Friday, January 31, 2014

Gong Xi Fa Cai !!

Gong Xi Fa Cai!!

sajer je kan promote anak sendiri..haha..

Idokle..sebenarnya maknya yg teringin nau nak pakai cheongsam ..mujur la pernah gak la skali seumur hidup merasa pakai cheong sam masa attend annual dinner kat HPC dulu..kalau tak silap ,beli kat langkawi..pink karer lagi tau! kebetulan theme utk dinner tu pink..

dah alang2 ada anak gegirl..harus lah kita paksa dia pakai cheong sam..dh mak dia suruh..cheong sam ni beli kat Tesco.rega rm16.88..ok la...buat pakai geli2..mujur dia nak pakai..apa lagi..mmg paksa dia posing bg mak dia puas amik gambar.. bj ni dh tentunya utk pakai buang saje,kan!?

sempena Tahun baru cina..dan sbg rakyat malaysia yg tidak racist..i'd like to wish to all my chinese friends Happy Chinese New Year..among my chinese frens yg i suka n syg sangat ..kiranya..mmg akan kenang him/her as my good friend adalah : Jacklyn Quek Soon Teng,Alvin Chan Chee Leong,Kelvin, Rico ( aka Kow Chien Khuang), and of coz la my chenta hati dolu2..Ong Po An..ahaks..


So, CNY ni..ada kat Dungun..spent time dgn in -laws je..
sekian :)

Wednesday, January 1, 2014

i am back again..!! hello 2014

holla..





after so many years..yes..it has been more than 2 yrs i didnt update my blog..gosh...pemalas ya ampunnn...

tetiba terdetik nak active smula blogging..even a simple blog will do kot..atleast 2 entries a month..ker..(ker..?!)


so make it short and simple..

welcome 2014..
i'm back again with new resolution.

antaranya..:

a) nak kurus..kurus..kurus- sejak dok kepong..asal bekfast..oily food..(aisehh!!)
     target nak dpt berat before peknen..

b) nak jadi mak yg rajin masak utk anak &  family..atleast 3meals druing weekday, and daily during wikens

c) better & healthy lifestyle

d) nak save lotsss of money..duit installment kete pun dh settle..so takde alasan dh kot utk tak nak mulakan saving..

e) nak jadi mama yg cool& stylo to my darling daughter. forever bestfriend concept gitu!-but of coz with some limits kot..

tu jer kot..kang byk2 tak terlaksana lak..and insyaallah..kalo ada rezeki nak gak la kot try buat baby 2.0 ujung2 tahun..ahaks..sebab tak nak baby lahir hujung tahun..rugi development progress dia as to compare dgn bdk lahir awal tahun..


ok la..caloooo...

Tuesday, October 25, 2011

khayra turns 6 months old

holla....pejam celik, udah 6 bln memiliki puteri comel khayra adelya ni...look at her in this pic..isn't she cute n adorable?manis jer senyuman dia...


let me summarize her 6th month progress so far:


^ on 24th Oct 2011,balik dari keje, Ummi told me, khayra's 1st tooth is almost out..boleh terasa pada gum dia..masa tuh terkejut sgt, and sgt excited..balik umah, cuci tgn terus raba her lower gum..a'ahhh..ada rasa tajam2, keras..( ada org kata, awal jugak 6 bln dah ada gigi)


^ dah pandai meniarap, pusing kiri, kanan...mara ke depan..no-no-no..tapi boleh mengundur pulak...bila dah pandai meniarap ni..alahai..payahnya nak pakaikan diapers..asal baringkan je, within seconds terus dah meniarap...alahai..anak ku..aktif sungguh..!!now dah kena hampar toto kat living area kami..bagi dia golek, end-to-end puas2...

^ sejak dia jadi aktif ni, my parents selalu ckp dia dah lasak.. i hate that word "lasak" ..very -ve to me..i told them to use "active" instead of"lasak" ..bukan ke setiap perkataan yg keluar itu adalah doa??

^ she already took her solid food..her 1st solid food yg disuapkan was cerelac "susu + beras"..but she seemed dont like it..setin sudah beli dowh...ummi suggest suh beli puting botol yg X-shape, so that khayra boleh minum nestum bancuh dlm susu..mujur tommi tippee ada..< tq mothercare..segala keperluan botol utk khayra awk ada jual>




^ besides taking cerelac, dia pun suka sgt2 rusk..memula, saje beli brand Milna..murah sket..kalo dia tak suka, tak la terasa sgt pembaziran, drpd terus beli brand Farley...alhamdulillah..she loved it soo much...a piece per day,bancuh dgn air sikit, susu tepung secubit...seronok sgt tgk mulut dia tak sbr2 nak sudu..mcm anak burung...cute..


^ kalo tido, msti nak kena a/cond..mama & papa dah menggigil kesejukan, dia takmo..off je a/cond, pasang kipas, tak sampai 5 minit..msti..ekk..ekk..kepanasan sudah...dah la payah nak pakaikan blanket kat dia..kita risau takut dada dia sejuk...



^tido pun nak menepek sebelah mama dia...sebelah papa pun takpe...janji kalo dia kick, ada rasa benda..hantar dia tido dlm cot dia, hanya lepas dia terlelap...


^ she loves green...asal nampak kaler green..ternganga mulut dia, esp tgk iklan TV3 yg utk kids tu..kalo toys dia..suka dgn frog dia..


apa lagi ek?? tu jer kot progress dia setakat ni...i love u baby khayra..muahhhss

Friday, October 21, 2011

my feveret baby shop

Holla.....

nak tau tak, where is my favourite baby shop...? it is MANJAKU!!

kedai ni ada byk branch..yang selalu pegi branch Bangi Sek.9 & Bdr Br Sg Buloh..tapi the best outlet is the one yg kat bangi...mmg terbaekkk!!

frankly speaking, i used to underestimate this shop...ingatkan kedai cap ayam jer..i mean kdai yg jual brg baby yg brand yg tak dikenali...using cheap material,etc...tapi ntah mcmner, satu hari tu, ada kursus kat Tnb Bangi, tergerak nak gi kedai ni..kalo tak silap nak cari hooded blanket utk baby..nak tambah sehelai lg...masa tu boyot lg..rasanya dah 6month peknen kowt..

bila masuk jer..WOW...!! it is a one stop baby centre...segala brand , keperluan baby ada...pureen,kiko, disney, tollyjoy,etc...baby accsries pun semua brand ada..MAM,tommie tippe,NUK,Baby 1st year,etc..mmg perfect..! u name it, they have it..

sejak dtg kali pertama..mmg terus jatuh chenta...dan keep on dtg sini utk tambah persiapan nak beli brg baby(until now!!)..toys pun byk..kat level atas ada jual baby cot,stroller, bouncer, buai elektrik,segalanya la...

even masa dlm pantang pun sgt convenience utk suh bY gi sana ..beli puting,pampers, baby wipes,nipple cream..bg jer list, bY dapat mencarinya kat sana.






tapi a bit regret, masa peknen dulu, tak tau dorang ada privillege card utk pregnant mommy..dpt discount kalo tak silap..since skang kami dah jd loyal customer, mmg a bit rugi la tak sign up dulu...the best thing about this place..90% drpd koleksi baju Khayra setakat hari ni, semua beli kat sini...haha..much more better design, & price rather beli kat jusco...


berckp pasal bj Khayra..my feveret brand utk buat basahan hari2..suka beli baju brand Baby OK & Fiffy..murah, dan kualiti material setanding pureen( sama jer kualiti dia)..dan utk baju yg berjaring tu, ada mcm2 design utk baby girl...suke sgt..selalunya beli baju tido long & short sleeves & bj jaring2 tu jer...Khayra kan membesar dgn sihat, terpaksalah selalu shopping bj utk dia..hahaha


Tuesday, October 4, 2011

pads for the tank

Holla....

Haha..mcm kelakau je title entry kali ni..tak tau nak letak tajuk apa...nape pilih topic ni? sebab pagi tadi realize tinggal 1 pair jer lagi pad for my tank..gotta buy new pack lorr...

kita start pakai breast pad ni sejak berhadapan dgn satu peristiwa yg sangat memalukan di khalayak ramai..it happened when i was still in my confinement, kalo tak silap khayra balu lepas amik her 1st month jab from KK ptjy.lepas balik klinik, kami ke NIlai 3, nak beli paperbag utk majlis cukur jambul si kecik which will be held next week nyer ( owwhh..baru teringat, entry utk majlis cukur jambul tak buat lagi, kan?)..sgt la gamble, dlm pantang bleh lagi gi nilai 3 bersama2 mama & bY..then balik dari nilai 3, kami singgah jap Bangi untuk beli pacifier Khayra- since yg 2 bijik papa dia beli, dia takmo isap..

dok ralat membelek pacifier, time nak bayar baru mama perasan & tegur..coz tadi mama yg dokong baby dok ronda2 dlm kedai...kita plak sibuk membelek pacifier...baju basah..alamak..malunya!!!

dari keadaan tu lah baru trigger nak kena beli breast pad..memula dulu before bersalin, takde la terpikir nak beli lagi..time nak naik keje baru plan nak beli..rupanya anggapan ku salah sama sekali!! so my 1st pack i bought was Pureen...dia ada few range 12 pcs, 24 pcs( pcs yea..bkn PAIR)..boleh tahan gak rege dia...(sambil memikir masa hadapan...kos tambahan yg perlu dimasukkan dlm monthly expenditure :P)..and suddenly, terjumpa plak pack yg kat bwh ni- which i think sgt value for money..84 pcs (RM31.90)..kalo tak yg 24 pcs kalo tak silap dlm RM23..


Sejak peristiwa tu, kalo rasa nak kuar rumah, mmg wajib pakai la...malu wo...basah kat boobs..dah tentu2 sgt menarik perhatian org ..ahaks!!Bila dah start keje..pakai hari2..habis pulak my 1st pack..then terpikir nak pakai yg washable..kebetulan ada kursus kat Bangi, balik kursus gi singgah kat butik MumDreams..sebenarnya nak beli baju jenjalan yang bleh nursing ..nak survey harga..tgk design bj sume yg sopan2 ..ala2 muslimah punya( hantu sungguh aku ni..!!) tak jadi nak beli.. yg modern2, stylo2 takde :( sambil melihat2 produk lain yg ada kat kedai tu, ada terjumpa washable pad..trus grab..rege pun murah..rm16.90 je for 3 pairs..coz pernah gak dulu2 survey kat mag, standard rege dlm rm30++..apa lagi trus la amik...

tapi disebabkan aku ni, bukan la seorg yg rajin..masalah gak beli jenis washable..nak kena rajin membasuh..kat umah ni aktiviti membasuh baju, selagi tak tinggi baju kotor menggunung, selagi tu tak basuh (hampeh..!!) mmg la patut basuh secara hand wash jer..tapi dah nama pun malas...huhu..sendiri mau hengat!!

so, kena cari alternatif, kena gak beli lain..lagi satu, washable pad ni, tak brape absorb..kalo pakai gi keje, by noon pumping session, mesti kena tukar pad lain..mcm geli & tak selesa pulak pakai basah2 lencun..takut ada pembiakan bacteria pun jugak.

nak cari pureen value pack mcm aritu, takde dkt the Store Plaza Alam sentral..yg ada, dan murah hanyalah Tollyjoy ni...rege dia..tak ingat..dlm rm23 kot..( 40 +8 pcs)kelebihan dia-diameter padding dia lebih besar..cuma i still selesa pakai pureen..absorbtion pureen much better than tollyjoy..




so...lepas ni nak cuba brand apa pulak ek..??

Thursday, September 22, 2011

khayra adelya turns 5 month old

Holla....


today, khayra turns 5 months old..tapi kalo kira ikut hari dah 152 days dah dia lahir ke bumi Allah ni.. 5 wonderful months to have her in my life...betul org ckp..bila ada anak, rasa ceria jer hidup ni..w/pun kekadang tensen gak..meragam nak dukung jer... let's list down her achievement so far



  • dah pandai recognize mama & papa dia..last wiken baru realise yg dia tak nak dgn strangers lagi..mesti nangis..even nenek & atuk dia pun ,dia tak nak..masa gi umah Angah last week, ok jer dia..tapi time beraya umah along kelmarin, menangis2 dia..org pegang2, memain dgn dia pun, dia tak mo...(mujur time hari raya ritu dia masih blm kenal org lagi..)

  • her weight is 8.1kg..

  • still tak pandai nak pusing & meniarap sendiri- maybe due to her big drumstick or malas.kalo dia cuba pun setakat senget separuh badan jer...tak leh nak pusing sendiri..but i've witness dah 2x dia berjaya berpusing sendiri.tapi sibuk dah nak angkat butt dia.

  • kalo meniarapkan dia..patut menjulur ke depan..tapi dia menjulur ke belakang..haha..

  • kalau telentangkan dia, confirm tak sampai 5 minit dah beralih 90 degree dia pusing.

  • sgt la manja dgn papa dia..kalo duduk dgn papa dia..elok je..diam jer tgk tv sesama..kalo dgn mama..nak didukung jer..

  • she's an observant..suka perhati sekeliling..especially kalo jenjalan kat mall...tak meragam langsung..unless she's hungry.

  • she loves to sleep once masuk kereta ..baguih bdk ni...mcm mama dia..hehe..(tapi perjalanan yg jauh la...)

  • baju2 dia byk dah tak muat...ummi dia dah bising suh beli baju baru...kalo nak beli bj dia skang ni size 9-12 or 12-18...6-9? jangan harap muat!!

Monday, September 5, 2011

azam baru lepas raya

Holla.....
Ada nampak itu gigantic tumbler??haha..itulah azam baruku lepas raya...post pasal raya blm terpost lagi..dah citer pasal tumbler..post pasal raya bakal menyusul ..someday later..

saje nak bagitau..lps byk mkn kuih raya..rendang..segala bagai..yg sgt tak baik utk kesihatan,so untuk meneutralizekan komposisi gula & carbs dlm bdn sambil detox...kenalah bykkan minum air masak..

tumbler ni boleh diisi dgn 2 litre air..so, during ofis hour,wajib utk habiskan sebotol...besides, as i'm still nursing my baby_bulat2..mmg elok sgt la minum air bebyk...to increase & maintain milk production..alhamdulilah, i'm still surviving..masih dpt BF khayra,sudah masuk bulan ke-5...and last raya holidays sgtla seronok dpt BF Khayra directly from morning to nite selama 9 hari...

khayra pun seems dah ketagih..nak tido siang pun msti mau menggentel...kalo tak,takmo tido..mengamuk..bijak sungguh dia nih....hihi...

by the time post ni di buat, almost 1/4 jer air yg tinggal...caiyok..msti mau dihabiskan....!!!