Tuesday, October 25, 2011

khayra turns 6 months old

holla....pejam celik, udah 6 bln memiliki puteri comel khayra adelya ni...look at her in this pic..isn't she cute n adorable?manis jer senyuman dia...


let me summarize her 6th month progress so far:


^ on 24th Oct 2011,balik dari keje, Ummi told me, khayra's 1st tooth is almost out..boleh terasa pada gum dia..masa tuh terkejut sgt, and sgt excited..balik umah, cuci tgn terus raba her lower gum..a'ahhh..ada rasa tajam2, keras..( ada org kata, awal jugak 6 bln dah ada gigi)


^ dah pandai meniarap, pusing kiri, kanan...mara ke depan..no-no-no..tapi boleh mengundur pulak...bila dah pandai meniarap ni..alahai..payahnya nak pakaikan diapers..asal baringkan je, within seconds terus dah meniarap...alahai..anak ku..aktif sungguh..!!now dah kena hampar toto kat living area kami..bagi dia golek, end-to-end puas2...

^ sejak dia jadi aktif ni, my parents selalu ckp dia dah lasak.. i hate that word "lasak" ..very -ve to me..i told them to use "active" instead of"lasak" ..bukan ke setiap perkataan yg keluar itu adalah doa??

^ she already took her solid food..her 1st solid food yg disuapkan was cerelac "susu + beras"..but she seemed dont like it..setin sudah beli dowh...ummi suggest suh beli puting botol yg X-shape, so that khayra boleh minum nestum bancuh dlm susu..mujur tommi tippee ada..< tq mothercare..segala keperluan botol utk khayra awk ada jual>




^ besides taking cerelac, dia pun suka sgt2 rusk..memula, saje beli brand Milna..murah sket..kalo dia tak suka, tak la terasa sgt pembaziran, drpd terus beli brand Farley...alhamdulillah..she loved it soo much...a piece per day,bancuh dgn air sikit, susu tepung secubit...seronok sgt tgk mulut dia tak sbr2 nak sudu..mcm anak burung...cute..


^ kalo tido, msti nak kena a/cond..mama & papa dah menggigil kesejukan, dia takmo..off je a/cond, pasang kipas, tak sampai 5 minit..msti..ekk..ekk..kepanasan sudah...dah la payah nak pakaikan blanket kat dia..kita risau takut dada dia sejuk...



^tido pun nak menepek sebelah mama dia...sebelah papa pun takpe...janji kalo dia kick, ada rasa benda..hantar dia tido dlm cot dia, hanya lepas dia terlelap...


^ she loves green...asal nampak kaler green..ternganga mulut dia, esp tgk iklan TV3 yg utk kids tu..kalo toys dia..suka dgn frog dia..


apa lagi ek?? tu jer kot progress dia setakat ni...i love u baby khayra..muahhhss

1 comment:

Permaisuri Mawar said...

how time fliess ^_^ baby khayra dah ada gigii :D

Now aunty lissa rasa lagi old lah sayang hehhe.
hugs n kisses to d cute baby :)