Saturday, January 16, 2010

our Cameron highland trip

Hollaa...
actually, trip ni dah lama berlalu..langsung tak berkesempatan nak post kat cni..this trip was arranged bersempena menyambut berfday my Bucuk hubby yang ke 26 thn on 14th Nov..(haha..it was 2 months back)

nape kami ke Cameron??entahla..maybe tempat tu sejuk, bley peluk2 kot..opss...18sx...hahaha..
takla..sebenarnya i teringin giler nak makan aiskrim malaysia Strawberry - yg tersangat pure rasa strawberinya..tau tak aiskim malaysia tu apa???
ala...yang zaman kecik2 dulu slalu beli, yg dlm plastik panjang & ada toncet kat atas..ada perisa asam boi la...milo, bandung,etc..hahaha..tapi yg spesel kat cameron, aiskim strawbery ni, rasa strawbery(of coz la kan??)

last sekali gi cameron, dolu2 zaman muda remaja...pegi 2 couple...me & bucuk dan Azza & her bf-Airil.
Kami gerak dari sana ari jumaat-Friday the 13th!!lambat jugak gerak-dalam kul 8 lebey gitu..masing2 malas nak bangun awal..hahaha...dan terus mulakan perjalanan..kami sempat b/fast kat R&R rawang .before sampai exit Tapah,kami berkira2 samada nak ikut exit tapah atau ikut simpang pulai..the risk that we have to take:

- if ikut exit Tapah- the whole journey to Cameron will be a zig-zag one..
- if ikut simpang pulai, road condition is better than the other one BUT it's about another 60km away to reach Simpang Pulai exit~ belum lagi sampai Cameron!!!

SO, we all decided to take the Tapah exit dan menempuhi jalan yang macam ular kena palu...sampai i mula rasa pening & loya( don't get me wrong!!)..
on our way to uphill, kami melalui kawasan perkampungan orang asli..suasana yang sejuk dan kelihatan kedaifan rumah2 orang asli ini.mereka masih rela hidup dalam rumah kayu,beratapkan rumbia..tapi tetap ada astro!!!dan kekadang, di kanan jalan, kelihatan beberapa gerai kecil menjual durian, rambai dan madu lebah asli.
Kami tak melepaskan peluang try beli durian..pehh..fresh gilos..sedap bangat deh!!harga??ermm..kalo nak ikutkan, mmg dorang ada jual longgok& jenis timbang..tapi memandangkan kami ni sekadar niat nak merasa, so beli kira biji jela- walaupun kalo beli longgok amatlah berbaloi-baloi ( selonggok RM10-dlm 4 biji)..kalo beli bebanyak, mana mau taruk-takkan nak bawa dlm keta~mau muntah darah aku dlm keta dgn bau durian!!So, kami pun beli durian sebiji,Rm4..what can i say- THE BEST DURIAN I EVER HAD IN MY LIFE!!


katdalam kul 12 lebey, kami dah berjaya sampai kat Tanah Rata..singgah lunch dulu kat foodcourt kat sini- lunch kat cni sgtla tak best..kualiti beras mcm beras reject je..yang pendek2 dan berderai..lauk pun very limited choices and sangat la tak menyelerakan( tu pun dah habis ronda nak pilih kedai yg paling byk choices lauk) dan mahal gak la...maybe cost nak dapatkan bahan mentah especially seafood mcm ikan, sotong, udang sangat tinggi kat cni..

dan lastly dlm kul 1lebih kami dah sampai di Brinchang- tempat paling strategik utk stay di cameron- kami takdelah pilih hotel yang 4-5 star gitu which will costs us RM180 above for one nite stay! kami pilih yang biasa2, yet OK..before this adalah teringin nak book Hotel Rainbow (RM120 c/w b/fast)..so happen time nak book, dah full..ada org buat kursus kat sana..dok cari2 kat internet, jumpa la Hotel Brinchang..RM110...tgk dlm internet, room condition mcm ok..so, kami pun book lah...time nak check in..OMG...ni ker hotel nye???

hotel ni so sad to say mcm ala-ala hotel Kowloon aka hotel Pak Kong- sangat la frust..nak reject tak leh coz dah letak booking RM50..so, terpaksa jelah check-in..memula naik bilik, rasa berdebar la gak..yelah,ni first time kami nak check in kat hotel kat m'sia ni sejak kawen..sampai bilik mmg terus check wallet kot2 terlupa bawa kad nikah- kot2 Jaip dtg buat rush ke (LOL!!)

time nak bayar duit balance tu, terkejut gak, the receptionist tu suh topup RM40 je..(Aik..aritu dia kata rega bilik 110, ni 90 la plak??- we tot kami untung sket, dapat save..)

we got room no 112..my 1st impression- tak mo citelah...rasa nak nangis jer...then i asked busyuk to upgrade the room...get the most expensive room yg dorang ada-kalo ada...tensen giler tgk bilik 112 tu...at last dapat room 115~ yg rate RM110 tu..baru la OK, selesa, luas...baru puas hati nak honeymoon mcm nih...rupanya, org tu tersilap bagi bilik...ceh!!!

lepas rehat2..kami pun mula bersiap sedia nak meronda2...tapi dah ckp awal2 dgn hubby, kita gi hi-tea kat Bala's Chalet..Reason: tempat ni so called famous of its Scone & it's English concept chalet..sangat la tak sabar okeh!!

the 1st place yg kami tuju- Raja's Strawberry farm: the same place where we used to go last time..we had a plate of berry c/w cream..yummy..


Lepas tu, kami mula berjalan2 ke Pasar Cameron where you can find lots of cameron highland products such as vege, flowers,cactus,fruits etc..dan yang paling i kehendaki is Aiskrim strawberry..yeayyy..luga rasanya dapat makan aiskrim ni...while busyuk enjoy eating jagung rebus or bakar..coz kat cni, ada satu spesis jagung so called Jagung Mutiara gred AA mmg sgtlah sedap..you can even eat them raw..manis!!Episod hariini sekadar cuci mata, survey2 kedai mana yang jual paling murah so that esok nak balik terus tuju kedai tu jer..

Oh yea..let me list down our things to buy here:
1- strawberry
2- aiskrim strawberry- nak beli byk nak bw balik umah
3- Sweet potato purple colour
4- dozens of flowers
5- Cactus
6- Pokok Cili ~ Busyuk's
7-Bharat Tea (Lemon)~ Busyuk's frens kirim
8- Vegetables ( can get 16 packs for RM10 here)
9-Cameron'sFridge Magnet ( our personal collection of places we have been to)
10-Jagung Mutiara AA

Basically, all of these items can be bought here at Pasar Cameron~ and it is cheap!!

Next..it is almost 5..means it is tea time!! i remind bUsyuk to go to Bala's Chalet..It was drizzled when we reached that place..1st impression: buruk jer tpt nih..( tapi mjadi fav tourist esp from S'pore to stay) but very privacy..and very tudor style (english style)



We headed to the kafe and ordered a set of Hi Tea set ( scones & hot tea) and it cost us RM22.90..pehhh!!! takpe..takpe..kasi tgk apa yg best sgt scones kat sini...!!?





The 2 pcs of scones

Scones yg so called the best tapi hampeh!!

Yang nyata.tak sedap ponnnnn!!! hampeh betul...propa jer!!ceh!!


Busyuk kaw-kaw gelakkan i..coz i beria-ia sgt nak makan benda alah tu..konon glemer & sedap...tapi hampeh..yang lawaknya.we were the only customer kat kafe ni...maybe weekday + hujan..tourist tak ramai & this chalet punya customer,maybe they rather stay inside their room kot...

Kami meneruskan perjalanan jalan2 kami..ke kedai kaktus & pokok2..kami tertarik dgn pokok periuk kera dan bercadang nak grab satu utk letak kat umah..why?? it looks unik la..hahaha..

Around 6.30, kami terserempak dgn deretan gerai2 tepi jalan..eh..eh..mcm pasar malam...i tot pasar malam sabtu mlm ahad jer!!rupa2nya..jumaat mlm pun ada! Yeay..!!mcm2 brg yg ada dijual di sana termasuk produk & sayuran cameron highland..di sini kami beli fridge magnet yg sangat la murah -RM1 only sedangkan kat pasar tu rega dia RM3.90 each..besides that kami beli sweet potato dan mknan utk mkn2 sesaje..lagi pun hujan lebat, limits our jenjalan mission.pastu balik hotel, solat magrib jap then gi makan kat foodcourt depan hotel..

the next morning ( terpaksa bgn awal coz hotel dpn bus station-bising!!) pas b/fast kami trus checkout and start shopping kat pasar cameron tu..ramai gilos..bas skolah,bas persiaran,bas kilang sume ada...ni msti stok2 yang gerak mlm tadi, pg ni dah sampai cameron..rombongan cik kiah!!hahha

kat pasar mmg sesak dgn manusia..totally different dgn smlm ( due to to day kan wiken,smlm org keje lagi)..can't imagine kalo time skool break??!!

kami trus rembat segala benda yg kami dah aim smlm..yang paling penting busyuk bought fresh flowers- for me..!!...dkt rm30 gak la dia melabur utk fresh flowers tu..memula tak nak la..coz rasa membazir..stakat rm10 dapat roses 1 1/2 dozen shud be enuff for me...tapi he insist, and said kalo kat KL, dia nak beli bunga pelik2 ni ( debra & bunga hutan) , tak dapat la....

yeay..!!

dlm t/hari, kami start gerak balik KL..kami sgtla excited sgt nak mkn durian lagi skali kat gerai aritu...yg lawaknya..sume gerai yg ada, kami rasa mcm sama jer..tak tau yg mana satu gerai kakak tu..last2 tak jumpa gak...tapi stop gak la kdai yg lain..tapi tak sebest durian aritu :(

sampai umah, terus terpa bunga, selamatkan bunga - kasi rendam, potong tangkai,and letak dlm vast..yeayyy..sukanya..!!!!

Monday, January 4, 2010

blog dah bertukar wajah...

holla..

yeay...my first step towards fulfilling of of my 2010 resolution..dah pakai background lain and add picture..hehehheeh

millions of thanks to my frens IJA & FARA for sharing their knowledge on how to improve my blogs appearance..dan yg penting bley letak banner kat side bar~ so lepas ni blehla masuk contest lain plak...


i've missed seindah rama2 giveaway contest coz tak tau how to do the banner thing at side bar..and when the results were out~ i think i also deserve to be one of the winner...(ceh..perasan..!!)nape..tak cayer...?? cuba check & compare link ni :http://seindahbutterfly.blogspot.com/2009/12/pemenang-seindah-butterfly-giveaway.html

VS
my penyertaan : http://princess-williana.blogspot.com/2009/11/seindah-butterfly-giveaway-kategori.html

sape punya lagi best???hehe...tak malu puji diri sendiri!!

haha..takpelah..juz like what Busyuk said " Alah, syg tak masuk,mcmne nak menang??Syg mmg slalu nak menang jer..biarlah org lain plak menang"

so utk mengelakkan kerugian di masa akan datang,ilmu pun dah cukup kot..so next time bley la cuba lagi...Caiyok Jaja..

Adios

CANDID PHOTO CONTEST

Holaa...




tgh kemaruk nak join segala contest yg ada, tetiba terjumpa blog ni, so happen the blog belongs to my ex-skoolmate mase kat SMSS-halim..kelas 5 Setia.

so saje nak try my luck, walaupun dah abis dateline, kot2 halim nak consider gak..kan halim kan..kita kan kawan..hehehe...


syarat2nya :


1- jadi follower blog beliau :http://aku-halim.blogspot.com/


2- Namakan entry sbg CANDID PHOTO CONTEST


3- Upload gambar yang dikira sbg candid..so gambarnya adalah....



gambar ni diambil suatu masa dahulu ketika gi dating dgn by bf( now olredi became my hubby) kat genting, naik roller coster...

harap2 bley menang...

Sunday, January 3, 2010

Welcome 2010

Hollaa....

Happy New Year guys..

haha..lambat sket post kat blog nih..tak berkesempatan nak post on 01.01.10 ..Nway, it's better late than never,kan..?

apa nak dicerita..??

Nothing much...cuma skang ni, tgk nak belajar2 mcmner nak melawa kan my blog..mcm org lain punyer..jeles sehh....org lain ada mcm2 gadget..but i dunno how to apply it on my blog..

nak buat mcmner, i'm not I.T literate ,okeh..!! tersangatlah bute I.T..

so, dgn keinginan yg mendalam ni, maka ter "set" lah as 1 of my 2010 resolution- nak jadikan my blog selawa org lain, and follower yg seramai mcm org lain...hehehe..

2ndly, my target for this year adalah nak put down few kilos ler..sejak kawen ni, terasa sgt cebisan2 lemak yg terlipat di sana sini..mcm sia2 je usaha aku sebelum kawen diet bagai nak gilo, tup-tup, pas kawen, badan naik tak hengat....tapi takde la nak diet giler2 mcm nak kawen dulu, it's just to get rid those flabby away ..how?? exercise?? mcm la rajin sgt..!!ceh..

mcmner ek?? memula, ada lah planning nak amik Jusmate5, yg katanya boleh menguruskan badan..tapi bila search kat tenet, most of the customer are those yg mmg obes.. or atleast people with 65kg and above...fortunately, i'm not one of those.so should i take it???

ada gak my frens kata, once u stop taking JM5, badan akan naik worst than before..alamakkk...!!
takut sehhh..

sometimes biler dok diam, sorang2 layan perasaan, pikir, mcm ner bley gemok nih?
my daily food intake almost the same just like before kawen, morning- warm milo, biscuit/roti krim.. lunch : hardly eat..kalo dah lapar pun mkn dlm kul 3-4, so that bley cover utk dinner skali, mlm : i take fruits, biscuit..but SOMETIMES kalo rajin masak balik keje, adalah mkn sket..mkn sekadar nak merasa masakan sendiri..so, mcmner bdn bley naik??

certain people said it's due to hormon changes..Hello Mr Hormon, why are you so cruel by making me looks fat??? ciss...tapi, logik ke?? apa kena mengena bila dah kawen, hormon tu bley tau kita dah kawen, dan mr hormon mula bertindak menggemukkan kita??? lainla..kalo preggie tu, boleh la diterima pakai..

so, kesimpulannya...my azam for 2010 adalah nak improvekan my blog presentation & menguruskan diri semula...

anak???

tunggu.....kasi habis dulu my final exam paper this coming November...baru bley cerita...
adios..