Friday, November 26, 2010

Berakhir sudah title sbg seorang STUDENT!!!

hoLLa..!

Alhamdullilah..semalam 25.11.2010, officially telah berakhir my title sbg seorg student selepas menduduki my final exam paper- Kaedah Berangka..Mmg study all out gilerr la..!dgn harapan dpt score subjek ni...but at last, it seems mcm tak mungkin berjaya...:( lots of calculation need to be done..soalan mmg boleh buat, coz based on the revision i did previously, sume sebijik2 kua....tapi tak sempat..dunno why..mmg very frustrating!

ntahla..apa lah grednya nanti..hrp2 tak terlalu rendah hingga effect my overall CGPA.Amin..Ingatkan segalanya berakhir dgn happy2..tapi last2 jadi sappy pulak..adalah setitik -dua air mata yang jatuh krn kecewa...yelah..benda yang kita boleh & mampu buat, tapi tak terbuat coz tak sempat..sape tak frust,kan?!

Besides that, kecewa gak..ingatkan ada org nak celebrate "kemerdekaan" kita..tapi org tu buat dono jer..biasalah..i'm always full with high expectation & dreams, but i always forget that there exist certain people yang takde perasaan..hurmm..

on top of that, my HP yang bY bagi few days before kami nikah pun dah jadi bengong-bengong.lgsg tak boleh on dah..that means, my $$ bakal berterbangan juga..aduhai...sudah jatuh, ditimpa tangga..and today, i received my KPI result...sgt tak sangka, kena slash by HQ people..sdgkan ofis level, i suppose to get EE...ingatkan adalah rezeki utk baby next year dgn duit bonus & increment lebih sket..

Ya Allah, dugaan apakah ini???sabar..

Monday, November 8, 2010

kali pertama mendengarnya..

Holla..

i admit ada byk outstanding post yg nak di post, tapi tak terpost..tapi this one, nak kena juga dipost arini..something special just happened to me this morning..

i can hear my baby's heart beat for the first time!!!

hari ni ada 2nd checkup kat klinik gomen..lama jugak la tggu kali ni..sejam 45 mint baru sampai turn..tapi takpe...janji puas hati,kan..

iwas a bit shocked bila nurse ckp my darah merah rendah..last visit was 11.3..and now 8.9..normal is suppose >11.tapi berat tetap naik ..haha..2 kg lebey...dushh!!so, kena dlm pemerhatian..next 2 weeks, kena dtg lagi...

nurse ada tanya dah dpt rasa baby gerak blm..coz my fren , week 16 dah dpt rasa..tapi i blm rasa lagi..risau gak...tapi dia tetap nak check..so dia pakai scan yang w/o monitor..bley dgr bunyi jer la..dupdupdupdup...."ha..tu, bunyi jantung dia..."

Ya,Allah..mcm tak cayer jer..mmg betullah dlm iklan Anmum yang Sh. Shahira gi scan, bila tgk baby dia discan, dia nangis..that moment mmg tetiba rasa sayu jer hati..Allahuakbar..Besarnya kuasa-Mu..ada hidupan dlm tummy ku kini...

Alhamdulillah...

Friday, October 15, 2010

nak makan tu...

holla..

first time dlm hidup rasa frust giler tak dapat mkn mknan yg kita nak...

ingat kan tadi lepas semyg jumaat, nak gi beli rojak mamak SS15 yg kat belakang ofis yg famous tu ..dari isnin lps nak beli tak terbeli..tetiba time nak beli tadi, tak bukak pulak !!

terasa sgt hati bila tak dpt mkn rojak tu..ni kot yg dikatakan mengidam..

selain drpd nak mkn rojak..tekak ni masih mencari laksa yang sedap..selain rasa nak mkn ketam masak lemak cili api yg mama masak...

hurm...nak jugak!!! harap2 isnin ni gerai mamak ni bukak balik....

Friday, October 8, 2010

JANGAN..!

Jangan sampai saya terpaksa mengeluarkan ayat itu..!!
Kalau lah bukan kerana title itu..mmg dah lama dah....!!

Tuesday, October 5, 2010

A visit to a Gomen Klinik

Holla..


yesterday was my 1st visit to a gomen klinik lepas bukak "Buku Merah" kira2 a month ago..Tapi,apakah "Buku Merah"??


Buku merah adalah sebuah buku yg sgt penting bg seorg ibu mengandung..kepentingan nya sama spt our MyKad..ermm..tu dah dahsyat sgt..apa ek..sum kinda driving lesen la kot..kalo kita tgh driving..kat sana terdapat segala medical history of a mommy to-be..Actually kalo mmg dah plan nak gi bersalin kat private hospital, tak perlu pun buka buku merah kat klinik gomen..maternity kad provided by private klinik tpt kita checkup monthly tu pun kira dah ok...

But i still insist nak buat..coz pernah la terbaca kat forum"Hospital Bersalin"kat FB akan kepentingan buka buku merah ni, base on pengalaman2 dorang...it seems mmg penting la...especially kalo bersalin kat pusat perubatan (medical centre)such as pusrawi ke,az-zahra ke,an-nur ke,KPMC ke,etc..those places yg bukan so-called HOSPITAL...bila ada kes nak bersalin..tpt2 gini slalu tak nak nak terima patient yg ada komplikasi nak bersalin..dorang akan tolak ke Hospital Gomen pulak..tak nak amik risiko pd ibu/bayi..kejam kan?

So, bila dah masuk spital gomen, mmg confirm la..the 1st thing they will ask -"mana buku merah awak?"..ada forumers pernah diayat mcmni oleh staff gomen spital" tulah,eksyen,nak bersalin kat swasta..tak nak buka buku merah...last2 padan muka, masuk spital kerajaan gak...beratur la awk tunggu katil..." lebey kurang gitu la...sgt kejam & hina itu staff okeh...!!


as for me, cadang2nya..nak bersalin kat SJMC je..dkt dgn ofis..ramai sket bley melawat(and many gifts too.. :P) ahaks...tapi stakat ni, SJMC mmg ramai specialist la kan...tak pernah dgr lg dorang tolak patient ke spital gomen...coz dorang ni, nama je MC..tapi dah taraf spital...

tapi, yelah..who knows...kot2 time2 nak terberanak nanti, mcm tak sempat nak gi SJMC, paling dkt dgn umah-Pusrawi je...kalo ada prob- maunya kena tolak ke hospital Sg buloh..hahahaha...segala kemungkinan boleh berlaku..lg2 ni our 1st baby..biarlah bersusah payah sket..


basically my 1st time experience ni gi check up, not bad la jugak....overall, it took me only 1 1/2 hr, and my turn is no.24..


suppose kalo duk saujana ni under Klinik Kesihatan Ijok..tapi, mak ai..bapak jauh, i asked utk direfer ke Klinik Desa Merbau Sempak- which is sgt la dkt dgn umah...kat ijok tu..adalah dlm 15km kot dr umah...tak tau nape dorang buat area zoning mcm gitu...


Sampai jer,OMG..am i gonna wait for this???ramai giloss..mau kena half day kat cni...ada few groups of nurses..yg 1st trus suh gi timbang berat..so..ibu2 ni pun beratur la reramai..then dlm 15-30mint, another group plak -dorang panggil utk test BP..since this was my 1st time, suppose while waiting utk BP test, dah bleh buat urine test..self test lagi...then another group of nurse panggil utk amik darah plak..kali ni setakat cucuk jari mcm nak check diebetes je..kalo ritu,kena sedut utk 3 tube...ngeri jer...dlm 20mint, staff nurse panggil utk consultation plak...check perut,check kaki...update report dlm buku merah tu...


kesimpulannya..sgt puas hati lah...kalo i manage to come earlier next time, msti boleh dpt no awal sket..abis awal lagi...


anyway, i'm just make use the money that my family member & frens yg dorang dok byr income tax tu kan...hahaha....dan yg penting all these treatment are FREE...dan kalo nak compare dgn Klinik Rohana(my private clinic)- setakat ni cuma check BP & buat ultrasound je tiap kali dtg check-up....baik gi gomen..lebey detail!!!

Thursday, September 30, 2010

dugaan pertama

Holla..

jus nak share dugaan pertama yg dialami time preggy ni..
last Tues morning, time nak mandi gi keje, telah wek-wek dgn dahsyatnya..dahla semlm td pun boleh tahan gak..sampai dkt 5x..mcm pelik jer rasa...

tetap gagh kan diri ke ofis, coz nak settle 2 perkara penting aritu...nak fax kad kwsp kat pejabat space..kalo lambat, kena denda plak byr yuran lambat..yg ke-2 ..to attend pomen azizan's open house..yelah, aritu saya beriya2 suh dia "buka rumah"..bila dia dah buat,mcm tak best plak kalo tak dtg,kan?

whole day kat opis mmg tak larat..bdn pun panas semacam..last2 amik panadol..zzzzz kat surau..baring pun tak best..perut rasa pedih semacam..i know sumthing isn't right..coz masa throw out pg tadi, sumthing pelik yg kua..(oppss..sori..the description seems sooo detail..)

sampai umah, ajak bY temankan gi klinik.citer punya citer...Doc ckp, that benda pelik was my gastric juice- that mean, saya sudah terjebak dgn penyakit gastric( oh, no...why now????) no wonder, masa baring kat ofis pedih & perit je ulu hati ni..sedihnya...dah la sejak smlm tak lalu makan.. :(

so, mcm biasa, Doc prescribed ubat gastric, yg liquid magnesium tu yg kaler putih & pil ape tah...hai..bertambah la bhn kimia dlm badan aku nih..dah la time pregnant ni, kalo boleh nak kurangkan pengambilan ubat2an, selain vitamins & folic acis jer...bukan apa..takut ada side effect kat baby..yelah..bhn kimia pd ubat..mana kita tau dia punya contain apa benda...

dan semlm, dptla berehat di rumah seharian coz dpt MC..kebetulan plak bY shift mlm..manyak syiok lorr...tapi time mlm nak tido..ketidak selesaan berlaku..1st perut still rasa pedih-pedih & 2nd, tido dah takleh mengiring..kena terlentang jer..adakah ini petanda my undisturbed sleeps gonna be away very soon??( ni blm lagi kes kena cramps, etc...wawawa..i'm not ready for that yet...~~~)

cobaan....

Sunday, September 26, 2010

my baby is now 9 weeks



Holla..


pejam,celik...tau2 baby dah 9 weeks old...actually mmg follow la weekly progress dia since i subcribed babycentre.com.my weekly newsletter..so, dorang ni la dok update my baby's weekly progress..contohnya...mcm ni..




basically all the organs dah terbentuk..cuma tak brape nampak..semalam pun dah gi my 2nd checkup kat Klinik Rohana...scan pun dah..ada lah nampak sket, kalo nak compare last month, lgsg tak nampak apape...rupa dia mcm kacang parang..mcm tu la..bY ada buat video during checkup tu..saje nak abadikan...
time Dr scan tu, my mind keep on asking- betul ke?itu baby aku ke?aku ni pregnant?rasa mcm tak caya pun ada..yelah.terasa diri masih muda..tau nak main-main..kanak2 ribena la katakan...
Setakat 9 weeks ni..alhamdulillah, syukur sgt2 bdn tak lembik..energy level still the same..loya & muntah very minimal..sehari 2-3x jer..tu pun dah malas nak tahan...Alhamdulillah...baby syg mama kan..tak nak susahkan mama... :)
family members & frens ramai gak terkejut aku mcm biasa jer..selera mkn pun biasa..cuma, takleh mkn dlm portion b4 preggy.
kalo tak, perut jadi senak & sendat..tapi yg pasti, every 1-2 hours, msti rasa lapar..untuk elakkan jadi gemok..i just take fresh fruits, creamcraker biscuit, roti ke..
tapi terasa gak la, our expenditure sejak preggy ni agak naik sket..kena slalu ada stok fruits, fresh juices, susu, vitagen,yoghurt,etc dlm fridge tu...sumenya semata2 nak elakkan diri drpd munching unhealthy snacks...kalo layan tekak, mmg nak mkn segala mcm,especially asam..tapi kena kuatkan semangat- to choose only healthy foods & drinks..
okeyla..on my next post, i'll try to upload the video..nak upload skang,malas pulak nak amik kamera from my room...

Thursday, September 23, 2010

dilemma..

holla..

bila dah start preggy ni..sumthing bother us ...bila dah abis pantang karang, katner nak anta baby..sapa mau jaga??mlm tadi kami dh try start google ..kami cr kat OLX..mmg ada servis khas utk post advt utk Nanny..basically yg kat area saujana utama ..mmg takde..the day before, dah try cari kat saujana utama.net pun, tak forum/thread khas utk community bulletin..
ayoyo..masalh..problem..

niat di hati kalo boleh nak cari org kat s.u 1/2/3 jer..mana tau kot2 ada housewife yg nak jaga baby..buat side income..tapi tak tau mana mau tampak advt nya..

dilemma ke-2..oldo masih jauh lagi, udah mau pikiran-sapa mau jaga saya masa dlm pantang??mama keje..of coz la dia bley la amik cuti..tapi kejap je la..paling2 pun..2 weeks only...the balance of 6 weeks??? mama ada plan nak ajak nenek..tapi mcm tak best la..yelah...i'm not her faveret granddaughter..lgpun, takut dia bosan pulak..biasalah..org tua kan suka berkebun..buat itu, ini...mana la depa boleh betah duduk umah tinggi..takde tanah..huhuhu...

mmg dilemma....semoga Allah permudahkan segalanya kelak..amin...

Wednesday, September 15, 2010

water filter + Spirulina

holla...

nak citer sket..semalam kami baru jer beli water filter baru utk sinki dapur kami..ala..beli yang murah2 jer..Hexagon 8-stage water purifier from cosway..

ekceli dah lama dah kami aim nak beli mende nih..rega pun murah..rega member rm295 jer..kalo tak RM395..dgn syarat kena jadi member + rm30...okey la tu..byk gak bley save..

sebenarnya dah lama pun terjebak dgn barangan Cosway ni..kecik2 dulu mama selalu gak beli brg2 cosway ni..

rumah kami mmg WAJIB ada water filter..air kat saujana ni sgt kronik kandungan karatnya..sebelum ni, kami pakai water dispenser jer..tu pun hasil pemberian org sbg hadiah kawen..selalu nak kena bersihkan ceramic filter dia..tahap ketebalan karat yg menyelaputi ceramic filter tu..mmg tak hengat..!

Memandangkan i'm now preggy..it's time to buy this water filter..demi menjaga kesihatan mama & baby :)

dok borak2 dgn owner outlet cosway kat SU Mall ni..kakak tu pun suggest la utk beli Spirulina, especially utk preggy mum...lagi2 tgh promosi skang nih..buy 2 free 1..katanya spirulina ni mengandungi semua nutrient lengkap utk ibu & baby plus kalo baby lahir nanti kulit baby elok, bersih..hurmm..mcm menarik..tapi of coz tak berani nak amik lagi..i need to seek for doctor's advise first..and she added, Dr msti lagi suruh amik punya...

So..dgn semangat berkobar2..try la google pasal spirulina nih..drpd forum SusuIbu.com, kebanyakan mmg rekemen amik spirulina nih..among forumers. ramai yg share their testi saying that baby lagi cpt pandai, kurang kena penyakit,mummy kurang morning sickness,bertenaga,baby kulit bersih dan putih(evendou makbapak tak putih-mcm kami la tuh..!)..tapi kebabyakan pakai brand Elken..tapi ada juga la yg pakai brand Cosway...

ishk..ni yg lagi bertambah2 semangat ni..tak sia2 jadi member cosway..

ermm..tgk lah, ptg ni nak ajak bY gi beli lah...dengan harapan dpt bekalkan all the good nutrients for my baby's development...amin..

Thursday, September 9, 2010

apakah..?(part IV)

Holla....

kita sambung citer kita..

the day i did my 1st & 2nd test..i was alone at home..bY keje malam...so...it took me sometime jugak la nak citer kat dia..so, pd pagi 21st tu..bila dah buat 2nd test..kira mmg confirm la nih...i decided nak bagitau bY mlm ni jer..

coz i have my own way on how to tell him..hehehe..
maybe some of my frens olredi knew that jaja pernah beli baju mengandung masa zaman2 bercinta masa kat utm dulu2..masa tu kami baru 4-5 thn couple..sajer beli baju tu kat butik Ibuku KLCC, coz nampak lawa...time beli tu of coz sesama my bY..masa beli tu, dia ada gak cakap.."Kalau kita jadi kawein esok, bila sayang dah pregnant, sayang pakai la baju ni nak bgtau yg dah pregnant"..time tu rasa..waa...so sweet..
that nite, kami ada kelas..then plan nak balik umah ptjaya..on the way there...i yg drive..bY tetiba tanya..

"bY nak tanya n nak ayang jawab betul2..u pregnant ke?"
"nape pulak tanya gitu?"
"entah lah..lately, bila pepagi, tekak rasa nak muntah jer..badan rasa tak larat jer.."
"so..?"
"sajer la tanya..nway, u pun tiap kali saya tanya, puasa tak arini..u asyik puasa jer..periodnya belum..."
"apa-apajer lah.."( tapi dlm hati..wakakaka..tak sangka doaku termakbul...saya berdoa kalo ditakdirkan saya pregnant, nak en suami yg tanggung all the allergies... :P dan sori sayang..i can only tell u the truth later yea... )

Bila tiba saatnya..time nak bagitau bY mlm tu..sajer la tunjuk balik bj mengandung tu..

"bY..inagt lagi tak baju ni..?"
"baju apa tu..? nape tak pernah pakai..?!"
"bY tak ingat ker baju ni..?"
"entah la..tak inagt la..bila beli..?
"arghh....benci la....!"
itu la dia..konon nak guna pakai idea yg bY sendiri suggest dulu..last2 dia pun tak inagt baju apa...hampeh..misi tak menjadi..mujurlah ada buat kad...

bila tunjuk kat dia..dia sgt la terkejut..sgtla tak prcaya..hahaha..

Wednesday, September 8, 2010

apakah..? (part III)~~ yes..confirm it shows DOUBLE LINE!!

Holla..

another late entry..patutnya..kesinambungan tajuk " apakah ..?" terjawab dlm masa 3 hari after my 1st entry..tapi disebabkan tenet connection which we "tumpang" from nearby mamak shop wifi ada prob..since then tak dapat la nak online & berFB lately....



besides that masalah nak transfer gambar..lupa jer nak bawa kamera ke ofis since kat ofis jer ada chance nak online..dan the list of many more alasan goes on.....:P

bagi yang tak brape faham dgn double line ni...cuba scroll down and have a look at the picture ya...



anyway..officially i was pronounced pregnant was on 21st August 2010..after taking my 2nd pregnancy test..by then..trus google and found that i 'm already 4 weeks preggy!!



dan saat entry ni di tulis..olredi 7 weeks !!



surprise huh!? yeah..it surprised me tooo...alhamdulilah..Baby Krabi gamaknya ni....:P

simptom2 mula terasa masa gi buka puasa kat umah parents @putrajaya on last 15th aug..lepas makan,rasa senak jer perut..mcm bloated pun tak gak..perut rasa tak best..mcm ada butterflies inside..time tu, period blm miss lagik...that kinda of uneasy feeling keep on terasa until wednesday...



i did asked my close colleague,wat are the simptoms if you are pregnant..yelah..kalo dlm TV tu..simptom dia muntah..pening..demam..etc..tapi none of it yg i rasa..apa yg dia bgtau..adalah simptom standard ..but she suggested me to do the test...but of coz la time tu olredi missed 3 days- still bersangka baik tot of maybe puasa kot..body hormon terganggu..that'd why tak period lagik..( mcm tak nak face the fact jer gayanya)..coz byk kali gak la..dpt posa penuh zaman muda remaja dolu...so ingat kali ni sama la gamaknya :P


then trus gi beli test kit..cari yg paling murah & agak reliable...mcm diana dia suggest beli clearblue..rega dia..pehh..dlm rm25...(dah la tgh2 bulan ni..!) last2 beli je dip & test (Rm14.90 for 2 sets test kit)

Menggeletar juga la...betul ker aku beli pregnancy test kit nih..?

to be continued....

Monday, September 6, 2010

tiket manyak murah wooo..

hollaa...


as usual..another late entry..

nak citer pun segan..tapi disebabkan bahan dah ada...tulis gak la..w/pun contentnya dah tak valid..

ritu masa driving ke opis ada dr promo airasia rm1..

sampai opis jer..sajer la, godek2..try n error..nak tau rege tiket flight...takde target pun..

of coz la kalao nak compare rege, kene compare dgn tpt yg kita pernah pi..

my 1st attempt.. KUL-Bandung RM 27..damn cheap!!

next : KUL-KK > RM32 (ingat nak lawat bibah)--murahnyer...!

next lagi : KUL - Lgkawi : rm17..peh...gilo babeng damn cheap!!!alahai..memandangkan dah book tiket ke langkawi utk feb next year..ada juga perasaan terkilan...muroh bebenor..rm17 return!! nak gi keje ulang alik pun mau rm20 duit minyak utk 2 hari..!!

Kesimpulannya...now everyone can fly!!!

Friday, August 20, 2010

Apakah..? (part II)

Yea...setakat ni..

tapi..esok cuba lagi..

;)

Thursday, August 19, 2010

Apakah..?

Apakah..?
Adakah..?

Que sera-sera..
what will be-will be....

Hmmmm......just wait & see...

Friday, August 13, 2010

kuih raya

Holla..

Salam Ramadhan buat kengkawan semua..arini dah puasa yg ke-3 bg tahun 2010 ni.Alhamdulillah..semoga kita semua diberikan kesihatan & kesempatan utk membuat ibadah sebanyak mungkin di bulan yg mulia ini..amin..

posa-posa gak..tapi bahang persiapan nak raya telah bermula sejak 2 minggu lepas- which i started distributing sample kuih & amik order kuih raya..haha..jgn tak caya, tahun ni merupakan tahun ke-3 okeh jadi tokey kuih...haha..saje cari duit lebeih..buat belanja raya..

biskut wajib & paling laris dijual setiap tahun adalah biskut cappucino & kuih tart nenas .Tart nenas ni dibuat oleh maklang..tapi ada pertambahan jual kerepek2 gitu iaitu kuih kapit & kuih salahbikin

Alhamdulillah, setakat ni tempahan sgt memberangsangkan..boleh tahan la...tapi yg lawaknya, tokey kuih ni still nak buat kuih sendiri..(padahal awak ada menjual...)

ni semua atas permintaan bY yg teringin nak mkn kuih raya air tangan isterinya..for me, ok jer..tapi don't put sooo much expectation la nak kuih sedap..coz 1st timer..( zaman dulu2 pernah la gak buat choc chip sume)

so, it;s gonna be the same menu yg di plan utk dibuat tahun ni, iaitu biskut chocchip,cornflake madu & biskut susu..semua recipe bley diamik dari Myresepi..ya...

Sebagai persediaan nak buat kuih tu..semalam gi nyinggah kedai Bake with Yen kat Bandar Puteri, kebetulan terletak sebelah Kedai Tenaga..abis gi audit 5s saya..me & my colleague trus gi beli brg..antaranya adalah acuan jenis PAM..murah jer...satu set mcm kat bwh ni baru RM13.50



So..dengan adanya set2 acuan ni..mmg semangat la nak buat..oven dah ada..loyang ada satu jer..wiken ni nak gi import 2-3 biji loyang lagi dari umah mama,sekali dengan penggelek.nak beli malas.membazir.coz pakainyer setahun sekali..huhu.mixer nyer blm ada..tapi bajetnya dah ada bersempena bY dapat voucher RM200 Parkson kilang perodua bagi pada semua staff..so kira utk membelinya dah selamat la poket en Hubby ...huhu..tinggal nak beli raw materials nye jer..nak beli kat kedai semalam mcm byk sgt..khusus utk org yg meniaga...

so i decided beli kat kedai biasa jer lah nanti...

Tuesday, August 10, 2010

Transformation of Reading Materials-magazine i mean..:)

Hollaa....
lama gile tak update..
kali ni nak citer pasal transformation of reading materials..

ingat lagi time zaman nak "naik" dolu2..zaman di alam khayalan....my favourite magazine is URTV & Mangga..Pantang ada gambar Eizlan Yusuf,Jasmin Hamid, Raja Azura,KRU..mmg confirm sume magazine ada gambo depa, msti beli time balik tuition centre..that time when i was in standard 4-6 gitu..haha..banyak woo..pernah kira gak la masa nak pindah ke PTJY from umah kat Maluri dulu, sekotak besar penuh dgn mag ni..rega mag dulu rm3..kalo dah penuh satu kotak TV..mau dkt ribuan gak la....

then bila dah masuk secondary skool plak..berkawan plak dgn kawan2 yg jenis speaking london segala..terjebak plak dgn majalah hiburan gak..tapi yg imported punye,and sometimes layan gak Galaxie-local mag..harga mmg tak hengat..tapi mag obersea ni besh..dpt hadiah mcm2...yg tak lupa sampai skang ialah i owned MelB-SpiceGirl nyer caricature ballon dan stickers gambar artist..stiker2 ni still simpan until now...siap paste dlm sticker album lagi..time ni minat pada artis pun dah berubah..start layan Backstreet boys,911,boyzone,spice girl..time tu mmg artis paling best la depa ni...so, kebanyakan sticker pun gambar dorang jer..


bila dah masuk sains selangor, berlakulah zaman gelap..(haha)..time ni..magazine dah tak layan..mmg zaman kegelapan la...cuma bila bernasib baik, dpt layan novel cinta-pinjam ntah dari sape ntah..yg pasti satu aspuri buku tu akan berjalan merata..dari katil-ke katil..dari dorm-ke-dorm..last2 hilang...kalo bernasib baik..buku setakat lunyai...keji kan zaman dolu2..


tapi di akhir2 paper spm, tgh boring2 tetiba telah ditakdirkan bertemu dgn majalah Cleo..i still remember, the owner of this mag was Adnyn..and it is still wif me..(tapi ada katne tah)..i found it very interesting & useful...from fashion, life,love,health..all covered in this mag...mmg best..!!that was in late 2000 and i've been a royal cleo reader since then .


berkotak2 kertas double A tu i collected& keep this mag every month..every year- never missed an issue pun...layan habis lah...paling best dpt sample vials lipstick, perfume, mosturizer,etc..tiap kali try these vials, tiap kali tu la berangan "esok dah ada duit lebey,nak pakai produk ni,lah..itulah.." sampai la ni tak merasa...haha..time nak pindah..mcm malas plak nak angkut, nak buang plak sayang..last2.. terpaksa gak buang dlm 3 kotak full of cleo old issues.

Bila dah start merancang utk bertunang sume, pembelian Cleo sudah mula terhenti..(bajet lari babe..!)coz kali ni start layan mag Pesona Pengantin la pulok..


yelah..kat sini segala cth hantaran..tips kawen,etc..so, sebagai persediaan nak buat hantaran..boleh la cari2 idea yang menarik utk di applykan utk my hantaran nanti..mag ni pun reganya bley tahan..RM8.90 kalo tak silap..tapi tak la beli monthly...depends kalau ada yg best2..tapi selama 2 tahun gak la beli..sampai nak kawen...and now..mag ni dah terdampar di celah memana ntah..selalunya umah Mama lah yg tempat terbaik campak unwanted things ni..haha..(umah sendiri nak yg best2 jer..hampeh nyer anak..)
At times jugak...i layan majalah Mingguan Wanita..frankly speaking..mag ni mmg best..start baca (terbaca actually) masa kerja kat Dave's Deli C4 wangsa Maju dulu during sem break..dah time boring2..customer takde..baca jelah segala benda yg boleh dibaca...very informative utk seorg wanita..dan keluarga..sejak tu, mmg beli gaklah kalo ada tajuk2 best...rega pun murahRM3 je..tapi now rasanya dah RM3.50 kot..cuma dia jenis bi-weekly mag, tak larat den nak belinya every issue....



dan terkini..selepas bergelar seorang isteri...layan mag Pa&Ma pulak..bukan sebab dah ada isi..tapi sbg persediaan ..nak jadi mummy yg sgt berilmu pasal parenthood mcm Ajan ..kagum sgt dgn dia...from pregnancy,dan sampai skang baby's food dia sgt la ..i dunno wat to say..tapi really made me adore her...tabik springgggg to ajan...always wanted to be like her on how she handle & raise her kimi..she's good at web browsing cari info2 mende ni..and i'm very bad on web browsing & I.T stuff..so..amik and beli jer la from those on shelves mag..paham pun paham...kekadang bahasa omputih ni..tak brape paham sgt pun..buat2 paham dgn meng "assume" je slalu..nak bukak dictionary sgt la malas ,okeh...





itu lah cerita saya...i bet most of viewer pun share the same interest like me kot... i juz be myself..buatpe beli mag mcm cosmopolitan ke,Her world ke...etc..tapi tak brape paham..nak baca pun mcm malas2..membazir je..yelah.mag ni kita baca time rehat2kan minda..tapi kalo baca sumthing yg kita kena grin our forehead nak try pahamkan apa artikel tu ckp..tak pasal2 matlamat nak berehat tu tak tercapai..tul tak??? :p




Tuesday, July 27, 2010

8th Couple Anniversary....

Hollaa....

Pejam celik, arini dah genap 8 tahun kami berchenta..kami declare couple pada tanggal 27.07.2002..Kenangan masih i terima offer couple tu, a bit kelakar..hari tu kami keluar utk kali kedua...ke KLCC..

Kami tgk movie citer Men-In-Black..actually,bY dah propose ajak couple, a few days back..cuma saje tak nak accept..coz saje ...walau dlm hati dah gumbira sgt..so happen tgh tgk cite tu, i excuse myself utk ke washroom...otw there, i SMS to bY, "yes, saya terima jadi coulple awk"..konon2 segan la nak ckp terima depan2...once balik ke tpt seat, he acted seemed mcm takde pape berlaku..i asked him, dpt tak msg? dia plak tanya msg apa..?! ceh..layan betul tgk cite bodoh ni..sampai dpt sms pun bley tak sedar..hampehhh!!

then, baru la dia sibuk2 nk check hp dia...and guess what how he responded???.."oh,OK.."

that's all..!!! sgt la hampeh..kan?ingatkan dia excited ke,teharu ke...last2 "ok" je jwpn dia..hurmmm :(
so sepanjang kami bersama sblm kawen. i;d like to share pictures of us masa zaman dolu2..Jgn gelakkan ok...!
gambar pertama kami ambil bersama-during bY's 20th berfday( look at me- sgt gemuk kan...?!)
jenjalan kat Sunway Pyramid-bY yg sgt kurus..
Jenjalan ke Genting
we used to be classmate in UTM
On my 21st berfday

On our engagement day @->--

( bY yang sudah gemuk sejak balik Japan )

Thursday, July 22, 2010

happy berfday to you..MAMA...

Hollaa....

glad to annouce dat today is my beloved mama 's berfday..yang ke..? 52 tahun..dah lebih setengah abad beliau mencurahkan kasih sayang buat anak2 dia ..thanks a lot mama..i love you..

i admit, sejak lepas kawen, i seldom balik umah mama..faktor masa & jarak menyebabkan payah sket nak balik sana..kesian jugak tgk dia..yelah, wiken ada kelas..kalau takde kelas,terasa nak lepak2 je kat umah..kemas2 umah..buat laundry..sementara menanti bY balik...kalau balik sana,takkan nak balik hari jer..mana puas..kan?tak berbaloi...besides, bila dah kawen ni, t/jawab pada suami dah mengatasi segalanya...kan?

i realize, once i balik, mesti dia sgt happy..time ni lah dia nak manja dgn buah hati dia yg comel ni(sayer la tuh!!)..nak bagi updates pasal diri dia..ajak jenjalan kat alamanda...etc..[ dan anak dia ni plak jenis malas nak berjalan kalau wallet tak brape ada isi..]

apape pun...she's the best mom in the world..walau selalu gaduh dgn dia..walau dia selalu bising especially whenever i drive over the permitted speedlimit,langgar lampu kuning...malas kemas rumah,etc..but i know she nag for my own good..for my own safety..

always wanted to fulfill her dreams which is to hire someonewho can do ironing works for her during wiken..coz that is the task she hates to do the most since i was young..Insyaallah mama, bila adik ada rezeki lebih sket esok2, i'll send your clothes to the dobi jer..to iron all your clothes..mama tak yah susah2 iron lagi,ok?

to my mama,Mahfuzah Mukhtar...i know i'm not a good daughter to you..but i always wanted to be good just like you..May Allah blessed your life with good health,panjang umur, and murah rezeki...

Monday, July 12, 2010

eh..eh..nama kita sama la..(hampir sama actually)

Holla..

sabtu mlm yg lepas..saje lyn bloghopping online shop...tetiba ternampak satu nama pada tracking list tuan tanah blog ni..nama buyer ni..almost the same wif my name.hahaha..

as far as i concern..dlm m'sia ni ada 4 org jer nama saza( sazali tak kira eh..)

1)my bro- saza azrain shah
2) myself - saza zuliana
3) sum1 i know from V.I- Saza Indrainz
4) sapetah..pernah gak jumpa..saza sumthing2...lelaki la..


then jumpa plak nama dlm trancing list tu--> sazasuliana

hey..awk curi nama saya..i tot my name is unique & exclusive enuff!!




Sunday, June 27, 2010

Hubby's Feveret - Nasi Minyak Ganu

Holla..

Another "hutang" to be updated.haha..
kali ni kiter cite pasal makan2...

Alhamdulillah, i think i'm a good cook..(ceh-puji diri seniri!).Mungkin bakat diwarisi dpd my nenek from my dad's side (kot?!)..she's a superb cook..bagi je apape pun, pasti akan mhasilkan makanan yg sgt sedap atas kekreatifan beliau memasak..

Kali ni nak citer pasal masak nasi minyak version Ganu.bY mmg suka mkn nasi minyk, especially yg Mama dia masak.Kebetulan aritu Mama dtg KL ke rumah Angah,so sempat la saya kecek ilmu masak Nasi minyak ni..rupanya sangat la senang,okes!Cuma masa tgk mama masak tu, juz tgk steps ajer..brape byk bwg,etc tu..tak tanya pulak...so, bila i masak sendiri kali ni, juz ikut suke hati.main belasah je.

resipi Nasi Minyak Ganu (3 org mkn)

5 bj bwg merah (tumbuk) *
2 bj bwg putih(tumbuk) *
1 bj bwg besar (hiris) *
2 btg kulit kayu manis ( saiz medium,kalo yg besar-1 btg jela)
2 bj bunga lawang *
few biji buah pelaga *
2-3 sudu besar planta
susu cair
air ( ikut sukatan mcm nak masak nasi,tapi lebihkan sket few ml)
garam sikit
beberapa titis sirap ros(optional)-sikit jer tau, karang merah pulak nasi tu jadinya

caranya
1. panaskan kuali, cairkan planta. (sementraa tu pastikan beras sudah dicuci bersih2..letak tepi jap)
2. Tumis bhn yg bertanda * dimulakan dgn bwg2, kulit jayu manis+ bunga lawang+ buah pelaga sampai wangi.
3.Masukkan air diikuti susu cair..kuantitinya ikut suka,asal dah tukar kaler putih-kuning mixture tu kira ok..letak extra sikit spy nasi rasa lemak-lemak sket
4.masukkan garam
5.Agak2 dah menggelegak, tuang segala isi bhn tu ke dalam rice cooker..
6.Masak nasi mcm biasa.agak2 nasi dah hampir masak, sprinkle few drop of sirap ros atas nasi and biarkan nasi masak dan kering.
7.Time nak hidang nasi, kacau nasi dlm periuk tu supaya kaler merah tu "mesra" dan cantik.

lauknya...? masak je ayam masak merah dan buat acar timun..hasilnya...mmg marveles...




NAsi minyak yg sgt sedap,secukup rasa

Ayam masak merah yg marvellous

Kesimpulannya,cubalah..memasak ni kita main campak2 jer..ikut instict...

Thursday, June 24, 2010

Sumbangan & penyesalan terakhir ketika bergelar sweet 26th

Holla....

ini adalah post yg lamer gila nak di post, tapi tak terpost2..entahla..sejak ada laptop baru ni(selama ni pakai ofis punya jer), jadi malas nak update kat blog..time online kat umah, mmg prefer pakai laptop baru..coz lappy lama sgt la lembab..sadisnya, kebykan gambar2 yg di bluetooth sume kat laptop lama...tu yg malas je update blog..

faktor lain yg menyebabkan lama tak update adalah sggggt la busy di ofis..all this while,most of the time , slalu update kat opis jer..time mengantuk2 tu..online la kejap..update blog..tapi disebabkan segala mak nenek audit mai opis lately..mmg tak sempat nak online..

lupakan segala tu..back to our topic..ianya berkisah pada suatu mlm pada 15 april 2010 yg lalu, dlm pukul 820pm la lebih kurang..since that week bY shift malam, so i stayed at my rental room at Tmn Medan,PJ that whole week...( i was still a nomad that time,every alternate week akan stay samada di Tmn Medan or SaujanaUtama-my own house)..

time tu baru balik keje, kat tgn penuh dgn beg laptop, hanbag, notes(that weekend ada final exam),dan few junkfood nak dimakan during revision.so happen masa lalu pathway nak ke lift, nampak ada sekujur tubuh mcm menggelupur kat lantai, di belakang sebuah motorsikal..keadaan sekeliling quite dim,i nak lalu tepi tubuh tu pun takut..yela..mana tau kot2 org giler ke..yelah..tetiba ada org tido kat tgh2 laluan org nak jalan..but i have no choice..that's the only way i can use to go to the lift.buat2 berani usha org tu, rupanya seorg budak perempuan..roughly umur 11-13 thn.

eh, pelik ni..kebetulan tak jauh drpd tpt i tgh berdiri, ada 1 grup of girls yg baya2 tu juga la..
Me: dik, ni sape ni? nape dia tido sini..dia betul ke tak ni?
girl 1: (she came nearer to me)eh, budak ni betul kak..dia baru jer lalu sini..dia jatuh kot..
me: dik, meh tolong kejutkan dia, suh jgn tido sini..
sambil tu, i try to kejutkan that GIRL..keadaan dia masa tu, tertiarap..masa kwn2 dia cuba panggil that GIRL, that girl mcm separa sedar, and manage to berdiri half way sambil tgn kanan dia pegang grill tingkap sambil dibantu budak2 tu , but later collapse.

aku dah gabra..for sure budak ni mmg normal.( i mean bkn spastic ke, etc) coz ada lanyard holding hp ,hanging on her neck..kelihatan dia mcm baru balik dari kedai runcit berhampiran, coz nampak jajan dlm beg plastik berhampiran dgn dia.

kebetulan one lady ala-ala tomboy dtg dkt kami, tanya knape berkerumun..i juz told her, ntah, jumpa bdk ni dah tak sedarkan diri..asking where is her house/parents, rupanya mak dia keje kat kedai mkn hjung tu...i ask one of these girls panggilkan mak dia..

mak dia dari jauh dah nangis.".alahai anak aku.."anak aku....." alamak....makin serius la pulak kes ni..aku dah pening kepala..ingat balik nak terus study, hal lain plak muncul..that tomboy suruh angkat bawa ke klinik.mujur klinik ada kat dpn flat je..ada sorang minah indon turut dtg membantu angkat GIRL ni.mmg kelam kabut..aku angkat kaki kiri dia..tomboy angkat kaki kanan & tgn dia, yg indon angkay kepala & tgn kanan dia..mnak dioa dok meraung, nangis2...
mmg 911 punya situasi la..dlm 10m nak sampai klinik, tomboy dah dok jerit kat org yg ada dpn klinik.."tolong panggil doktor..tolong panggil doktor!!" masuk jer klinik, doktor dah kua dari bilik dia, kami letakkan that GIRL kat atas sofa di ruang menunggu..baru aku perasan..rupanya dagu dia luka terbelah..berdarah..euww..tak sanggup tgk..aku trus blah...lalu kat tpt kejadian...mmg ada setompok darah kat bwh tayar motor tu..byk gak la...

i believe agak lama juga bdk tu struggling, and no one bother her...mustahil takde org yg lalu situ & tak perasankan dia...sampai bilik, tgn kiri lenguh gilossss...nak study pun dah keletihan..sebelum tdo, dok pikir2..apa la dah terjadi pd bdk tu..skadar mampu berdoa, agar bdk tu ok...

the next day nak gi keje.masa dlm lift, dgr perbualan few makciks
Makcik 1: tau tak, anak si leha(cthnya..nama sbnar tak tau) yang duduk tingkat 4 tu meninggal smlm..
M.C 2: leha yang mana?yang keje kat kedai mkn tu..
M.C1: a.ah..smlm dia jatuh, sampai klinik je, dktor ckp dah takde.dah biru dah badan dia.skang ada kat hospital Universiti nak bedah siasat..kwn2 dia semua kena tahan polis nak siasat..takut kes rogol ke ,apa...
Me: Bdk yg jatuh kat tepi tangga tu? saya tahu bdk tu...smlm saya yg tolong angkat sampai ke klinik..
M.C 1: bdk tu rupanya ada sakit jantung..kesian mak dia, baru je beli mesin alat utk dia..mahal plak tu, dah meninngal..

That time, ya Allah..meremang bulu roma sume...aku angkat mayat ke rupanya semlm...seram..bkn apa..takut kena badi..dah la mlm tadi tu tak mandi, coz dah keletihan sgt...
sampai opis trus tak leh nak berfikir dgn normal..terbayang2 jer llagi..cite dgn ofismnate, dorang kata, maybe the way we all angkat that GIRL mcm tu pun salah..takut sebabkan back injury kat budak tu..time tu lagi la....rasa berslaah pulak..tapi...aku juz pikir +ve..time tu mmg sgt kelam-kabut...tak leh nak pikir apa...

semoga Allah tptkan dia di kalangan org yg beriman....amin..

tak lama pas kejadian tu, i attended CPR refreshment course sbg persediaan nak masuk sukan teknikal...bila penceramah ckp, bila jantung dah mula stop pam, first 4 minit tu sebenarnya, masih ada peluang nak selamatkan mangsa kalau kita keep on compressed jantung dia, buat CPR..........that remind me of that incident!!

I witnessed saat2 terakhir that GIRL...nafas terakhir dia ..i was there..but i didn't give her CPR..tak teringat langsung nak buat CPR!! i wish, i could turn back time, and give her CPR until rescuers comes..sgtla guilty....kalo tak mesti dia masih di muka bumi ni kan?

takpela...sekurang2nya..bakti terakir aku sebelum meninggalkan usia 26 tahun, aku dah cuba selamatkan a stranger dgn membawa dia ke klinik dgn segala kudrat yg ada...

Monday, May 31, 2010

i leave that house...

i leave that house with mixed feeling..

happy- coz i no longer gotta handle stupid2 thing in that house...wasting my money & time

sad- i was the last person before that girl died..why..??? i'll tell you later..

Monday, May 24, 2010

Fun fair..i love it....& so much fun

Holla...

lama giler tak tulis blog..bukan apa..merajuk..coz takde org yg sudi baca..huhu..
takpe la..syok seniri...:(

oowhh..byknyer post yg nak dipost..tapi tak terpost-post..bila ek..kemalasan pun ada..selalunya cite lelama pendam jer dulu kat draft...yg jadinya..sume cite yg latest..contohnya..tara...
bergumbira di FUN FAIR..yeahhh!!

mcmner bley terlanding kat fun fair??actually, last sat, bY gi tukar tayar & sport rim kat pekan rawang..dr 16" di down size ke 15"...katanya zaman main kete dah berlalu..(dlm hati~~Alhamdulillah)..huhu..lambat gak abis -dkt kul 10.siap kena kencing dgn kdai tu..hangin jer rasa...then gi mkn KFC .so happen masa otw nak ke petrol pump, ternampak Fun Fair tepi jalan...so dgn semangat kebudak-budakan yg masih menebal dlm diri ini, i urged bY to stop by awhile.Awhile??-jgn harap..huhu..oh ya..abaikan kualiti gambar yg hampess itu..biasalah..guna kamera hp murah jerr...
Peace!!

suasana standard di Fun Fair- penuh warna-warni & lampu2



Dah lama rasanya tak gi Fun fair nih..rasanya 4-5 thn time zaman berchenta dulu..kat ampang mana ntah...yg penting dgn org yg sama la..(of coz)...so, time tu dpt hadiah botol air Powerpuff Girl- my fav kartun..lg la sukerrr..
back to recent visit, agak happening gak la-maybe mlm minggu kot-kalo ujung bulan lps gaji, msti lagi ramai kot...lokasi dia, to be exact, dkt2 Mydin Rawang..
Bagi yg tak pernah menjejak kaki ke Fun Fair..meh kasi story sket..Fun Fair ni slalunya di run oleh sorang towkey yg berjalan merata tpt.asal ada kwsn lapang ker kat memana area yg dorang jumpa..msti dorang akan mula set up fun-fair dorang...games yg ada slalunya bumper car,rumah hantu, train utk bdk2, dan merry-go-around yg merupakan trade mark fun fair..
selain dari games tu, ada gak dibuka booth-booth games..games bodo2 jer..hadiah pun bodoh2 jer..buat suker2..tapi bila tgk org lain dpt hadiah bear besar..sudah tentu hati ini melonjak2 nak juga..tapi beware- jumlah yg perlu di bayar utk dptkan bear besar tu, ntah2 lg mahal drpd beli terus kat kdai jer..
bila kat fun fair ni, kena hati2..takut akidah terpesong..niat kena betul bila main games kat booth ni..main games utk menang hadiah, atau main sekadar suke2 tanpa mengharap menang..coz masa tu, terjumpa satu couple ni, dok keluar duit- coz asyik tak kena je tekaan dia--> so thru my naked eyes..dah mcm berjudi,,selagi tak kena, dia kua duit..asyik letak duit jer..seram tgk..
salah satu games yg menarik kat sini ialah main Bingo..mcm best gak..tapi tak main pun..mahal..membazir..
Booth main bingo

yang atas tu, games yg saya main...games bodoh jer..campak je gegelang tu ke dlm paku..then dpt adiah...satiap paku ada hadiah dia..kalo kumpul 6 point, bley converty hadiah...hadiah yg telah diconvert adalah........
V
V
V
Mashi-Maru~~comel tak??hehhehe

Saturday, May 15, 2010

yeayyy..saya menang!!

Holla...



penantian yg sangat berbaloi..hahaha..utk pengetahuan you all, saya telah memenangi tpt ke-3 bagi contest "Love is You and Me" anjuran Beba..sgt la tak percaya and too excited to hear this good news..yelah..dah byk kali masuk..slalu masuk top 10 jer..alhamdulillah, kali ni menang..sgt la membakar semangat utk join contest lain yg ada..



actually bila join contest ni, bkn la kemenangan sbg target utama..of coz kalo menang sgt la gumbira.. saje suke2..memeriahkan blog org len..



so sesape yg ketinggalan sblm ni.nak tau mcmner rupe gambar "cari mkn" hingga kami bley menang, bley klik sini .



hadiah kemenangan yang bakal diterima adalah....



Special thanks kepada Sabahaccessories atas tajaan hadiah yg cantik ni..i likeeee..

Tuesday, April 27, 2010

Love is you and me Contest



Holla....


masuk contest lagik!! beba lah ni yg mengajar menda contest-contest ni sampai diriku begitu tertarik nak join gak semua contest yg ada..huhu..

rasanya selain nak celebrate 2 tarikh penting dlm hidup Pn Beba, melalui penganjuran contest nie,bley gak dia promote biz kecil2 lan dia iaitu Sabah Accessories..wah..sejak dok Sabah,nama business p0n ada word "Sabah" yea bah..?!hehe..

Kat situ,mcm2 aksesories ada..sume lawa2...sesuai utk ladies..women..mommies..aunties..yg suka berfesyen bersama aksesori...baru nampak stylo u ollss...okeh!Harganya p0n..berbaloi-baloi...

so sesape yg rasa nak menambahkan koleksi aksesorinya..jgn lupa usha web tu yea...cuci2 mata...pasti tergoda...hehehe...

Sesi mempromote dah selesai..so Bib..gambar pertunangan beta menjadi pertaruhan...yg pasti...masa gambar ni di capture oleh En Jep kita...bergetar seluruh adrenalin ku bila bertentangan mata dgn en Tunang(pd masa itu)..mmg ada sparks of love la nak dikatakan masa tu...wuhoooo..




Dgn harapan...semoga kali ni..menang la..asyik kalah jer... kalo menang nak hadiah" Sweet Purple Cat-Eyes and Crystal Bracelet" boleh????hehehhehe ...Amin..

Friday, April 16, 2010

HaPPy BerFdaY...to Meeeeeeee...

Holla...

Happy birthday to me..
Happy birthday to me..
Happy birthday,happy birthday..
Happy birthday to me.....


yeah...selamat ulang tahun yang ke-27 Puan JaJa...hurmmm..dah tua rasanya plak...Alhamdulillah,segala puji buat Tuhan Pencipta Sekelian alam..Atas izinNya, saya masih diberi peluang meneruskan kehidupan di muka bumi ini.Syukur alhamdulillah..

Apakah wish saya bila bergelar sweet 27 ni??(sweet lagi ker..?!!)..1st of all , saya berazam utk mula minum susu..becoz takut dgn penyakit osteoporosis-kerapuhan tulang..oh..saya sgt takut-and can't even imagine if i ditakdirkan utk menghidapinya..Nauzubillah..

2ndly...bercadang utk seriusly put down my weight yang semakin bagai dipam2..and lipatan-lipatan huduh di sekitar badan saya...kesian suami saya terpaksa tgk isterinya yg semakin chubby ini...oleh itu,sebagai langkah permulaan, for my berday gift, i requested F.I.R girdle by Ivy6 as my berfday present kali nih..hehehehe...harap2 ianya membantu...amin..

3rdly..nak semakin serius menjaga muka agar maintain muda remaja..mematuhi regime penjagaan wajah,etc..i'm now start to worry of wrinkles...oh no..wrinkles ,plz go away...
oh ya..kebetulan pula, lunch time tadi ada attend Beauty Class anjuran kelab Kilat kat ofis..by Mary Kay beautician..cerita lanjut akan dicite on next entry ya..tunggu..


oh yea...ada cerita yang tragis juga yang berlaku semalam..maybe sumbangan terakhir saya pada usia 26thn dlm membantu sesama insan..cerita lanjut, iin next entry ya..tunggu..

p/s..sowi semuanya dlm next entry coz rushing nak sambung study..ahad ni ada final exam..

Tuesday, April 13, 2010

Only for Durian lover!!

Holla~~

kali ni nak kasi story pengalaman makan "DURIAN PANCAKE"

cite nye gini, 31 mac ritu i attended 1 taklimat pasal CGIS kat Menara TM kat Bangsar tu..so happen, tgh time lunch break, juadah yg disediakan sgtla tak menyelerakan..kebetulan plak my frens - Mazni & yana dok kata," hmm..dah dkt dgn Mid Valley ni..jom kita mkn pancake durian nak...?sedappp~~"bersungguh betul si yana ni bercerita..

dek kerana saya adalah seorg 'hantu' durian...maka terus menggesa mereka utk teruskan niat gi MV..lgpon jam baru kul 12 lebey..kena masuk kelas balik kul 2..yg 2 org ni plak kata, nak trus balik opis...

sampai jer sana, kami terus mencari centre court- si yana ni confident jer kata cente court..puasla kami cari, tak juga jumpa...rupanya kat Level 1, dekat wing yg ada metrojaya.bukan centrecourt punn .lama juga kami dok pusing2 dok melayan "seingat" si yana tu...

so, here we are >> SweetChat Cafe..

dok masa semakin singkat, kami trus oder apa yg kami hajati iaitu : durian pancake (RM7.90)





nampak sedap tak...


Ni yana yg oder- manggo ape tah..sedap gak...ni mazni yg order...pun lupa nama..


ginilah rupa pankek tu bila dah di potong dgn sudu..seulas isi durian yg sgt sedap & lemak layered wif thin krim & disaluti dgn kulit apa tah..rasanya..mmg heavennnnnnn~~~~
sedap wo..i saje makan slow sambil menikmati keenakannya..
confirm, akan ada next visit..yg besh nyer..dia ada bagi loyalti card..kumpul cop for every rm30 purchased, bley dapat hot desert, or rm60 purchased dpt cold desert yg besh kalo rm90 dpt free durian pancake..yeay!!!

dia nyer lunchset pon nampak best-and murah RM9.90 nett...
i shud try pas exam..sgt tak sabarnyer...



Monday, April 12, 2010

Kacang PooL~~yummY

Holla..


pernah dgr & makan sejenis menu bernama "Kacang Pool"?
aha...kalo bkn org J.B, msti tak pernah dgr..rasanya..sgt lah sedap okey..!!


was first introduced by my big bro 2 yrs back masa gi JB utk attend Lab at UTM Skudai.time tu balik JB skali dgn abg & my classmate-Nurul(muka dia p0n mcm kak ira)

lokasinya: sebuah foodcourt tepi jalan on the way nak ke Bandaraya JB, bersebelahan dgn Bomba..opposite dgn Courts Mammonth...daerah tampoi kalo tak silap(to be corrected later)


last year attend lab, mmg tak sempat nak mkn lagi skali, coz menumpang kete org..but kali ni, dtg JB dgn bY, mmg akan paksa dia utk melepaskan kerinduan pd kacang Pool ni...



Mcmner rupanya dia...mcm dlm gambar kat bawah ni...Dihidangkan bersama sekeping roti homemade yg sgt besar & tebal yg di toast dulu, dan kacang pool tu ada telur mata kerbaw, limau kasturi, hirisan bwg,cilipadi sket ,dan kuahnya...





kasi close up sketttt....
rupa kacang pool bila mula dicicah dgn roti
penangan kerindungan pada kacang pool- LICIN!!!
Nak tau rasanya??hmm..tak tau la nak describe..nama jer kacang, tapi bkn ada rasa kacang pon..bY pon memula tak nak gak...saya saje yg order memula,kononnya bY tak suka mkn kacang..bila saya nyer dah sampai, suh dia rasa..dia pon nak jugakkk...(kira sedap la tu pada tekak dia..!)
Rasa dia mcm ala2 mkn kuah spageti bolognese...tapi tak masam mcm kuah spageti la...
Asalnya makanan ni, dari ngr arab- tapi dah di "Malaysia"kan...harga? 2 tahun lepas kalo tak silap RM3.50, but tahun ni dah jadi RM4.00 semangkuk...
Kepada kengkawan yg teringin,tapi tak berkesempatan gi JB, skang dia dah bukak outlet kat Kota D'sara...coz aritu pernah gak kuar kat Jln2 Cari Makan hosted by Serina Redzuan...
tapi yg kat kota d'sara tu dgr citer mahal sket la, rm6.00 semangkuk..tapi owner yg sama..even masa mkn kat JB, dia ada tampal notes kat gerai dia mentioning they are now operating new outlet in Kota Damansara...
Klao dah teringan...apa salahnya...y not korang google jer "kacang Pool " kalo nak tau exact location utk outlet yg kat d'sara ni ..okeh??
selamat mencuba..

Friday, April 9, 2010

"the perfect vacation giveaway by ciare :)"

Holla...



dah lama meninggalkan sebentar blogwalking utk join contest ni..so happen my fren bib organize contest gak..then terjumpa plak satu contest lain yg tak kurang hebat menarik..apa yg penting, juz comply segala syarat2 yg ditetapkan oleh Pn Ciare tu:


1-buat 1 entri di blog yg bertajuk "the perfect vacation giveaway by ciare :)". -DONE

2- Entry tu perlu jadikan ia STICKY MODE -DONE

3-copy banner contest di atas dan meletakkan dalam entriy-DONE

4- letak kat sidebar sekali dan linkkan .-done

5- Tepek 1 gambar masa gi vacation. -DONE


so..gambar yang saya cuba pertaruhkan adalah..jeng..jeng..jeng..



Nape pilih gambar ni??coz sgt menggambarkan mood bervacation..siap posing ala2 model tepi kolam lagi..Kalo Julie Dahlan tgk,confirm dia sambar jadi pelakon dia..wakakaka..yelah, dia kan dulu2 suka buat drama/filem msti nak kena ada part tepi kolam..kira trademark Julie Dahlan la time tu..huhu.

hahaha...lupakan cerita pasal Julie Dahlan...Nway,gambar ni diamik masa ni gi honeymoon kat Bali pas kawen July lepas..


harap2 Pn Ciare dpt lah pilih entry saya utk jadi among the winners..ekekeke...












Tuesday, March 30, 2010

LaGu sAyA...

hollaa...

pagi tadi time driving nak gi keje, topic hot chat kat radio hot fm sangat la catchy..apakah lagu anda-yg ada kena mengena dgn hidup anda..

hmm..personally,antara myself dgn bY ada 2-3 lagu yang sangat disukai& ada nilai sentimental tersendiri..tapi lagu yg paling sesuaiii nak dedicate to my beloved hubby-Mohd Hishamudin is lagu
Dealova....

aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmuaku
ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu
karena langkah merapuh tanpa dirimu
oh karena hati tlah letih
aku ingin menjadi sesuatu yg selalu bisa kau sentuh
aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
tanpamu sepinya waktu merantai hati
oh bayangmu seakan-akan

reff: kau seperti nyanyian dalam hatiku
yg memanggil rinduku padamu
seperti udara yg kuhela
kau selalu ada
hanya dirimu yg bisa membuatku tenang

tanpa dirimu aku merasa hilang
dan sepi, dan sepi

repeat reff [2x]

selalu ada, kau selalu adaselalu ada, kau selalu ada


waduh...sgt puitis and very meaningful,okey...yes..it's true..i juz can't live without him..coz i looooove him so much..no words can ever describe my feelings towards him..biarlah slalu gaduh ke, merajuk ke,kena buli ke...i'm glad & thankful Allah has chose him to be my soulmate.

tapi...ada satu lagu lagi yang i sangat la....suke..always wanted & berangan bY akan dedicate this song in one of our romantic dinner one day- My Baby You( Marc Anthony)..walawehhh...sgt suke lagu tu....menggambarkan betapa chentanya si dia pada si ceweknya....tapi dah puas bagi hint...bY buat tak reti jer...huh..!!

lagi satu, lagu khas untuk kami sebaik bergelar suami isteri adalah lagu "Terima Kasih Cinta"-Afghan....lagu ni didendangkan oleh a group of musician yg datang ke meja kami masa kami tgh having our romantic dinner at Jimbaran,Bali masa honeymoon dulu..OMG...rasa nak nangis jer...among the most unforgettable moment in my life...


video

Thursday, March 25, 2010

nak cerita..tapi...

Hollaa..
mcm2 rasa nak cerita..tapi tak terupdate kat blog..
sume simpan dlm hati jer..
tak sempat..especially part nak upload gambar..sgt la malas coz slow..
tgk la nanti, lps final exam..kalo rajin..

lgpun skang ni bz nak buat assignment yg sgt byk & study for final exam..

oh, yea..baru dpt kad jemputan from Shazilla (ex-engineer unit projek)& tunangnya yg sgt2 tak disangka2- Adyhazreen( accountant at my ofis)..
wohoo..dlm diam depa main chenta ya...(walau pun dah boley agak dah..)

Congrats to both of you..mmg wedding yg sgt dinantikan coz she's among my colleague yg byk cerita cinta yg duka lara-dan akhirnya bertemu jodoh di usia 30 thn..seorg yg sgt cantik, independent,smart...sgt bodos lelaki2 yg tak tahu menghargai dia sebelum ini..

to sha & ady, selamat pengantin baru- sowi tak dpt dtg on your wedding coz ada exam ptg on dat date...(frust!!!)

Monday, March 15, 2010

MaTTA Fair 2010

Hollaaaaa....

Pagi sabtu yg sgt giler memenatkan...dah la mlm tadi, balik keje trus shoot gi umah Kak Ida @ Bkt rimau.my parents in law dtg KL coz siang tadi dorang gi melawat besan dorang (mak kak sue got warded) kat spital Ipoh.my bY yg bawa dorang ke sana..

then dlm kul 10 mlm,balik Putrajaya plak coz dah janji dgn my parents nak bantu mereka unpack barang...
sampai jer...mama tgh kemas2 barang..so sebagai anak,(walaupun tgh capek gilerr) takkan sanggup nak TGK JER dia kemas brg sorang2..so, merajin kan diri membantu smpai la nak dekat kul 2 pagi, baru dpt tido..
tu pun tak brape nak lena..i realized, sejak dok sini, my room tak brape syiok la nak tido..bahang semacam jer...so, sampai ke pagi, tido yg tak berkualiti..kepala jd ting-tong jer..
arini kena bgn awal- coz mcm2 agenda to catch up..appointment dgn bakal Mrs Kimy nampaknya mcm kena cancel~~sowi ain ;(

bgn jer, terus tolong mama susun baju yg berkotak2.tu pun half way jer..bY bangun, bg dia b/fast trus gi umah lama mulakan operasi bukak kipas, cabut paku drpd dinding & tampal lubang pd dinding...berlengas ketiak tak hengattttt...masa time b/fast, bY dah pesan awal2, kul 11 kita gerak gi umah Kak Ida balik...mkn sana...(hmm..ye..la suamiku...)
sampai sana, tolong mama sham masak apae yg patut..kebetulan dia sorang je ada..kak ida & nadia keje..cian plak tgk dia msk sorang2..w/pun bdn aku ni, kalo kena tolak, confirm trus rebah..dah sgt tak larattt..tak cukup tido, and kepenatan buat keje tadi..

lepas mkn..kami nak gerak cpt2..i got kelas mlm, tadi bY ada discussion dgn geng dia nak buat assignment dia...on the way je, bY tanya nak gi MaTTa fair tak..?

terkedu pun ada...yelah..mmg dari aritu aku merengek nak gi matta fair-konon nak beli pakej utk our anniversary..tapi smlm kat opis ada gak la survey pakej kat net, what are the activity can be done at Krabi / phuket/bangkok/ koh samui..basically, mcm biasa2 je..and the package pn mcm diluar bajet kami gak la... + peristiwa mlm tadi , lg lah bernekad mcm tak nak gi.konon nak mogok @ merajuk..

tapi, bak org mengantuk, disorong bantal..org dah offer, amik jer la..huhu..tapi tanya dia gak, mcm ner pasal discussion dia...dia kata, dlm kul 5 mcm tu..by then baru kul 2 lebey..ohh..no wonder lah..
so kami pun trus park keta kat Flat pekeliling, and naik LRT ke PWTC..to prove yg aku mmg tgh mamai masa tu, kami tersalah naik tren..patut naik yg hala ke Ampang, tapi ternaik hala ke sentul..huhu..
sampai jer..mak aii..manusia tak hengat....takpe..perjuangan perlu diteruskan..alang2 dah sampai..lgpun nak kena cpt, since bY ada discussion dgn geng dia..entrance fee sorang kena caj RM3..then bley dpt wrist band + green bag (save the planet)

rupa wrist band to Matta fair 2010

kesesakan yg amat kronik-mujur naik lrt


target mmg terus cari booth yg offer pakej krabi/phuket..cari-punya cari, sumenye exceed our bajet...yelah, dlm 350++..ground arrangement je pun tu..tak termasuk nak main bot ke, etc...cari punya cari...last kami jumpa satu booth anjuran Thailand tourism where all the participants are directly from hotel -bukan travel agent..dan lepas pusing + discussing+ tawar-menawar, we manage to get a 3D2N + island hopping tour + 2 hrs thai massage = rm260/pax shj yer..isn't it damn cheap???alhamdullahh....niat di hati utk celebrate our precious 1st year together-gether at Krabi...insyaallah..tapi jgn gelak ok..tiket flightnya tak beli lagi plak...haha....

so..krabi..wait for us ya....bila???tak tau la biler...(dah masing2 bz dgn kelas)..ekekekke...



tak sabarnya!!! so..pesanan ikhlas drpd saya kepada kengkawan yg plan nak berjalan2,
-beli holiday pakej kat matta fair-really worth for your money
-kalo oversea trip( ASEAN countries), better beli pakej direct from hotel, not from local travel agent
- identify that country you wanna go peak season, then only plan your holidays (ie: krabi peak season Nov-March)
so..interested???nantikan kemunculan another MATTA fair 3-5 september 2010..

Wednesday, March 10, 2010

banjir lagi

Holla..

alahai...ni dah kali ke-3 umah kami banjir..reason??masalah piping /tangki air kat umah kami..walau tak seteruk yg 1st time dulu yg berlaku masa bulan posa yg lepas~ still mengakibatkan resapan air berlaku pada parquet upper floor..mujur tak melimpah jatuh ke lower floor..

i was alone last nite, since busyuk keje mlm..dlm kul 5, mmg dah terjaga..ada lah terdengar bunyi tik..tik..tik..pikir jugak bunyi air kat mana..so, i assume samada bunyi titisan air aircond( mmg slalu ada bunyi, but then by that time, aircond dah pun off),my 2nd assumption, ujan kot kat luar..kay...fine..sambung tido

uish..rugi waktu tido ku yg berbaki dlm 55 minit lagi ni..sambung tido...
kul 6 alarm bunyi..ah..snooze dulu la..bj dah siap packing, bj nak pakai pun dah siap iron..baru snooze 6 minit, rasa tak sedap hati plak nak abiskan sisa 3 minit nak tunggu snooze abis..

ah..bangun jelah..

sebaik kaki kanan mencecah lantai bilik..Allah!!!bencinyerrrrrrrr...again,banjir berlaku!!buka je pintu bilik,ruang tgk tv dah bergenang dgn air..water dripping from ceiling..sah, ni kes Busyuk buat piping dia ritu..

and again he seems being a tikus baiki labu..dah la aritu kunun nak repair kipas which still functioning, (cuma suspect ada shorting kat motor dia- coz akan trip DB bila tekan kepala dia), bila dia buka, pasang balik, trus takmo jalan kipas tu..hampehhsss..

and now, kebocoran di siling, suspect akibat dia tukar pipe, coz nak improve water pressure dlm toilet master bedroom...alahaiiii..

maka, terpaksalah bertungkus lumus clearkan air yg bergenang. tepon busyuk- mujjur dia bkn tgh tido kat kilang, dia suh tutup main pipe..fuh, baru lah berkurangan titisan air itu..tapi jenuh gak la..mujuh ada tempat perah mop tu..

tgk jam, dah kul 6.26..ala..dah lambat ni..slalu 6.30 dah ada atas keta...terpaksa lah guna h/way guthrie nampaknya..melayang la my RM2.80... :(

rasa2 keadaan dah reda, cpt2 mandi & siap, ready to work..

moral of the story : jgn cuba jadi tikus nak baiki labu...DISASTERRRR..

Saturday, March 6, 2010

Yummy cakes..cupcakes..anyone??

Hollaa..





knpe entry kali ni nak cite pasal kek??


well..ini adalah sebagai salah satu usaha nak mempromosi biz kek, cupcake,dan kuih made by my Mak Lang..





frankly speaking..Mmg sgt sedap..you can never find a very moist choc cake, a very nice,juicy jemtart other than my Mak Lang aka Kak Ita..





Every year,she made hundreds of thousand jem tart, especially during hari raya or any other festive season..





i myself mencari duit raya lebey every year by selling these jemtart among my ofismate..and of course..they really love it..





One of her biggest contribution in my life is by sponsoring her special choc moist cake as one of my hantaran gift during my engagement day~~tenkiu so much Mak Lang..muahhsss..

Sangat terharu okeh...

So..to all viewers..meh reramai jengok blog my Mak Lang-- which actually managed by her daughter ( which is also my cousin- Kak Juwie) at http://dinalisya.blogspot.com/

jenguk..jenguk..kasi usha hasil produknya...but trust me..the taste that u wont regret...value for money too..

Sunday, February 21, 2010

V-Day Dinner @ Restoran Chieng Mai

holla....

errmm title di atas agak"sensitif' huh..tak bermaksud kami really celebrate Valentine's day tu..tapi kami interprete it as hari kasih sayang...dan paling bermakna..kali ni kami sambut buat 1st time sebagai suami-isteri..sgt la bermakna sekali.. :)

ekceli restoran ni i terjumpa masa sibuk browse kat tenet one day..then terjumpa..then teringat plak kat sorang budak tech Klang yg dulu pernah cite pasal kedai ni..

tapi masa tu, dia cite ada kedai masakan thai, tomyam dia sedap..memula dorang meniaga, gerai warung biasa je..tapi lelama dah expand dan maju, warung dah jadi restoran..kedai tu kat sg buloh...dia penah la ajak i mkn sana..tapi since i hardly know him- dan dia ni pun mcm a bit psycho je i rasa..so, i rejected his offer...



besides that, pernah gak dia cite pasal restaurant big plate..also kat sg buloh..but until now, i tak tau katne..tapi tgk comment kat tenet..not recommended to eat there...so forget about big plate..tak yah susah2 nak cari lagi...


So, here we are, pada 13th feb 2010, we had our dinner there..nama kedai : restoran d'chiengmai..based on other people's comment about their food--very satisfying..ish..lagi la i tak sabar2 nak makan..dish yg menjadi feveret customer sini : tom yam,otak-otak,ayam pandan,siakap stem,kerabu,etc..mcm standard menu kalo mkn kat any thai restoran la kan...

memula nak ke sana, a bit sesat...guide nak ke sana, kalo dari paya jaras, lepas the store tu, amik 1st flyover ke Komuter/hospital sg buloh...jumpa simpang 3 yang ke-2 , belok kiri terus je...akan melalui kwsn perkampungan sg buluh kat sini..dont be surprise, all of sudden, you all akan terjumpa dgn restoran d'chiengmai ni...di sebelah kiri..sgt la besar & luas tpt parking dia..

bila masuk je kat kwsn dia..i can only say a word"wow"...ishh..macam mahal ni..tak bajet lgsg kedai dia mcm ni skali..mcm ala-ala sri ayutthyia la....ingatkan biasa2 je..

dah la tgh2 bulan2 ni..i asked again busyuk..are you sure you want to go in.,mesti mahal ni..?yelah...saya isterinya..saya tahulah mcmner keadaaan kami..huhu..


then bY kata, takpelah..alah, dah sampai, takkan nak alik plak..bkn slalu pun...

so, kami pun terus masuk...my 1st impression~wow!!mcm kat hotel la plak...kebanyakan meja penuh..yg ada pun telah di-reserve..a waiterress ushered us to a round table right at the back of the restaurant..dah hampir ke dapur dah..ciss..!!meja lain sume besau2,sesuai utk yg ramai2..kat meja kami juga disediakan ruang menunggu..konsep kdai ni, traditional thai, where all the dinding, perabot sume yg berukir...kat dinding juga digantung gambar2 keturunan tokey kdai ni kot...


meja tpt kami duduk takde dlm gambar ni,coz nun jauh kat belakang


antara food spread available- dessert- segala mcm bubur ada + produk mknan thai 4 sale


Sebaik je kami didudukkan..menu pun sampai..gini la rupanya..hard cover gitu!!

Nak makan apa yer??bila tgk rega..sgt la seramm..as to compare dgn kedai yg tepi jln2 tu,mmg la sgt beza bagai langit dan bumi,yea...takpela..bkn slalu pun.sape yg pernah mkn kat Sri Ayutthyia, kiranya sama standard la tu..!!Belek punya belek buku menu, atlast kami order


V
V
V
V



menu 1 : Otak-otak ( as recomended dlm blog tu)



menu 2 : tomyam (small)

menu 3 : ayam pandan (2 pcs-sorang satu)
3 menu je..takut karang ada yg tak leh balik duit tak cukup..wakakakak..as for drinks, bY nak soya & me amik mango jus( padahal cordial jer ponnn!! tapi rega rm5!!)
Tak lama kami tunggu..ta...laaa....
tom yam RM 20(small)yg masih berasapppppp!!


Chicken in pandan leaves RM3/pcs yg cenonet


Otak-otak (sgt sedap) RM30



dalam masa tak sampai 20 minit, ginilah hasilnya................................





mmg puas hati makanan dia..walaupun nasi dia 1 portion ( kalu standard bY mkn msti atleast maybe 3 portion baru dia kenyang), tapi kat sini 1 portion sudah memadai utk bY..why??coz walaupun kelihatan sgt sikit, tapi maybe dia pakai beras siam, sudah mampu mengenyangkan suami ku terchenta...
so, apalagi kengkawan..jom cuba mkn..but make sure bawa duit tebal sket kalo niat nak blanja parents & adik beradik,ok??!setakat mkn dgn suami/isteri dgn anak2, dlm rm150 sudah memadai... wink..wink..
adiosss