Sunday, June 27, 2010

Hubby's Feveret - Nasi Minyak Ganu

Holla..

Another "hutang" to be updated.haha..
kali ni kiter cite pasal makan2...

Alhamdulillah, i think i'm a good cook..(ceh-puji diri seniri!).Mungkin bakat diwarisi dpd my nenek from my dad's side (kot?!)..she's a superb cook..bagi je apape pun, pasti akan mhasilkan makanan yg sgt sedap atas kekreatifan beliau memasak..

Kali ni nak citer pasal masak nasi minyak version Ganu.bY mmg suka mkn nasi minyk, especially yg Mama dia masak.Kebetulan aritu Mama dtg KL ke rumah Angah,so sempat la saya kecek ilmu masak Nasi minyak ni..rupanya sangat la senang,okes!Cuma masa tgk mama masak tu, juz tgk steps ajer..brape byk bwg,etc tu..tak tanya pulak...so, bila i masak sendiri kali ni, juz ikut suke hati.main belasah je.

resipi Nasi Minyak Ganu (3 org mkn)

5 bj bwg merah (tumbuk) *
2 bj bwg putih(tumbuk) *
1 bj bwg besar (hiris) *
2 btg kulit kayu manis ( saiz medium,kalo yg besar-1 btg jela)
2 bj bunga lawang *
few biji buah pelaga *
2-3 sudu besar planta
susu cair
air ( ikut sukatan mcm nak masak nasi,tapi lebihkan sket few ml)
garam sikit
beberapa titis sirap ros(optional)-sikit jer tau, karang merah pulak nasi tu jadinya

caranya
1. panaskan kuali, cairkan planta. (sementraa tu pastikan beras sudah dicuci bersih2..letak tepi jap)
2. Tumis bhn yg bertanda * dimulakan dgn bwg2, kulit jayu manis+ bunga lawang+ buah pelaga sampai wangi.
3.Masukkan air diikuti susu cair..kuantitinya ikut suka,asal dah tukar kaler putih-kuning mixture tu kira ok..letak extra sikit spy nasi rasa lemak-lemak sket
4.masukkan garam
5.Agak2 dah menggelegak, tuang segala isi bhn tu ke dalam rice cooker..
6.Masak nasi mcm biasa.agak2 nasi dah hampir masak, sprinkle few drop of sirap ros atas nasi and biarkan nasi masak dan kering.
7.Time nak hidang nasi, kacau nasi dlm periuk tu supaya kaler merah tu "mesra" dan cantik.

lauknya...? masak je ayam masak merah dan buat acar timun..hasilnya...mmg marveles...




NAsi minyak yg sgt sedap,secukup rasa

Ayam masak merah yg marvellous

Kesimpulannya,cubalah..memasak ni kita main campak2 jer..ikut instict...

Thursday, June 24, 2010

Sumbangan & penyesalan terakhir ketika bergelar sweet 26th

Holla....

ini adalah post yg lamer gila nak di post, tapi tak terpost2..entahla..sejak ada laptop baru ni(selama ni pakai ofis punya jer), jadi malas nak update kat blog..time online kat umah, mmg prefer pakai laptop baru..coz lappy lama sgt la lembab..sadisnya, kebykan gambar2 yg di bluetooth sume kat laptop lama...tu yg malas je update blog..

faktor lain yg menyebabkan lama tak update adalah sggggt la busy di ofis..all this while,most of the time , slalu update kat opis jer..time mengantuk2 tu..online la kejap..update blog..tapi disebabkan segala mak nenek audit mai opis lately..mmg tak sempat nak online..

lupakan segala tu..back to our topic..ianya berkisah pada suatu mlm pada 15 april 2010 yg lalu, dlm pukul 820pm la lebih kurang..since that week bY shift malam, so i stayed at my rental room at Tmn Medan,PJ that whole week...( i was still a nomad that time,every alternate week akan stay samada di Tmn Medan or SaujanaUtama-my own house)..

time tu baru balik keje, kat tgn penuh dgn beg laptop, hanbag, notes(that weekend ada final exam),dan few junkfood nak dimakan during revision.so happen masa lalu pathway nak ke lift, nampak ada sekujur tubuh mcm menggelupur kat lantai, di belakang sebuah motorsikal..keadaan sekeliling quite dim,i nak lalu tepi tubuh tu pun takut..yela..mana tau kot2 org giler ke..yelah..tetiba ada org tido kat tgh2 laluan org nak jalan..but i have no choice..that's the only way i can use to go to the lift.buat2 berani usha org tu, rupanya seorg budak perempuan..roughly umur 11-13 thn.

eh, pelik ni..kebetulan tak jauh drpd tpt i tgh berdiri, ada 1 grup of girls yg baya2 tu juga la..
Me: dik, ni sape ni? nape dia tido sini..dia betul ke tak ni?
girl 1: (she came nearer to me)eh, budak ni betul kak..dia baru jer lalu sini..dia jatuh kot..
me: dik, meh tolong kejutkan dia, suh jgn tido sini..
sambil tu, i try to kejutkan that GIRL..keadaan dia masa tu, tertiarap..masa kwn2 dia cuba panggil that GIRL, that girl mcm separa sedar, and manage to berdiri half way sambil tgn kanan dia pegang grill tingkap sambil dibantu budak2 tu , but later collapse.

aku dah gabra..for sure budak ni mmg normal.( i mean bkn spastic ke, etc) coz ada lanyard holding hp ,hanging on her neck..kelihatan dia mcm baru balik dari kedai runcit berhampiran, coz nampak jajan dlm beg plastik berhampiran dgn dia.

kebetulan one lady ala-ala tomboy dtg dkt kami, tanya knape berkerumun..i juz told her, ntah, jumpa bdk ni dah tak sedarkan diri..asking where is her house/parents, rupanya mak dia keje kat kedai mkn hjung tu...i ask one of these girls panggilkan mak dia..

mak dia dari jauh dah nangis.".alahai anak aku.."anak aku....." alamak....makin serius la pulak kes ni..aku dah pening kepala..ingat balik nak terus study, hal lain plak muncul..that tomboy suruh angkat bawa ke klinik.mujur klinik ada kat dpn flat je..ada sorang minah indon turut dtg membantu angkat GIRL ni.mmg kelam kabut..aku angkat kaki kiri dia..tomboy angkat kaki kanan & tgn dia, yg indon angkay kepala & tgn kanan dia..mnak dioa dok meraung, nangis2...
mmg 911 punya situasi la..dlm 10m nak sampai klinik, tomboy dah dok jerit kat org yg ada dpn klinik.."tolong panggil doktor..tolong panggil doktor!!" masuk jer klinik, doktor dah kua dari bilik dia, kami letakkan that GIRL kat atas sofa di ruang menunggu..baru aku perasan..rupanya dagu dia luka terbelah..berdarah..euww..tak sanggup tgk..aku trus blah...lalu kat tpt kejadian...mmg ada setompok darah kat bwh tayar motor tu..byk gak la...

i believe agak lama juga bdk tu struggling, and no one bother her...mustahil takde org yg lalu situ & tak perasankan dia...sampai bilik, tgn kiri lenguh gilossss...nak study pun dah keletihan..sebelum tdo, dok pikir2..apa la dah terjadi pd bdk tu..skadar mampu berdoa, agar bdk tu ok...

the next day nak gi keje.masa dlm lift, dgr perbualan few makciks
Makcik 1: tau tak, anak si leha(cthnya..nama sbnar tak tau) yang duduk tingkat 4 tu meninggal smlm..
M.C 2: leha yang mana?yang keje kat kedai mkn tu..
M.C1: a.ah..smlm dia jatuh, sampai klinik je, dktor ckp dah takde.dah biru dah badan dia.skang ada kat hospital Universiti nak bedah siasat..kwn2 dia semua kena tahan polis nak siasat..takut kes rogol ke ,apa...
Me: Bdk yg jatuh kat tepi tangga tu? saya tahu bdk tu...smlm saya yg tolong angkat sampai ke klinik..
M.C 1: bdk tu rupanya ada sakit jantung..kesian mak dia, baru je beli mesin alat utk dia..mahal plak tu, dah meninngal..

That time, ya Allah..meremang bulu roma sume...aku angkat mayat ke rupanya semlm...seram..bkn apa..takut kena badi..dah la mlm tadi tu tak mandi, coz dah keletihan sgt...
sampai opis trus tak leh nak berfikir dgn normal..terbayang2 jer llagi..cite dgn ofismnate, dorang kata, maybe the way we all angkat that GIRL mcm tu pun salah..takut sebabkan back injury kat budak tu..time tu lagi la....rasa berslaah pulak..tapi...aku juz pikir +ve..time tu mmg sgt kelam-kabut...tak leh nak pikir apa...

semoga Allah tptkan dia di kalangan org yg beriman....amin..

tak lama pas kejadian tu, i attended CPR refreshment course sbg persediaan nak masuk sukan teknikal...bila penceramah ckp, bila jantung dah mula stop pam, first 4 minit tu sebenarnya, masih ada peluang nak selamatkan mangsa kalau kita keep on compressed jantung dia, buat CPR..........that remind me of that incident!!

I witnessed saat2 terakhir that GIRL...nafas terakhir dia ..i was there..but i didn't give her CPR..tak teringat langsung nak buat CPR!! i wish, i could turn back time, and give her CPR until rescuers comes..sgtla guilty....kalo tak mesti dia masih di muka bumi ni kan?

takpela...sekurang2nya..bakti terakir aku sebelum meninggalkan usia 26 tahun, aku dah cuba selamatkan a stranger dgn membawa dia ke klinik dgn segala kudrat yg ada...