yea??

my preparation few days before kawen..life was soo bz dat few days..segalanya bermula daripada 15 julai 2009, where myself & fiance gi amik baju kat butik Rins..(http://rinsbridal.fotopages.com/)aritu mmg dah gi fitting, cuma last tryout..mana tak, terkecik ke, terbesar ker..? that time i was soooo excited..at the same time, terfikir, betul ke aku nak kawen ni..?!baru perasan plak, baju busyuk utk majlis aku, kaler dia tak sedondon dgn my wedding dress...contrast giler..mine a bit silverish white, while his grey..my fault gak la...mmg pihak butik dah set men punya kaler putih, tapi aku yg insist nak grey..last2..cancel..amik putih gak...hoho...dan yg penting my white gown ada!!

i added few accessories utk pakai time baju kebaya songket-- oh yes..actually it has been my dream to wear baju songket & kimono on my wedding day..tapi to wear songket as the main attire, mcm rugi plak..yelah, bila lagi nak pakai baju lace lip-lap,kan..?time kawen jer lah..so, i asked mama kot2 dia ada baju songket ke tak..dia kata mami serdang pernah ada, where she used to wear it on her engagement day...mana bj tu skang??so i asked mami serdang to search it for me..hehehe..and atlast, ada!!!

baju kimono- which actually "yukata" mmg aku ada, beli pun purposely nak pakai time kawen..minta ain yg belikan...so, utk aksesori bj songket aku hanya ada 2 option : beli kerongsang :ibu-anak-anak atau sewa jer..tetiba dapat idea utk sewa , n lucky me rins has it..tapi rantai bertingkat tu lah..so ada additional rm100 gotta pay to rins utk sewa rantai bertingkat + necklace + earings...

untung betul kan org meniaga ni..padahal...dah balik modal pun...bape sgt la rega rantai silver tuh...!!
actually my day started wif my visit to spa. aku ada appointment kat Serenity SPA..saat yang aku nantikan ..my first impression : WOW!!....interior deco dia sgt la bali & cantik & menenangkan...i chose the 10am-2pm promo...so..jus bayar rm168 utk 4 step body massage..sgt la cantik..ingatkan nak tangkap gambar, hp plak cokia punya...kamera sony ada, tapi segan plak nak tangkap gambar..

memula, dia suruh steam badan dulu dalam satu kantung ni...duduk atas kerusibwh tu ada periuk bara berisi serai kot(bau serai jer)dlm 15 minit la gak...fresh je duduk dlm tu..then, body massage...dia urut..aduh..sedapnya....dah lah tgh stress2 ni..mmg sedap la..cuma at one stage aku dapat rasa tgn kiri aku mcm tergeliat sket time dia urut...tapi still rasa ok la....part paling best time dia urut kat belakang & bahu..peh...ringan jer badan...

next is time for scrubbing...biasala...tapi segan gak la..kena expose sikit2 part2 tertentu..huhu..
dan bila dia nak scrub tgn kiri, time nak angkat sket, aku rasa sakit giler..rupanya kat tpt yg tergeliat tadi tu..maybe dia salah amik tekan urat tak time urut tadi..mmg tak leh nak gerak dah tgn kiri..
hadoi..aku nak cuak dah ni..mcmner ni, pengantin tgn sakit???

and lastly, sebelum mandi susu, aku minta masseur tu betulkan balik urat aku..dia pun panik gak, coz dia kata first time ni customer tersalah urat..aku lagi la risau...then dia try urut2, and dah ok..

so..akupun trus berendam dlm tub, mandi susu..

mmg real susu dlm cangkir, dia tuang..susu suam...bau susu pun ada...wah..best-best!!

overall, mmg berbaloi lah gi serenity spa ....no wonder dia bleh menang banyak award!! they deserve it!!




Lepas gi spa, kami ke C4 subang..nak amik hp sony aku yg dihantar repair.sambil tu nak usha yg baru la kot.yelah, sblm ni By tak bagi beli tanpa dia..so, since dia dah ada ni, gi lah cuci mata..aku minat yg mcm ain nyer..tapi dah discontineu..belek punya belek...kami rembat K660i...tarde in yg lama, top-up another rm400...my busyuk byrkan..hadiah kahwin katanya..!! muah..thanks bebeh..love u so much...selepas saat tu..berbunga2 lah hati ku whole day..heheheh..
trus zass ke rins..mcm citer kat atas tadi..but busyuk left me earlier coz dia keje mlm aritu..nak balik rawang trus la...dkt kul 5, baru la aku tinggalkan butik rins dgn segala baju yg ada penuh dlm keta..huhu...mlmnya lydia 7 family dtg, volunteer nak membantu apape yg patut, so kami juz pack up the paperback accordingly..dekat kul 1 baru tido..there gone my beauty sleep..hehhee


pagi esoknya(khamis) baru lah nak gi amik baju nikah kat butik pesona Asmara, sek 9, bangi...then terus balik, start preparing my hantaran yg tak siap2...mlm tu, abg ajak gi amik air mineral kat stesen petronas..peh..byk giler air..mau taknya, 500 paperbag!!

actually time tu aku a bit moody..pasal hantaran..bukan tak appreciate, tapi aku terkilan la juga, coz dah lari dari konsep..the konsep still there, cuma dari segi presentation dah lain...type of flower used pun lain..dah la ada extra satu dulang..and i was not informed about this at all..yg aku tau, dia nak sponsor cokelat je..tetiba ada bunga rampai..huh..mmg bengang la...bila aku tanya nape tak pakai bunga aku jer, baru standard, she said mama tak bgtau..when i ask mama nape tak inform dia, she replied, mana mama tau..habis, saper jer yg tau ni???mmg mengamuk habis la mlm tu..pas tu nk prepare bilik pengantin plak...mcm gaya & idea contributed by my family members..aku pun naik pening jadinya...



dkt kul 2 baru tido..hrp2 mata tak bengkak..mujur nikah ptg..alamak..inai lupa nak pakai..!!!

so nampaknya mlm tersebut adalah malam terakhir ku sebagai si gadis manis yg single ....

pagi esoknya, hantaran nak kena buat last touch up..tapi awal2 lagi dah gi amik kek kat P10, umah kak anna..mcm ner la ek rupa kek aku yg dah setengah tahun aku book...(http://bake-freshly.blogspot.com/)

konon nak gi sendiri..mama bising, darah tgh manis..suh gi dgn abg...huh..org malas la nak susahkan abg..sian dia...tapi mana boleh lawan ckp mak kan..ikut jer lahhhh....bila dah sampai..lawanya kek aku..ramai yg puji..hehehe..i likeeee!!

then, tengahari tu baru sibuk nak pakai inai..mujur kak juwie & kak ira ada tolong pakaikan..yang sadisnya..time nak pakai inai kat kaki, inai habis plak..minta abg gi belikan kat kedai mamak...then when it is almost 2.30,si nurin my make-up tepon, she's almost here..alamak..inai kat kaki tak kering lagi..mandi pun tak lagi..mmg kelam-kabut..cepat2 gi mandi..time nak cuci inai kat kaki, i found out that inai tu is BLACK..yes..it's black!!! can you imagine, dalam masa yg sangat suntuk..tetiba baru perasan inai kat kaki kaler hitam?? mmg rasa comot giler kaki time tu..puas la gonyoh..tak gak hilang..mmg frust and bengang..malu pun ada gak..kaki pengantin mcm comot..kotor jer rasanya..dek kerana inai hitam tu..nak pakai inai lain pun dah tak sempat..terus mekap,siap2..dah dekat kul 4, still strugling nak bersiap.and dalam kul 5.15, baru nak bertolak ke masjid..debarnya dalam hati, Allah jer lah yang tahu..Ya, Allah ku pohon padaMu, agar keputusan yang kubuat ini betul dan engkau redhai.





by the time, mmg dah no turning back dah..apapun terjadi dan bakal berlaku,mmg kena redha jerla..tapi aku yakin, ini yang aku nak dan ini adalah pilihan yang telah tertulis sejak azali lagi olehNya...dan pasti Dia telah tetapkan apa yang terbaik buat hambaNya...





dan pada jam lebih kurang 5.35pm, aku telah selamat menjadi isteri kepada Mohd Hishamudin..






the new Mr + Mrs Hisham

Thursday, July 9, 2009

me..doing the painting works??


holaaa..

last thurs & friday, i took 2 days leave..juz to concentrate helping Busyuk do some minor cleaning & painting works at our new home..

jgn tak percaya, i manage to do the painting in our room all by myself...penat woo...and followed by the dining area the next day.


ari khamis tu, the job we did was hiring contractors to do the plaster ceiling..baru la aku tau mcm tu rupanya buat plaster ceiling..huhu..actually dia dah siap dah design nye..just prepare the frame, letak base dia, and put up the design keliling ...and siap..since kami bajet ciput, so, painting works need to be done by ourselves la kan..
at the same time, i do continue my works painting in our room while hubby ( cewah!!) sambung kerja installing the lights and fans..

the next day, contractor polish parquet plak datang...pegh..mmg tak bleh buat keje lgsung..dorang grind existing parquet sampai habuk kayu berterbangan..bahaya utk kesihatan betul!!! dah ptg2 sket baru kami sambung keje kami..cat dining area n the plaster ceiling..

hehe..it's me doing the painting at the dining area
yang paling hampeh, kan sinki kat dapur tu starter pipe dia hilang & patah dalam..kami pun panggil la org utk repair..dah nego, dia caj rm130..ok la..fine..since we thought kami tak mampu nak repair sendiri & we afraid air dah seeping to umah jiran next door..

sekali dia repair, pecah sket tile tu, potong paip sket, replace new one,keje tak sampai 15 minit, dah blah..and it cost us rm130..

aku yg dari kul 4 cat siling tak siap2 lagi!!

mmg hangin jer kami..ingatkan nak kena pecahkan tiles satu-satu...rupanya senang je keje tu..cit..!!!

total damage these 2 days : almost 1500..

still ok la...to be compare kalo kami tak survey dulu..huhuuhu

Wednesday, July 1, 2009

counting the days

holaa...

haduih..mmg mengeluh jer la aku sejak dua menjak ni..
aduih,tensen bangat..
tensen nak kawen..
boleh ke mcm tu..risau jerawat naik jer ni..
kalo nak ikutkan, i;m just 16 days away from "that" day..
mcm tak cayer yg teramat..
i'm gonna be a bride soon..
something yg tak sangka will come true..
kad kawen, i've started distributing to all..
but yang paling terkilan...kad utk ain la...
even though kad dia yg first aku tulis, tapi dia bukan yg first dapat..
sowi ain..my time was too packed!!
yg sadisnya, a week before my wedding, i have to attend class la pulak...
hadoiiiii..

mcmner ni..and now i'm a bit bz tolong bebeh bersih2kan umah, etc..kalau la badan ni boleh dibelah-belah..kan bagus...part tangan kiri handle distribute kad,part kaki kiri gi cat umah, tgn kanan start packing nak pindah, and lastly part tangan kanan gi kemas umah mama..
i wish to have that magic wand to make my wish come true..zassss!!

Wednesday, June 10, 2009

debaran..

hollaa...

debaran yg amat mendebarkan..
itu adalah perasaan yg sedang aku rasakan sekarang ni..maybe it is sumthing common for all bride-to-be in this world..setakat ni, wat i can say, my preparation baru setakat 60%..lotsa work blm settle..thank god tadi tergerak nak tepon pihak masjid, nak tanya apa perlu dibuat selepas dpt kebenaran dpd JAWI..rupanya kena bagi borang2 tu pada masjid...aku ni dgn selambanya kepam doc tu kat umah mama..

nak kata salah sendiri, tak gak..coz aritu aku dah penah tanya org kaunter jawi, lps dpt kebenaran ni, apa lagi nak kena buat..dia cuma kata tggu majlis jer..hampeh betul dorang tu!!

risau ni..hantaran tak terbuat lagi..tak sampai mood lagi..rasa mcm malas2 jer..tapi tgk la..maybe nak try buat weekend ni..

pasal wedding invitation, kengkawan HPC sumer dah diisi..tinggal nak bagi jer.kwn2 rapat sumer dah post...yg lenlain tggu respon mereka thru emel wif their add..

utk sedara mara..aku dah allocate 200pcs kat parents..pepandai dorang la nak bagi saper..cuma aku tgh risau ni, mcm tak cukup jer kadnya..

kenkawan lain..kwn2 utm degree..
kwn2 utm diploma..
kwn2 smss...
mcmner ni...
tak termasuk bdk opis..org maintenance mmg kena bagi sorang satu la..yelah..dah dorang tu my staff..mcm tak elok plak kalo jemput tanpa kad...

food pun aku risau gak..takut takcukup..
door gift lagi..still undecided wat to give..arghhhhhhhhhhhhhhhh...!!

Monday, May 25, 2009

Final Lab @ UTM Skudai (18-23may 09)



Holla...
Akhirnya penderitaan mental yg dialami selama seminggu di sana berakhir..Personally, i admit this lab is really tough..tak macam dulu punya lab..sume spoon feed..haha..tinggal cucuk kat memana lubang yg ada pada set yang ada..tapi kali ni, dahla kena buat research pasal tajuk tu, kena pikir procedure yg perlu dibuat, kena buat simulation, the worst part--kena prepare slides utk presentation...mujur kami ada 4 org; myself,anje,fara & ija..




nak cite sket pasal lab yg dah kitaorg lalui..dia ada 4 stage- dat means kami ada 4 kali pertemuan la bagi setiap subjek..first subjek Advanced power lab..tajuk yg kami dapat "IDMT relay" , supervised by Dr Abdullah Asuhaimi..nice guy, very fatherly & punctual..mmg nasib kami baik dapat dia, to be compared dgn group satu lagi..1st session adalah brainstorming; time ni lah kami kena buat research drps segala source yg ada-net,books,etc 2nd session kena reportkan pada supervisor kami apa outcome yg dah diperolehi from our research.3rd session kena buat experimnet..time ni mmg kami bersyukur sesgt coz technician tu byk sgt bagi input & guidance..and lastly presentation..witnessed by our supervisor & Dr Safawi..group 1 mmg kena kaw-kaw la..mujur group kami, ok...cuma tersalah teori..( dgn selamber buat teori sendiri..hahahaha)


lega yg bukan kepalang bila dah habis present...since mlmnya kelas dibatalkan, kami plan nak gi danga bay..dgn teramat excited nak naik beskal ber4...dari dlm lab dah dok sibuk citer kat sume org nak gi danga bay..last2, sampai sana..takde benda..tak happening langsung..kami juz masuk kat kedai2 yg jual2 brg and i manage to grab a pair of new contact lens to be worn on my big day


cuba teka kaler yg mana satu??

lepas gi Danga Bay, gi jusco Tmn U pulak..berjalan jer kami..yelah..ni jer peluang masa yg ada..time lain packed dgn kelas jer..tak beli pape--fara jer yg sakan shopping.

The next day, utk lab Power E, kami dpt tajuk Boost converter..mujur baru belajar..atleast, something la..tak la zero sgt..rupanya nak kena buat simulation la pulak!! since en Nik ada, aku pun mengadu la, kata tak pandai Pspice..ekekekek..yang best nya dia cakap,takpe, litar dah ada, kamu juz tukar nilai mana2 yg patut..perghhhh!! senang betul keje!! kuz tukar value D, f & V....hahahha..jgn jeles..sejak saat tu, group kami dok bagi aku title "penggoda"..coz aku berjaya menggoda En Nik,,,suka hati je, yer??!!

dan lab yg terakhir pasal ignition coil.mmg tak leh lupa lab ni..1st dapat lecturer yg sangat baik & sempoi- Dr Zulkafle Buntat..baik sgt..2nd aku volunteer nak buat hardware; soldering komponen..hasilnya :













jari yg terkena soldering iron Kesan kapasitor yg meletup
yes...believe it..yg jari terkena solder iron tu mlm khamis..tertepis..fuh, mlm tu nak tido payah bebenor...berdenyut jer..yg kisah kapasitor meletup sebab tersalah polarity..mmg terkezut abis sampai menangis..hahahaha..mmg kecoh la pas tu kena gelak..takpela,,atleast somthing to be remembered by others..time present pun sempoi..laju jer..by 5.30 kelas dismiss..( even b4 noon break hati dah tak sabar nak balikkkkk)..oh yea, lupa nak citer..time lunch break, kami gi Tmn U, kunun nak isi minyak..tetiba ada staff UTM kata tayar keta Ija mcm nak pecah, so kami pun pegi cari kedai tayar..kena pulak kedai tayar dpn salun Felisa..tambah pulak lagi ada promo facial Felisa rm25.maka....aku & ija pun took the opportunity utk buat facial, sampai nak mkn pun tak sempat, pdhal dah kebulur sesgt...nak rush balik ke kelas...
atlast, bertolak dari utm at 9.30pm and reached kajang exit at 12.30am (imagine??!!) and sampai umah subang at 2.15am...
hectic week, but sumthing good to remember forever...
to Ija, fara, Chubby & Anje....thanks for being there wif me for the whole week..korang mmg best!!
to imah-- rugi takde sekali..tapi takpe, baby lagi penting...

Saturday, May 2, 2009

jakarta-bandung trip(part 1)


hola people...

yuhuuu..actually citer ni dah quite basi dah..tapi saje nak share..bukan apa-rite after balik from the trip, mmg buzy giles- tak sempat pun nak uploadkan kat sini.besides, most of the pix ada pada kak ira- since bebeh's camera asyik bermasalah jer..


there were 5 of us who went there- myself, my fiance-hisham, mama, abang & sis ira.we took 1030 flight and reached there 2 hours later..( but i think the journey actually took us 1 hr je kot- cume perbezaan timing zone yg jadi 2 hrs.tah la..mmg rasa kejap je dlm plane aritu...



suppose there ain shud join us earlier.due to certain prob, dia tak dpt gi..sampai jer sana, kami naik limo "silver bird" that cost us rp$190,000 to le grandeur hotel, mangga dua.nasib baik time sampai during weekday, maka jalannya kurang macet (jem).lps letak brg kat hotel- trus gi pasar pagi via itc mangga dua..wahh..tak tahannya..ada beg, baju, lawa2..tapi kami trus head to pasar pagi coz katanya souvenir kat cni lg murah.cari-dan-cari, berjumpalah dgn lambakan kedai yg ada..and the prices also varied.mmg kena survey dulu- dan yg penting, samada dorang boleh commit tak utk siapkan brg by this saturday???tak tu yg payah bangat..mostly kata tak berani commit, takut tak siap.


atlast, kami jumpa gak kedainya..dah discus, siap gaduh lagi dgn bebeh ( mmg sedih la tang ni..nak pilih brg kawen pun gaduh gak..sabar,sabar)...dan ta..laa...dah berjaya pilih brg utk my reception doorgift..apa benda tu??hoho..mana bley habaq lagi..


apa yang penting?? pastinya comellllllll..!!!



tengah sibuk memilih doorgift yg ada kat kedai ni

then pas settle tang tu, kami gi survey kedai kad kawen plak...alamak--kebanyakannya mmg lawa bangat, harga pun, ermm..ok la..dlm Rp$3500 dah dpt a good one.tapi..dorang takley siapkan dlm 4 hari..huh!!


di antara salah satu kedai yg kami pegi utk pilih kad kawen kami



mmg byk giler choices yang ada-sumer lawa2..tapi since dorang takley siapkan dlm masa 4 hari,tak dapatlah nak order..:(

pastu, trus dorang trus balik hotel, while myself n bebeh gi jenjalan kat ITC mall.tapi malangnya, kedai kebanyakan dah tutup, padahal, jam baru pukul 6.15pm..yes..itulah part yg tak best kalo gi indon ni..kul 6. kedai dah tutup..kul 8, jln dah lengang, mcm kul 9.30pm kat area shah alam...


so, trus balik hotel...then kami ber-4( mama nak tido kat bilik je) gi lepak kat lounge hotel tgk liveband..yg lawaknya, sumer lagu yang abg request, sume tak dapat dipenuhi..hahaha..balik dari lounge dgn perasaan yg teramat sedih (& nangis lagi..) coz by terasa dgn ckp2 abg, padahal aku rasa, abg was actually pointing it to me- but bebeh plak yg terasa..and atlast, as usual jadi mangsa keadaan..


and when midnight struck at 12..ding..dong..ding..dong-- frust sgt, nothing is happening..no surprises from anyone; none from my fiance nor my family..


takpelah..aku jer yg terlebey expectation from other people..

Tuesday, April 7, 2009

3 months away

holaa..

mcm tak cayer tinggal 3 bulan jer lagi before i'm officially becomes Mrs Hisham..setakat ni, barang sumer dah beli..cuma there are few thing blm sort out lagik..here goes my list...

  • baju kawen..urmm..ada masalah gak tu..tetiba dapat news my lovely wedding gown hilang ..mujur i've decided earlier not to wear it as my main attire..tapi mmg frust la..suka sgt design baju tu..dah mcm2 org komen sexy la,itu lah..kutepis semuanya..nak jugak..my wedding day..once in my whole life..buat pe nak dengar ckp and komen org..do wat u wanna do..wear watever u wanna wear...so, hikmah di sebalik kehilangan baju tu, aku jadi frust- coz my wedding fantasy are now gone---uwawaaa.. tapi at the same time, aku boley cut cost kot..since my earlier plan tak cadang pun nak tukar baju time potong kek..hurmmm..watever..

  • catering- choosen, tapi belum gi food tasting lagi..
  • lokasi - Dewan Kejiranan Presint 9
  • hantaran...lepas final exam baru nak start concentrate..
  • kad jemputan..maybe next week baru bley decide..
  • door gift - dah survey ..tunggu masa nak order
  • gambar - my dear bro& sis dah tolong book & bayarkan(alhamdulillah..thnx alot)
  • mekap - dah book n cinfirm dgn rumie
  • cincin - dah lama beli
  • guest list - my frens dah ler..family members?huhu..tolak ke parents la utk handle
  • honeymoon - wajib beli awal..settle!!!!
  • H.I.V test - done!! i'm free from hiv virus..

apa lagi ek??? ooo..DJ!! tak tau mana mau cari..takut macam mahal jer..ada ker yg bawah rm300???

urusan dgn jurunikah belum settle lagi..tu la, bebeh ni leceh la..lambat sgt uruskan part dia..aku risau betul kalau date tu dah penuh..huh!!

cuma yang mengganggu aku skang ni..nak cari fotografer kat Dungun..bajet ciput, nafsu besau..hahaha...takde jumpa lagi yang berkaliber, yet cheap..mmg ada yg below rm1k, tapi bebeh's bajet below rm700..hurmmmm...payah betul..!!

that all for now, i guess..

adios!!

Thursday, April 2, 2009

madagascar ballon

alohaaaa..

cute tak ballon tu?? sebenarnya ada citer di sebalik belon tu tau..citenyer gini..pada satu hari yang dah lama berlalu, myself and mama pegilah jenjalan kat alamanda..once we reached there, nampakla ramai nyer org pegang @ bawa belon mcm gitu kat merata alamanda- both children & adults...mcm comel plak belon tu..first time nampak ni...i suspected, ni mesti kes ada promo citer kartun Madagascar- coz by the time mmg cite tu baru start kat pawagam...

as usual..aku mmg takmo kalah..terasa nak jugak belon tu..and start merengek kat mama nak gak belon tu..thank god mama beitu memahami anak dia yg sorang ni- yang teramat childish-dia pun kata ok..jom kita gi cari...at first we search at one kiosk yang mmg sells ballon dpn Reject Shop tu..ermm..mmg takde tanda2 dia jual that kinda belon..frust...then gi pulak ke GSC..kot2 dorang still bukak kaunter promotion..takde gak..arghhhh..tensen.tensen..nak jugak!!!

then we go around the whole alamanda, semata2 nak cari belon tu..pun takde..huh..frust!!

then i sms abg( who was acually tgh dating and arrived alamanda earlier)- asking him how to get those ballons...dia pun tak tau..dia kata kat GSC area takde pun org jual..hishhh..pelik ni..mana dorang dapat???

tapi aku sempat gak pesan kat dorang--kot2 lps tgk wayang kalo ada nampak...suh belikan..
tapi malangnya...sampai la ni....mmg tak nampak org jual..

dannnn..nak dijadikan citer, smlm lepas taklimat kat Bangi, me & few frens gi singgah warta bangi, jenjalan sana during lunch time...tgh dok ronda cari parking..tetiba nampak plak belon madagascar tu....horeyyyyy..jap lagi bley beli..

lps ronda2 kat warta, time nak balik, ajak imah temankan ke kedai tu..it is actually kedai RM2..excitednya dapat beli..on top of that...kedai tu gak ada jual lelayang colorful mcm kat putrajaya tu..and it cost only rm2!!! kat putrajaya rm8..while kelmarin tanya kat tepi padang kat puchong..rm12..cehhh, they really making money..

on my way back to subang ofis--hati sudah bunga-bunga daa....dapat beli belon..dapat beli lelayang....bestnyer.....

i like to move it..move it!!!!

Monday, March 23, 2009

Bubble Ball @ Hot Air Ballon Fiesta

yohoooo..

semalam 22/2/2009- dengan selamba badaknya serong kelas Power E yang bosan tahap cipan- terus zaass ke Putrajaya..dah tak tertahan excited nak try naik belon panas..sibuk cite kat sume org teringin nak naik belon ...

memula tak brape sure kat mana, tapi juz boley agak kalo precint 2 maybe kat area palace of justice lar...once we passed the jambatan wawasan (tulang), dah bley nampak mcm tapak pesta, not far from us...once we were nearer to it..ceh..kat tapak pasar malam jer,rupanya..huhu..

by the time, dlm jam 3 lebey kot..dia punya panahan matahari..pehhh..menusuk kulit..mujur bawa topi comel..lega la sket..kitaorg pun dok cari2 la mana belon nya..tak sabar nak naik, tapi tetiba nampak satu kertas kadbod kecik, next session at 5.30pm..mak aii..lamanya lagi..

so, kitaorg pun dok ronda2 la kedai yang ada sana..oh yea..lupa lak..tadi time kua keta dah nampak few ppl dah start main lelayang..mcm best je..apa lagi, start la merengek nak lelayang gak..yelah, daripada aritu lagi dah ckp kat bebeh, nak main lelayang kat tepi MRR2 tu..tak gak pegi-pegi..coz kat sana mmg meriah org main lelayang(tgk dpd liputan kat tv la!!) tgh dok sibuk ronda2- jumpa kedai jual lelayang..quite pricey gak la ..mcm2 design ada..aku minat yang gambar mcm ladybird tu..rega dalam rm16..mahal ..bebeh dah nak kuar duit dah nak bayar, tetiba aku terpikir, mcm sayang plak duit beli benda mcmtu..main nye sekali sekala..baik buat mkn..perut pun kenyang...so aku ckp, jap lagi la beli..kita jalan2 dulu..
so happen, we came across to a booth- secretariat booth..berlari aku ke situ, nak tanya mcmner nak naik belon..tak sempat tanya, mamat tu dah hang satu white board kecil " sorry, today no hot ballon ride"..mmg tak puas hati, so, aku tanya la, nape arini tak leh, dia kata arini je tak leh, previous day boley..but again i asked him why- today only for charity..

hadoiii..frust gilerrrr....frust teramat..and then tanya lagi, kalo tak berapa rega nak naik, dia ckp rm10 je..la..murah je??!! aku ni siap withdraw awal rm150, mana tau, kot2 nak naik tu kena bayar rm80 ke, rm100 ke..tak kira, mmg snaggup bayar..biarlah tak makan seminggu lepas ni kalo duit dah habis sgt.sangguppp....semata2 nak naik belon..hehehehe..

next to him, ada amoi ni buka booth - utk main bubble ball..

i remembered sumbody, used to tell me- teringin nak naik benda ni, mesti best..tak sure sape..azza kot..maybe i was wrong..but things for sure, this is the thing that seemed interesting to play with- atleast tak la balik tangan kosong- dahla dtg jauh2, tol mahal lagi,kan??!!

memula, Bebeh mcm reluctant, tapi puas pujuk- atlast he agreed..hehehehhe..


Bubble ball ni ada 2 type- on ground or atas air..rm15 /person..we opted yang atas air..bila dah sampai kat tpt tu, ada la bebudak yang main jenis on ground nyer..i tot nak main tu jer..nak main yg kat air, takut lemas..yelah..awak darah manis...tapi bebeh insist nak main yg kat air, coz dia kata yang kat ground ni, mcm boring je...puas gak la Q&A dgn team tu..apa safety aspect & measure that they can provide, in case of emergency..so, lepas puas hati ber "Q&A" maka kami pun.............................................




ni time kitorang baru je masuk belon-sumkinda beg la






belon yang sedang digemukkan dengan udara-posing lagi!!




belon kami dah hampir gemok & bulat- lagi posing


we are ready to go.."remember- u jump, i jump"



aku dah tergolek-golek dalam tu..bebeh yang menguasai belon..





myself dah up-side down- tak larat nak bangun & gelak2 dah



time's up!!! we're off to the shore

keluar je dari belon- habis basah lecun...air masuk due to ada leakage kot pada belon..the interesting fact is that kami berjaya bergolek-golek & terapungkan diri di tengah2 tasik putrajaya tu..interesting huh??!!

after that, inngat nak posing dgn belon yg on ground punya...tetapi bebeh kata, kamera blank jer..hadooiiii!! dah puas baraikan kamera, still tak OK..maka, dia pun mula la hangin..:(

bila dia dah hangin..maka, tiada maknanya lagi nak stay situ lagi, nak tunggu petang..maka kami pun meninggalkan tempat tu dgn hati yang membara; myself frust tak dapat tgk belon panas while bebeh bengang coz kamera dia rosak kat tangan org tu..

takpe..next year aku aku pastikan naik juga belon tu...


























Friday, March 20, 2009

hot air ballons @ putrajaya



latest cool events in Malaysia..
Macam tak cayer je kan, kat malaysia dah ada & di datangi oleh belon-belon yang comel ni..dulu kecik2 slalu tgk kat berita di TV je..sape sangka, belon2 sume sudah sudi datang ke mesia..
mmg teringin sangat nak naik..try gak browse kat http://www.myballonfiesta.com/ , mana lah tau kot2 ada dinyatakan rega nak naik bakul tu...mesti romantik kan, kalo dapat naik bersama bebeh..
tapi malangnya tak mention plak..huh..frust.
kalao setakat rm50, mmg aku sanggup lagi la naik..hahahaha..

takpe-takpe..ahad ni, nak try gi(kalau sempat lepas kelas)...
tungguuuuu....

Thursday, March 19, 2009

Semoga bermanfaat.. .... baik untuk yang melamar ataupun yg dilamar, ataupun bagi yang sudah berumah tangga...... Renungan buat yang sedang mencari pasangan hidup ataupun yang sedang mengemudi bahtera rumah tangga..




Mengapa? Kerana Dia Manusia Biasa ..... Kerana Dia Manusia Biasa ... Setiap kali ada sahabat yang ingin menikah, saya selalu mengajukan pertanyaan yang sama. Kenapa kamu memilih dia sebagai suami/isterimu? Jawabannya ada bermacam-macam. Bermula dengan jawaban kerana Allah hinggalah jawaban duniawi.

Tapi ada satu jawaban yang sangat menyentuh di hati saya. Hingga saat ini saya masih ingat setiap detail percakapannya. Jawapan dari salah seorang teman yang baru saja menikah. Proses menuju pernikahannya sungguh ajaib. Mereka hanya berkenalan 2 bulan. Kemudian membuat keputusan menikah. Persiapan pernikahan mereka hanya dilakukan dalam waktu sebulan saja. Kalau dia seorang akhwat, saya tidak hairan. Proses pernikahan seperti ini selalu dilakukan. Dia bukanlah akhwat, sebagaimana saya. Satu hal yang pasti, dia jenis wanita yang sangat berhati-hati dalam memilih suami. Trauma dikhianati lelaki membuat dirinya sukar untuk membuka hati. Ketika dia memberitahu akan menikah, saya tidak menganggapnya serius. Mereka berdua baru kenal sebulan. Tapi saya berdoa, semoga ucapannya menjadi kenyataan. Saya tidak ingin melihatnya menangis lagi. Sebulan kemudian dia menemui saya. Dia menyebutkan tarikh pernikahannya.Serta meminta saya untuk memohon cuti, agar dapat menemaninya semasa majlis pernikahan. Begitu banyak pertanyaan dikepala saya.


Sebenarnya.. ..!!! Saya ingin tau, kenapa dia begitu mudah menerima lelaki itu. Ada apakah gerangan? Tentu suatu hal yang istimewa. Hingga dia boleh memutuskan untuk bernikah secepat ini. Tapi sayang, saya sedang sibuk ketika itu (benar-benar sibuk). Saya tidak dapat membantunya mempersiapkan keperluan pernikahan. Beberapa kali dia menelefon saya untuk meminta pendapat tentang beberapa perkara. Beberapa kali saya telefon dia untuk menanyakan perkembangan persiapan pernikahannya. That's all......Kami tenggelam dalam kesibukan masing-masing. Saya menggambil cuti 2 hari sebelum pernikahannya. Selama cuti itu saya memutuskan untuk menginap dirumahnya. Pukul 11 malam sehari sebelum pernikahannya, baru kami dapat berbual -hanya- berdua. Hiruk pikuk persiapan akad nikah besok pagi, sungguh membelenggu kami. Pada awalnya kami ingin berbual tentang banyak hal. Akhirnya, dapat juga kami berbual berdua. Ada banyak hal yang ingin saya tanyakan. Dia juga ingin bercerita banyak perkara kepada saya. Beberapa kali mamanya mengetok pintu, meminta kami tidur. "Aku tak boleh tidur." Dia memandang saya dengan wajah bersahaja. Saya faham keadaanya ketika ini. "Matikan saja lampunya, biar disangka kita dah tidur." "Ya.. ya." Dia mematikan lampu neon bilik dan menggantinya dengan lampu yang samar. Kami meneruskan perbualan secara berbisik-bisik. Suatu hal yang sudah lama sekali tidak kami lakukan. Kami berbual banyak perkara, tentang masa lalu dan impian-impian kami. Wajah keriangannya nampak jelas dalam kesamaran. Memunculkan aura cinta yang menerangi bilik ketika itu. Hingga akhirnya terlontar juga sebuah pertanyaan yang selama ini saya pendamkan. "Kenapa kamu memilih dia?" Dia tersenyum simpul lalu bangkit dari baringnya sambil meraih HP dibawah bantalku. Perlahan dia membuka laci meja hiasnya. Dengan bantuan lampu LCD HP dia mengais lembaran kertas didalamnya. Perlahan dia menutup laci kembali lalu menyerahkan sekeping envelop kepada saya. Saya menerima HP dari tangannya. Envelop putih panjang dengan cop surat syarikat tempat calon suaminya bekerja. Apa ni. Saya melihatnya tanpa mengerti. Eeh..., dia malah ketawa geli hati. "Buka aja." Sebuah kertas saya tarik keluar. Kertas putih bersaiz A4, saya melihat warnanya putih. Hehehehehehe. ...... "Teruknya dia ni." Saya menggeleng-gelengka n kepala sambil menahan senyum. Sementara dia cuma ketawa melihat ekspresi saya. Saya mula membacanya.Saya membaca satu kalimat diatas, dibarisan paling atas. Dan sampai saat inipun saya masih hafal dengan kata-katanya. Begini isi surat itu........ ************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ******* Kepada Yati ........ Calon isteri saya, calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan calon kakak buat adik-adik saya Assalamu'alaikum Wr Wb Mohon maaf kalau anda tidak berkenan. Tapi saya mohon bacalah surat ini hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya mohon, bacalah dulu sampai selesai. Saya, yang bernama ............ ... menginginkan anda ........... ... untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia biasa. Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan. Tetapi saya tidak tahu apakah kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan anak-anakku kelak. Saya memang masih menyewa rumah. Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya akan terus menyewa selamannya. Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak kehujanan. Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya. Untuk menutupi kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya. Saya hanya manusia biasa.

Cinta saya juga biasa saja. Oleh kerana itu. Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa. Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat tenaga menjadi suami dan ayah yang baik. Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya memilih anda. Saya sudah sholat istiqarah berkali-kali, dan saya semakin mantap memilih anda. Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah. Dan yang pasti, saya menikah untuk menyempurnakan agama saya, juga sunnah Rasulullah. Saya tidak berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat mungkin menjadi lebih baik dari sekarang ini. Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawaban pada saya. Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan. Semoga Allah ridho dengan jalan yang kita tempuh ini. Amin Wassalamu'alaikum Wr Wb ************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* *** Saya memandang surat itu lama. Berkali-kali saya membacanya. Baru kali ini saya membaca surat 'lamaran' yang begitu indah. Sederhana, jujur dan realistik. Tanpa janji-janji yang melambung dan kata yang berbunga-bunga. Surat cinta biasa. Saya menatap sahabat disamping saya. Dia menatap saya dengan senyum tertahan. "Kenapa kamu memilih dia......?" "Kerana dia manusia biasa....... . " Dia menjawab mantap. "Dia sedar bahawa dia manusia biasa. Dia masih punya Allah yang mengatur hidupnya. Yang aku tahu dia akan selalu berusaha tapi dia tidak menjanjikan apa-apa. Soalnya dia tidak tahu, apa yang akan terjadi pada kami kemudian hari. Entah kenapa, justru itu memberikan kesenangan tersendiri buat aku.." "Maksudnya?" "Dunia ini fana. Apa yang kita punya hari ini belum tentu besok masih ada. betuI tak? Paling tidak.... Aku tau bahawa dia tidak akan frust kalau suatu masa nanti kami jadi miskin. "Ssttt...... ." Saya menutup mulutnya. Khuatir kalu ada yang tau kami belum tidur. Terdiam kami memasang telinga. Sunyi. Suara jengkering terdengar nyaring diluar tembok. Kami saling berpandangan lalu gelak sambil menutup mulut masing-masing. "Udah tidur. Besok kamu mengantuk, aku pula yang dimarahi Mama." Kami kembali berbaring. Tapi mata ini tidak boleh pejam. Percakapan kami tadi masih terngiang terus ditelinga saya. "Gik.....?" "Tidur...... Dah malam." Saya menjawab tanpa menoleh padanya. Saya ingin dia tidur, agar dia kelihatan cantik besok pagi. Rasa mengantuk saya telah hilang, rasanya tidak akan tidur semalaman ini. Satu lagi pelajaran dari pernikahan saya peroleh hari itu. Ketika manusia sedar dengan kemanusiannya. Sedar bahawa ada hal lain yang mengatur segala kehidupannya. Begitu juga dengan sebuah pernikahan. Suratan jodoh sudah terpahat sejak ruh ditiupkan dalam rahim. Tidak ada seorang pun yang tahu bagaimana dan berapa lama pernikahannya kelak. Lalu menjadikan proses menuju pernikahan bukanlah sebagai beban tetapi sebuah 'proses usaha'. Betapa indah bila proses menuju pernikahan mengabaikan harta, takhta dan 'nama'. Status diri yang selama ini melekat dan dibanggakan (aku anak orang ini/itu), ditanggalkan. Ketika segala yang 'melekat' pada diri bukanlah dijadikan pertimbangan yang utama. Pernikahan hanya dilandasi kerana Allah semata. Diniatkan untuk ibadah. Menyerahkan segalanya pada Allah yang membuat senarionya. Maka semua menjadi indah. Hanya Allah yang mampu menggerakkan hati setiap HambaNYA. Hanya Allah yang mampu memudahkan segala urusan. Hanya Allah yang mampu menyegerakan sebuah pernikahan. Kita hanya boleh memohon keridhoan Allah. MemintaNYA mengurniakan barokah dalam sebuah pernikahan. Hanya Allah jua yang akan menjaga ketenangan dan kemantapan untuk menikah. Jadi, bagaimana dengan cinta? Ibu saya pernah berkata, Cinta itu proses. Proses dari ada, menjadi hadir, lalu tumbuh, kemudian merawatnya. Agar cinta itu dapat bersemi dengan indah menaungi dua insan dalam pernikahan yang suci. Cinta tumbuh kerana suami/isteri (belahan jiwa). Cinta paling halal dan suci. Cinta dua manusia biasa, yang berusaha menggabungkannya agar menjadi cinta yang luar biasa. Amin. Wallahu 'alam

Sunday, March 15, 2009

MATTA Fair

Salam to all,

last friday the 13th- telah berjaya apply cuti semata-mata nak gi MATTA fair kat PWTC..yelah, kalo nak gi time weekend, mana sempat..tu time keje pun ..crowded giler..blm lagi kalo gi time weekend..lagi leceh..saje gi sana dgn By- since we're looking for our honeymoon package.




ushar-ushar segala booth yang ada- and atlast we were attracted to this booth called Abbey Travel.They are indonesian agency..and have few branches- medan, bali,jakarta, singapore & kuala Lumpur..hurmm..sounds reliable..

we were entertained by one friendly indonesian girl name henny..she's really helpful..

bila dah discuss & and so on..we came to a decision where both of us agree with the package & price offered bu them..ke mana?? hehehe..rahsia..nanti ada org skodeng kami, payah..

from my opinion, sesape yang teringin nak gi belah2 Indonesia, it is adviseable beli direct dgn agent from there- coz lebih murah.kalo beli dari agent kat m'sia ni..for sure dorang dah mark-up harga..yelah, local agent pun gotta get their quotation from indon's agent..dah 2x mark-up tu..last2..sampai kat customer...sendiri mau ingat harganya..

i dunno whether harga yang kami dapat tu murah atau mahal- but for sure, the package is something yang we all dah customize a lil bit here and there- and for me, it is consider very cheap since everything alredi included..bawa diri jer...flight pun dlm rm250- where we bought it earlier in mid of feb...

arghhh..tak sabar nya nak memadu asmara..ekekeke.....

Tuesday, March 10, 2009

Ibu Mithali

IBU MISALI

OLEH NORHASHIMAH HASHIM

PENERIMA ketiga berjalan perlahan-lahan turun dari pentas. Di lehernya, telah terkalung pingat "Ibu Misali". Tangan kanannya menggenggam erat satu sampul dan segulung sijil. Tangan kirinya pula memegang beberapa hadiah iringan. Anaknya setia melangkah di sisi.

"Sekarang ...," suara pengacara majlis bergema kembali, "Tibalah kita kepada penerima anugerah "Ibu Misali" yang terakhir. Penerima ini agak lain daripada yang lain dan sungguh istimewa. Untuk itu, dipersilakan Puan Afifah Rashid naik ke pentas bersama- sama Cik Nurul Humairah, untuk tampil memperkenalkan ibunya. Dipersilakan. "

Mataku tercari-cari pasangan ibu dan anak yang bakal mengambil tempat itu. Di barisan penonton paling hadapan, aku dapati seorang anak gadis berkulit hitam manis dan bertubuh tinggi lampai, sedang berusaha memujuk seorang wanita dalam lingkungan usia 60-an untuk bangun.

Aneh, kenapa ibu yang seorang ini nampaknya begitu keberatan untuk naik ke pentas? Kenapa dia tidak seperti tiga orang penerima sebelumnya, yang kelihatan begitu bangga menapak naik ke pentas, sebaik sahaja mereka dijemput?

Hampir lima minit kemudian, barulah tampak si anak gadis yang memakai sepasang kebarung bertanah ungu dan berbunga merah jambu serta bertudung ungu kosong, bersusah payah memimpin ibunya naik ke pentas.

Ibu itu pun menduduki kerusi yang telah diduduki oleh tiga orang penerima sebelumnya. Anak gadis itu kemudiannya beredar ke pembesar suara. Dia beralih pandang kepada ibunya yang hanya tunduk memerhati lantai pentas.

'Pelik sungguh ibu yang seorang ini. Lagaknya bukan lagak orang yang akan menerima anugerah. Dia tak ubah seperti seorang pesalah yang sedang menanti hukuman. Duduknya serba tak kena. Sekejap beralih ke kanan, sekejap berpusing ke kiri. Tangannya menggentel-gentel baju kurung biru muda yang dipakainya.'

Dehem si anak dalam pembesar suara membuat aku sedikit tersentak.
Tumpuanku yang sekian lama terhala ke pentas, aku alihkan pada buku notaku. Aku menconteng-conteng helaian yang masih putih bersih itu untuk memastikan penku dalam keadaan yang baik. Kemudian, aku memeriksa kameraku. Filemnya masih ada. Baterinya masih dapat bertahan.

Sempat juga aku mengerling rakan-rakan wartawan dari syarikat akhbar dan majalah lain yang duduk di kiri kananku. Nampaknya, pen sudah berada dalam tangan masing-masing. Mata mereka sudah terarah kepada ibu di atas pentas dan anak yang sudah pun memulakan bicaranya dengan bismillah dan, memberi salam.

Aku tersenyum dan mengangguk kepada rakan- rakan wartawan yang duduk semeja denganku. Tetapi, senyuman dan anggukanku sudah tidak sempat mereka balas. Aku lantas mengemaskan dudukku mencari posisi yang paling selesa.

"Pertama sekali, saya ingin memanjatkan rasa syukur ke hadrat Allah, kerana dengan izin-Nyalah saya dan, mak berada dalam majlis yang gilang-gemilang ini. Seterusnya, saya ingin merakamkan penghargaan saya kepada pihak penganjur yang telah mempertimbangkan mak saya sebagai, salah seorang penerima anugerah "Ibu Misali" tahun ini."


Suasana menjadi sunyi. Hadirin memberi tumpuan sepenuhnya kepada percakapan gadis itu.

"Sebetulnya, ketika saya kecil, saya memang membenci mak. Darjah kebencian itu meningkat setelah saya mendapat tahu Puan Afifah hanyalah mak angkat saya. Pada masa yang sama, saya merasakan sayalah anak yang paling malang, disisihkan oleh ibu sendiri, dan diperhambakan pula oleh mak angkat untuk membantu menjaga anak-anak kandungnya"


"Membantu menjaga anak- anak kandungnya? Mungkin, persoalan itu sedang pergi balik dalam benak tuan-tuan dan puan-puan sekarang. Persoalan itu pasti akan terjawab sebentar lagi, apakala saya mempertontonkan rakaman video yang memaparkan kehidupan anakanak kandung mak. Sebelum itu, saya harus menegaskan bahawa anak-anak yang bakal hadirin lihat nanti bukan terdiri daripada doktor, peguam, jurutera, pensyarah, ahli perniagaan, pemimpin masyarakat, dan guru, seperti mana anak ketiga-tiga "Ibu Misali" yang baru menerima anugerah sebentar tadi."
Suara hadirin yang kehairanan mula kedengaran.

"Inilah dia abang-abang dan kakak- kakak saya!" suara hadirin semakin kedengaran. Mereka tidak dapat membendung rasa kekaguman.

"Yang mengeluarkan berbagai-bagai bunyi itu, Abang Long. Yang sedang merangkak ke sana ke mari itu, ialah Kak Ngah. Yang sedang mengesot ke ruang tamu itu, ialah Abang Alang. Yang sedang berjalan sambil berpaut pada dinding itu, ialah Kak Anjang. Yang sedang berjalan jatuh dari dapur ke dalam bilik itu, ialah Abang Andak."

"Seperti yang tuan-tuan dan puan-puan saksikan, tahap kecacatan fizikal dan mental abangabang dan, kakak-kakak saya tidak sama. Daripada yang tidak boleh bercakap dan bergerak langsung, seperti bayi yang baru lahir hinggalah kepada yang boleh berjalan jatuh dan, bercakap pelat-pelat, seperti budak berumur satu atau, dua tahun."
Hadirin yang sebentar tadi bingit suaranya kini terdiam kembali. Mereka menonton video yang sedang ditayangkan itu dengan khusyuknya.

"Untuk pengetahuan semua, abang-abang dan kakak-kakak saya, telah menjangkau usia 20-an dan, 30-an. Namun, meskipun telah dilatih dengan sungguh-sungguh, mereka masih belum pandai mengurus makan minum dan berak kencing mereka sendiri. Lihatlah betapa sukarnya mak hendak melayan makan dan, pakai mereka."
"Sewaktu saya berusia enam atau, tujuh tahun, saya sering mencemburui abang-abang, dan kakak-kakak kerana mereka, mendapat perhatian istimewa daripada mak. Saya iri hati melihat mak memandikan mereka. Saya sakit hati melihat mak menyuap mereka. Sedang saya disuruh buat semua itu sendiri."

"Mirah dah besar, kan? Mirah dah boleh uruskan diri Mirah sendiri, kan?" Lembut nada suara mak tiap kali dia memujuk saya. Namun, kelembutan itu telah menyemarakkan api radang saya

"Tapi, mak tak adil!" Saya kerap membentak. "Mak buat segalagalanya untuk kakak- kakak dan abang- abang. Kalau untuk Mirah, mak selalu berkira!"

"Mirah, abang-abang dan kakak-kakak Mirah tidak secerdas Mirah. Mereka cacat!" Berkali-kali mak menegaskan kepada saya. "Sebab itulah mak terpaksa membantu mereka."


"Mereka cacat apa, mak?" Saya membeliakkan mata kepada mak. "Semua anggota mereka cukup. Kaki dan tangan mereka tidak kudung. Mata mereka tidak buta. Yang betulnya, mereka malas, mak!"

"Mirah ... Mirah belum faham, sayang." Suara mak akan menjadi sayu tiap kali dia mempertahankan kakak-kakak dan abang-abang saya. Tetapi, kesayuan itu tidak pernah mengundang rasa simpati saya.

"Apabila difikirkan kembali, saya merasakan tindakan saya itu terlalu bodoh. Abang-abang dan kakak-kakak tak pernah kacau saya. Mak pun cuma sekali-sekala saja meminta bantuan saya menyuapkan mereka makan atau menukar kain lampin mereka. Itu pun saya tidak pernah ikhlas menolong.
Saya akan merungut tidak henti-henti sepanjang masa saya melakukan itu. Jika makanan yang saya suap tumpah atau jika abang-abang dan kakak-kakak terkencing atas tangan saya, ketika saya sedang menyalin kain lampin mereka, tangan saya ringan saja mencubit atau menampar mereka. Saya tahu mereka tidak pandai mengadu perbuatan jahat saya kepada mak. Ketika itu, memang saya langsung tidak punya rasa hormat kepada abang-abang dan kakak-kakak. Kepada saya, kehadiran mereka menyusahkan hidup saya."

"Hantarlah abang-abang dan kakak-kakak ke rumah kebajikan, mak." Saya pernah mengusulkan kepada mak, ketika saya berusia sepuluh tahun.
"Lepas itu, mak dan ayah boleh hidup senang-lenang macam mak dan ayah orang lain. Mirah pun takkan rasa terganggu lagi."

"Mereka anak-anak mak, Mirah. Jadi, maklah yang patut jaga mereka, bukan petugas-petugas di rumah kebajikan." Begitu reaksi mak setiap kali saya mencadangkan hal itu.

"Saya langsung tidak menghormati, apatah lagi mengagumi pendirian mak.
Mak memang sengaja menempah masalah. Mak tidak menghargai jalan keluar yang telah sedia terentang di hadapannya."

"Rasa geram dan marah saya sampai ke puncaknya, semasa saya berusia dua belas tahun. Pada hari itu, mak demam teruk hingga tidak dapat bangun. Ayah terpaksa ambil cuti untuk membawa mak ke klinik. Lalu, saya ditinggalkan untuk menjaga abang-abang dan kakak-kakak di rumah.
Sebelum meninggalkan rumah, biarpun dalam keadaan yang lemah, berkali-kali mak sempat berpesan kepada saya, agar jangan lupa memberi abang-abang dan kakak-kakak makan, dan menukar kain lampin mereka."
Suasana dewan terus sunyi. Hadirin masih khusyuk mendengar cerita gadis itu.

"Itulah kali pertama saya ditinggalkan bersama-sama abang-abang dan kakak-kakak, selama lebih kurang lima jam. Jangka masa itu cukup menyeksakan. Kebetulan pada hari itu, abang-abang dan kakak-kakak benar-benar mencabar kesabaran saya. Entah mengapa Abang Long enggan makan. Jenuh saya mendesaknya. Abang Alang dan Kak Ngah pula asyik mencirit saja. Letih saya menukar kain lampin mereka. Abang Andak pula, asyik main air ketika saya memandikannya. Basah lencun baju saya dibuatnya. Kak Anjang pula, asyik sepahkan nasi dan tumpahkan air.
Penat saya membersihkannya. "


"Apabila mak dan ayah pulang, saya sudah seperti kain buruk, tubuh saya lunyai. Saya sudah tidak berupaya melihat muka mak dan ayah. Saya terus melarikan diri ke rumah ibu kandung saya, yang terletak di sebelah rumah mak. Begitulah lazimnya. Apabila fikiran saya terlalu kacau, saya akan ke rumah ibu untuk mencari ketenangan."

"Ibu!" Saya menerpa masuk lalu memeluk ibu. "Kenapa ibu bagi Mirah kepada mak? Kalau ya pun ibu tidak suka Mirah, bagilah Mirah pada orang lain yang lebih menyayangi Mirah, bukan mak."

"Mirah!" Ibu merangkul saya. "Kan dah berkali-kali ibu tegaskan yang ibu bagi Mirah kepada mak bukan kerana ibu tak sayang Mirah."

"Lazimnya ibu akan membuka kembali lipatan sejarah hidupnya apabila situasi itu berlaku. Ibu ialah kakak mak. Ibu sakit teruk setelah melahirkan saya. Selama berbulan-bulan ibu terlantar di hospital, mak yang telah menjaga saya. Setelah ibu sembuh, ibu dapat lihat sendiri betapa gembiranya mak dapat menjaga seorang anak normal.

Justeru, ibu tidak sampai hati hendak memisahkan kami."

"Ibu telah berasa betapa nikmatnya menjaga tujuh orang anak yang pintar dan cerdas. Jadi, biarlah nikmat itu turut dirasakan oleh mak pula dengan menjaga Mirah. Lagipun, dengan menyerahkan Mirah kepada mak, ibu masih dapat melihat Mirah membesar di hadapan mata ibu, walaupun Mirah tinggal bersama-sama mak. Dari pemerhatian ibu, ibu rasa, mak lebih menyayangi Mirah berbanding dengan anak anaknya yang lain."

"Sayang apa? Ibu tahu tak yang rumah tu macam neraka bagi Mirah? Ibu tahu tak yang Mirah ni tak ubah seperti hamba di rumah tu?"

"Jangan besar-besarkan perkara yang kecil, Mirah. Ibu tahu sekali-sekala saja mak membebankan Mirah dengan kerja-kerja rumah dan tugas menjaga abang-abang dan kakak-kakak Mirah. Itu pun Mirah buat tidak sesungguh hati. Nasi mentahlah, lauk hanguslah, abang-abang, dan kakak-kakak kena lempanglah."

"Mak adu semua kepada ibu, Ya?" Saya masih mahu berkeras meskipun saya tahu saya bersalah.

"Mak jarang-jarang mengadu keburukan Mirah kepada ibu. Ibu sendiri yang kerap mengintai Mirah dan melihat bagaimana Mirah melaksanakan suruhan mak."

"Saya tunduk. Saya sudah tidak sanggup menentang mata ibu."

"Ibu malu, Mirah. Ibu mengharapkan kehadiran Mirah di rumah mak kau itu dapat meringankan penderitaan mak.

Tetapi, ternyata kehadiran Mirah di rumah itu menambahkan beban mak."

"Saya benar-benar rasa terpukul oleh kata-kata ibu."

"Ibu rasa, apa yang telah mak beri kepada Mirah, jauh lebih baik daripada apa yang diberi kepada anak-anaknya sendiri. Mirah dapat ke sekolah. Kakak-kakak dan abang-abang Mirah hanya duduk di rumah. Mirah dapat banyak pakaian cantik. Sedang anak-anak mak yang lain pakaiannya itu-itulah juga. Setiap kali Mirah berjaya dalam peperiksaan, mak sungguh gembira. Dia akan meminta ibu tolong menjaga abang-abang dan kakak-kakak kerana dia nak lihat Mirah terima hadiah."

"Saya tidak sanggup mendengar kata-kata ibu selanjutnya, bukan kerana saya tidak mengakui kesalahan saya, tetapi kerana saya benar-benar malu."

"Saya meninggalkan rumah ibu bukan kerana berasa tersisih daripada ibu kandung sendiri, atau berasa kecewa sebab tidak mendapat pembelaan yang diharap- harapkan. Saya meninggalkan rumah ibu dengan kesedaran baru." "Sesampainya saya ke rumah tempat saya berteduh selama ini,saya dapati mak yang belum sembuh betul sedang melayan kerenah abang-abang dan kakak-kakak dengan penuh sabar. Saya terus menghilangkan diri ke dalam bilik kerana saya dihantui oleh rasa bersalah. Di dalam bilik, saya terus resah-gelisah. "

"Mirah," panggilan lembut mak seiring dengan bunyi ketukan di pintu bilik saya. "Mirah."

"Saya cepat-cepat naik ke atas katil dan memejam mata, pura-pura tidur."

"Sejurus kemudian, terdengar bunyi pintu bilik saya dibuka. "Mirah dah tidur rupa-rupanya! Kesian. Tentu Mirah letih menjaga abang-abang dan kakak- kakak semasa mak, ke klinik siang tadi. Maafkan mak, sayang. Mak tahu Mirah masih terlalu muda untuk memikul beban seberat itu. Tapi, keadaan benar- benar terdesak pagi tadi, Mirah. Mak janji, lain kali mak tak akan kacau Mirah lagi. Mak akan meminta ibu atau orang lain menjaga abang- abang dan kakak-kakak kalau mak terpaksa tinggalkan rumah"

Sepanjang mak berkata-kata itu, tangan mak terus mengusap-usap dahi saya. Suara mak tersekat-sekat. Saya terlalu ingin membuka mata dan menatap wajah mak ketika itu.

"Mirah, mak tahu Mirah tak bahagia tinggal bersama-sama mak."

Suatu titisan air mata gugur di atas dahi saya. Kemudian, setitik lagi gugur di atas pipi saya. Selepas itu, titisan-titisan itu kian rancak gugur menimpa serata muka dan leher saya.

"Walau apa pun tanggapan Mirah kepada mak, bagi mak, Mirah adalah segala-galanya. Mirah telah menceriakan suasana dalam rumah ini. Mirah telah menyebabkan mak berasakan hidup ini kembali berharga. Mirah telah. .."

"Mak!" Saya lantas bangun lalu memeluk mak. Kemudian, tiada kata-kata yang lahir antara kami. Yang kedengaran hanyalah bunyi sedu-sedan dan esak tangis.


Peristiwa pada hari itu dan, pada malamnya telah mengubah pandangan saya terhadap mak, abang-abang dan kakak-kakak. Saya mula merenung dan menilai keringat mak. Saya mula dapat menerima keadaan kakak- kakak dan abang- abang serta belajar menghormati dan, menyayangi mereka.

Keadaan dewan menjadi begitu sunyi seperti tidak berpenghuni sejak gadis itu berbicara.

Setelah meraih kejayaan cemerlang dalam peperiksaan penilaian darjah lima, saya telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat menengah, di sebuah sekolah berasrama penuh. Saya telah menolak tawaran tersebut.

"Kenapa Mirah tolak tawaran itu?"

"Bukankah di sekolah berasrama penuh itu Mirah boleh belajar dengan sempurna?"

"Betul tu, Mirah. Di sana nanti Mirah tak akan berdepan dengan gangguan daripada abang-abang dan kakak-kakak! "

"Mirah tak menyesal ke, kemudian hari nanti?"

Bertubi-tubi mak dan ayah menyoal. Mata mereka tidak berkelip-kelip memandang saya.

"Mak, ayah." Saya menatap wajah kedua-dua insan itu silih berganti.
"Mirah ingin terus tinggal di rumah ini. Mirah ingin terus berdamping dengan mak, ayah, abang-abang dan kakak-kakak. "

"Tapi, boleh ke Mirah buat ulang kaji di rumah? Pelajaran di sekolah menengah itu, bukannya senang." Mak masih meragui keupayaan saya.

"Insya-Allah, mak. Mirah rasa, Mirah dapat mengekalkan prestasi Mirah semasa di sekolah menengah nanti," balas saya penuh yakin.

Mak dan ayah kehabisan kata-kata. Mulut mereka terlopong. Mata mereka terus memanah muka saya. Garis-garis kesangsian masih terpamer pada wajah mereka. Sikap mak dan ayah itu telah menguatkan azam saya untuk terus menjadi pelajar cemerlang, di samping menjadi anak dan adik yang baik.

Selama di sekolah menengah, mak sedapat mungkin cuba membebaskan saya daripada kerjakerja memasak dan mengemas rumah, serta tugas menjaga makan pakai abang-abang dan kakak-kakak kerana takut pelajaran saya terganggu. Sebaliknya saya lebih kerap menawarkan diri untuk membantu, lantaran didorong oleh rasa tanggungjawab dan timbang rasa.

Gadis yang bernama Nurul Humairah itu terus bercerita dengan penuh semangat, apabila melihatkan hadirin di dalam dewan itu mendengar ceritanya dengan penuh minat.

"Saya terpaksa juga meninggalkan rumah sewaktu saya melanjutkan pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia. Di sana saya membuat pengkhususan dalam bidang pendidikan khas. Bidang ini sengaja saya pilih kerana saya ingin menabur bakti kepada segelintir pelajar yang kurang bernasib baik. Di samping itu, pengetahuan yang telah saya peroleh itu, dapat saya manfaatkan bersama untuk abang-abang dan kakak-kakak. "

"Kini, telah setahun lebih saya mengharung suka duka, sebagai seorang guru pendidikan khas di kampung saya sendiri. Saya harus akui,segulung ijazah yang telah saya miliki tidak seberapa nilainya, berbanding dengan mutiara-mutiara pengalaman yang telah mak kutip sepanjang hayatnya."

"Sekarang, saya lebih ikhlas dan lebih bersedia untuk menjaga abang-abang dan kakak-kakak. Pun begitu, hati ini sering tersentuh apabila beberapa kali saya terdengar perbualan mak dan Ayah."

"Apa akan jadi kepada kelima-lima orang anak kita itu lepas kita tak ada, bang?" suara mak diamuk pilu.

Ayah akan mengeluh, kemudian berkata, "Entahlah. Takkan kita nak harapkan Mirah pula?"

"Mirah bukan anak kandung kita." Mak meningkah. "Kita tak boleh salahkan dia kalau dia abaikan abang-abang dan kakak-kakaknya."

"Mirah nak tegaskan di sini, mak, yang Mirah akan membela nasib abang-abang dan, kakak-kakak lepas mak dan ayah tak ada. Ya, memang mereka bukan saudara kandung Mirah. Tapi, tangan yang telah membelai tubuh Mirah dan tubuh mereka adalah tangan yang sama. Tangan yang telah menyuapkan Mirah dan mereka, juga tangan yang sama. Tangan yang memandikan Mirah dan mereka, adalah tangan yang sama, tangan mak."

Kelihatan gadis yang berkebarung ungu, berbunga merah jambu itu, tunduk sambil mengesat air matanya dengan sapu tangannya. Kebanyakan hadirin, khususnya wanita turut mengesat air mata mereka.

Gadis itu menyambung bicaranya. Tiga bulan lalu, saya terbaca mengenai pencalonan anugerah "Ibu Misali" dalam akhbar. Saya terus mencalonkan mak, di luar pengetahuannya. Saya pasti, kalau mak tahu, dia tidak akan merelakannya. Saya sendiri tidak yakin yang mak akan terpilih untuk menerima anugerah ini, sebab anak- anak mak bukan terdiri daripada orang-orang yang disanjung masyarakat, seperti lazimnya anak- anak "Ibu Misali" yang lain.

"Lorong dan denai kehidupan yang orang-orang seperti mak lalui mempunyai banyak duri dan, ranjau berbanding dengan ibu-ibu lain. Betapa keimanan mak tidak tergugat biarpun berdepan dengan dugaan yang sebegini hebat. Tiada rasa kesal. Tiada rasa putus asa. Tidak ada salah-menyalahkan antara mak dan ayah."

"Maafkan Mirah sekali lagi, mak. Hingga ke saat- saat terakhir tadi, mak masih tidak menyenangi tindakan Mirah mencalonkan mak, untuk menerima anugerah ini. Mak merasakan diri mak terlalu kerdil lebih-lebih lagi setelah mak mendengar pengisahan "Ibu Misali" pertama, kedua dan ketiga. Berkali-kali mak tegaskan yang mak menjaga anak-anak mak bukan kerana mahukan anugerah ini, tapi kerana anak-anak adalah amanah Tuhan."

"Saya ingin jelaskan di sini bahawa saya mencalonkan mak untuk anugerah ini, bukan dengan tujuan merayu simpati. Saya cuma berharap kegigihan dan ketabahan mak akan dapat direnung oleh ibu-ibu lain, terutama ibu-ibu muda yang senang-senang mendera dan mencampakkan anak mereka yang cornel, segar-bugar serta sempurna fizikal dan, mental."

"Sebagai pengakhir bicara, sekali lagi saya ingin merakam penghargaan saya kepada pihak penganjur, kerana telah mempertimbangkan mak saya sebagai salah seorang penerima anugerah "Ibu Misali" tahun ini. Semoga pemilihan mak ini akan memberi semangat baru kepada ibu-ibu lain yang senasib dengan mak."

"Sekian, wassalamualaikum warahmatullah. "

Gadis itu beredar meninggalkan pembesar suara.

Penku telah lama terbaring. Buku notaku telah lunyai dek air mataku sendiri. Bahuku dienjut-enjut oleh sedu- sedanku. Pandanganku menjadi kabur. Dalam pandangan yang kabur-kabur itu, mataku silau oleh pancaran cahaya kamera rakan semejaku. Aku segera mengangkat kameraku dan menangkap gambar secara rambang tanpa mengetahui sudut mana atau, apa sebenarnya yang telah menarik perhatian wartawan-wartanan lain.

'Bertenang. Kau di sini sebagai pemberita. Kau seharusnya berusaha mendapat skop yang baik, bukan dihanyutkan oleh perasaan kau sendiri.'
Terdengar pesanan satu suara dari dalam diriku.

Lantas, aku mengesat air mataku. Aku menyelak buku notaku mencari helaian yang masih belum disentuh oleh air mataku. Aku capai penku semula.

"Demikianlah kisah pelayaran seorang ibu di samudera kehidupan yang tidak sunyi dari ombak dan badai. Sekarang, dijemput Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa dengan diiringi oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan "Ibu Misali" untuk menyampaikan anugerah "Ibu Misali" serta beberapa hadiah iringan kepada Puan Afifah Rashid. Yang Berbahagia Puan Sri dipersilakan."

Nurul Humairah membantu maknya bangun. Kemudian, dia memimpin maknya melangkah ke arah Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa. Lutut maknya menggeletar. Namun begitu kerana dia tidak berdaya menahan perasaannya dia terduduk kembali di atas kerusi.

Melihatkan itu, Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa sendiri datang mendapatkan Puan Afifah, lalu mengalungkan pingat itu. Setelah itu, beliau menyampaikan beberapa hadiah iringan. Air mata Puan Afifah berladung.

Tepukan gemuruh bergema dari segenap penjuru dewan. Sejurus kemudian, seorang demi seorang penerima anugerah "Ibu Misali" sebelumnya, naik ke pentas bersalaman dan berpelukan dengan Puan Afifah. Bertambah lebatlah hujan air mata penerima anugerah "Ibu Misali" yang terakhir itu

Sunday, March 8, 2009

H.I.V test done


My second step towards my big day..( first step dah setel- gi amik borak kat JAWI)horeyyy..dah berjaya menjalani ujian HIV..so dah bley kawen dah ni..huhu..alhamdulillah..sumenya ok..takde HIV la setakat ni..yang pegawai perubatan tu pun baya-baya aku jer..siap borak2 lagi dgn dia..kebetulan dia duduk kat P9 area flat ijau tu..
so, here it is..the results..taraaaaa....bangga giler..huhu
tapi quite frust gak la, tak dapat buat ujian talasemia sekaligus..ntah apatah dia ckp..aku pun tak paham..it's juz a precaution measure..takpe la..nak buat anak pun lama lagi..atleast tunngu aku abis belajar dulu..tapi "WHAT IF BOTH OF US ARE TALASEMIA CARRIER????"
nauzubillah minta dijauhkan Allah..aminnnnnn

Friday, March 6, 2009

imej baru


hahahaa..skang sudah ada imej baru sehhh..rabu lepas, saje potong rambut buat fringe..coz i never done it before..and walla..!! people around me was so surprise to see the changes in me..tak tau la whether depan kata nice.nice, belakang kutuk kaw-kaw..

manusia kan..coz aku pun pelik gak..my own opinion, aku tak plak rasa cantik sgt or comel pun ..regret pun tak la..cuma tak brape puas hati..i mean tak brape confidence dgn my own feature..

takpe..yang penting aku bersyukur sesangat segala nikmat yg Allah dah bagi..yelah, mcm bebeh ckp..buatlah apa i nak buat sekali pun..bila tiba saat itu..dah tak dapat merasa dah..
dia dah bagi green lite- yelah, kena belajar dgr ckp bakal hubby kan..
cuma i teringin nak hilight @ colour rambut dia mmg betul2 tak bagi..:(
takpelah..aku inai je lah nanti..huhu

Tuesday, March 3, 2009

mcm ner ek??

skang ni aku dalam dilema, mcmner nak ambil tindakan to my staff yang buat false claim..
masalh prob nya, he's 2 years away from retirement..kalo kena tatatertib..mmg babai la all the benifits that he shud get once he retired..that probably worth almost rm400k (maybe)
tapi yang aku bengang tu, masa dia buat hal, ada ke dia penah pikir sume consequense that he'll face?tak kan..!!?sedap jer buat false claim selama ini..patutla sedap jer gi europe tour la..london la, autralia la...mana tak nya,tiap2 bulan dapat duit berkepul buat false claim....
aku plak buta-buta kena kencing- kuning pekat punya!!
and now hari-hari, pagi, ptg datang jumpa, how is my status..plz forgive me..i really regret..bla..bla..bla..

really fed-up dgn manusia mcmni..huh