Monday, June 6, 2011

hOme sWeeT hOmE..

holla..

kali ni mmg benar terasa erti home sweet home...the feeling is so different bila dpt kembali ke rumah yg dirindui setelah 48 hari ditinggalkan...sepanjang tempoh berpantang , i stayed at my parents house kat putrajaya...

dgn harapan rumah berjaya di transform ke tahap yg dibanggakan sptmana bY janji dulu kata,"tgk la esok,lps 2 bln ,ayang balik sini,umah jadi tip-top i kemas"...

owhh..itu adalah kata2 manis yg ditaburinya di minggu2 akhirku sblm nak beranak dulu..yelah..nak kemas rumah,dah tak larat..dia plak busy jer dgn test & keje on wikens..bilanya umah nak dikemas...

but the truth..hurm..adalah kemas skit..tapi my expectation yang dia kata "tip-top" tu, kureng menjadilah...i dont blame him..mana ada masa pun dia..yelah,asal ada masa terluang,dia akan ke putrajaya...so, i really appreciate bY, for your effort ;)

dapat jumpa bY pun jarang sepanjang tempoh tu..kalau dia keje shift mlm,dpt la jumpa byk sket..i mean, ahad he'll stay here sampai isnin ptg before he's off to kilang..rabu pagi, dia akan dtg lg straight from kilang..ptg dlm kul 6,gi keje balik and jumpa semula on saturdays..tapi kalo dia keje shift pagi,..dpt jumpa on wikens je la.. :(

kesian,mmg kesian kat dia..jauh bai..rwg -putrajaya-rwg..one way je dh 80km++..but i need him..bila dia dtg..milk production sgt memberangsangkan..kalo selalu average 60-80ml, but when bY was around, bleh dpt 100-120ml...my happy hormon mempengaruhi milk production kot..hehehe..

last few days, i started to worry, how am i going to handle my baby once i'm back to my crib..mmg risau..yelah, slalu kalo baby meragam,aku rasa tak leh nak handle,bagi je kat mama..but now, i have to face it by myself..dah la, minggu ni, bY keje mlm..that means, siang je bY ada..mlm2 bersilat la aku sengsorang kat umah dgn baby..berdebar gak ni...ntah meragam ke tak dia mlm ni...
semoga Allah permudahkan segalanya..itulah doaku setiap kali selepas solat..amin...

Wednesday, June 1, 2011

corat-coret 44 hari berpantang..!!

holla..

hari ini genap 44 hari aku berpantang, sempena bersalin kan my 1st baby..sepanjang 44 hari ni...mcm2 dah dilalui..mcm2 pantang larang yg merepek pun ada..ada certain, aku follow..yg merapu,meraban..dan dikhuatiri syirik,mmg aku bangkang habis2...cthnya...tak leh mkn time magrib..kalo nak mkn gak, sambil mkn duduk atas penyapu..wat the &*#@....


napelah org dulu, sgtla bangang introduce such thing, sampaikan my mum pun terikut2 gak...ish..ishk...


sepjg 44 hari ni juga, aku start belajar t/jwb menjadi seorg mama..yang takleh pentingkan diri sendiri lagi..asyik nak tido jer kan..baby comes first..nak makan pun tak sempat..nak tido puas2 mcm dulu pun..jgn harap!kalao dpt tdo 3 jam direct,tanpa rengekan khayra-is a nikmat....

sepanjang 44 hari ni..let me list down all the important days to be remembered ;

day 1- khayra adelya was born
day 2- discharged from spital
day 3- start mengurut.susu baru ada skit..dipaksa bagi susu formula kpd baby 2oz
day 4-susu baru lah ada byk sket
day 6- khayra kena cucuk amik darah coz jaundice(TSB:265) @ putrajaya spital emergency unit
day 7-khayra ada apptmnt dgn Pead. kena cucuk skali lg at SunMed(TSB: 278)..gi Putrajaya emergency utk further checkup...tak perlu ditahan.
day 8- khayra kena marah 2x..tensen tahap gaban,asyik nangis jer..dahla takmo tido mlm..kita tak cukup tido & rest.
day 9- khayra kena cucuk lagi..TSB reading reduced
day 30-khayra got her 2nd HepB jab..balik spital, ikut gi Nilai 3 beli brg utk majlis cukur jambul dia
day 36- khayra keluar dgn mama & papa for the 1st time ber-3 ke Alamanda utk beli baju cukur jambul
day 38-mama khayra kena demam bengkak susu..sakit giler2...
day 39-khayra mabuk ubat..tido dr 0100hrs hingga 1315hrs ..tak bangun2..sekadar minum susu kul 7pg shj..
day 40- majlis cukur jambul Khayra Adelya
day 42- khayra dikhitan(sunat) di Annur Medical centre,Bangi...
day 44-khayra asyik tido je sepjg hari..dah la bgn kul 1..pas mandi, tido lagi


Sepanjang berpantang ni, i was well taken care of by my mama..dia siap sanggup amik cuti spjg aku berpantang...dia sediakan air mandian panas daun2& herba setiap pagi& petang,siapkan mkn minum aku..aku mmg totally tak bu8at apae kerja, selain jaga khayra shj..tak dibenarkan olehnya...katanya takut bentan..


almost everyday kena pakai bengkung,pilis & param...bengkung aku pakai brand leesa formula..param & pilis pakai brand Air Manchur..param ni, liat sket la nak pakai..coz akan menyebabkan kwsn sekitar berhabuk..dan sukarkan kita nak susukan baby..takut habuk tu masuk hidung baby..w/pun sedap sebenarnya pakai param ni...badan rasa suam jer..


pemakaian stokin adalah wajib..yg ni mmg tak kena paksa pun aku akan tetap pakai..mmg terasa sgt kaki sejuk2 bisa kalo tak pakai...kalo dah panas & kaki terasa lemas, kalo bukak sox pun mesti nak make sure kaki disorokkan bwh selimut or bantal..mmg takleh expose ...


menu makanan...

dulu sblm bersalin,adalah beli buku menu utk org berpantang mcm kat bwh ni...keluaran alaf 21..mcm2 menu ada...tapi my 1st 2 weeks,ada gak lah my mum masak ikut menu tu..tapi tak brape menjadi..tak kena selera lah..senang cerita...hari2 b/fast mkn roti sapu kaya/peanut butter..tak pun mkn biskut munchys...

last2...semenjak darpd tu, aku suruh je mama masak ikan merah masak sup atau pun ikan bilis goreng..sayurnya hari2 mkn lobak putih & merah masak air..2 menu tu gilir2 setiap hari..towards hujung2,barulah merasa lauk sedap sket,daging masak kicap and ayam masak kicap...takpelah..janji aku sihat,cpt baik..kata nak kurus!!!


cumanya as for now, milk production still low..tak tau la it can be considered ok ke tak..tapi skali pam, average dpt 60-80ml je..i wonder,mcmner org lain mampu dpt sampai 5-8 oz..jeles seh...baby kalo direct BF mmg tak kenyang..kena bagi botol baru dia kenyang..khayra ni, dahla minum byk..skali pump,nk dpt 60ml..mau nak kena pam dlm 30minit..tapi baby skali minum 60ml, tak sampai 4 minit dah habis....ish..ish...


demand tinggi, production low..mcmner nak keje sok??sebolehnya nak BF exclusive!!Ya Allah,permudahkan & perbanyakan lh susu utk kuberikan kpd permata hati ku ini..amin....


hmm..esok dah merdeka..mknan yg teringin aku nak mkn adalah mknan pedas..dah lama tak rasa mknan bersambal...yum..yum...

welcome to the world...!! KHAYRA ADELYA (part1)

Holla...

i know this post tersgtla lewat baru nak post..it's better late than never kan...?

Tanggal 19 April 2011, 1227 pm,setelah genap 39 minggu dok dlm perut, maka lahirlah seorg princess yg sgt tembam & berat dari perut mama dia di hospital sunway..bagaimana ianya bermula..??begini kisahnya...

pagi itu,sekitar jam 0130hrs, i woke up in the middle of the nite..rasa nak gi toilet..it seems normal, mcm mlm2 sebelumnya utk shi-shi..tapi ada la buat biz besar sket..sakit perut..dlm otak dok terpikir ,ni msti kes mkn durian ptg tadi..siap buat serawa durian lagi..byk plak tu...dah packing sket utk bY bw ke kilang utk dijamu kwn2 dia...

then sambung balik tido..tapi,pinggang rasa sakit..try tido sambil duduk..still tak selesa..contraction,tak rasa lagi..nape ek?kul 2 lebey, terjaga lagi..gi toilet lg..pinggang sakit tak hengat..eh..inikah tandanya?cuba monitor pattern sakit..mcm every 15-30 mins..mmg dah tak leh tido...nak kejutkan bY,cian pulak..coz tak tau,sakit perut nak beranak, or due to dek mkn durian..relax lu....dlm bilik dok mundar-mandir berjalan smbil pejam mata..ngantuk,tapi sakit..try praktis breathing...huhuhah..huhuhah...tak melegakan..

last2 around 0400hrs, surrender..terpaksa kejutkan bY ..
me: bY, i sakit perut la..tapi tak tau sakit knapa..
bY: hah?nak beranak ke?jom gi spital cpt...(dgn nada panik)
me:eh, takpelah..i nak tgk pattern sakit dulu..u tido dulu,nanti kul 5.30 i decide,nk gi spital ke tak..
by: ok...papehal, kejutkan tau...( maka bY pun sambung tido dia..)

around 0530hrs...
me: bY, i rasa kita gi spital la..sakit tak kurang pun..tapi kita gi pas solat subuh dulu...
bY: ok, nanti kejutkan kul 6.

i went downstairs, packed up my things, food,air selusuh,kurma, magazines,etc..tetiba ternampak bunga siti fatimah..ceh..baru terniat nak rendam pagi ni..nampak gaya,mcm tak sempat jer nak minum kamu....naik atas balik..packed up some clothes ,mine & bY's..agak2 utk sminggu punya stok..then siap2 mandi..

lps masing2 siap,load our bags dlm my kelisa, we left the house around 0640hrs..the same timing mcm aku gi keje setiap hari..dan jem kat saujana pun pun sama je...bY suggest utk kami potong Q, amik opposite lane, but i refused..rasa mcm boleh tahan lagi..besides i dont feel its appropiate to do it (pdhal awk dah dikira tgh emergency,boleh je!!)

time tu..pinggang sakit giler, especially bila contraction every 6-8mins..masuk jer guthrie, bY dgn selambanya bw kete 80km/h...."saya ni,kalo gi keje pun bawa 100km/h..tapi ni tgh emergency nak beranak pun, awk boleh lg bw 80km/h?"....dan-dan tu gak bY speed up balik..

as usual. sangkut jam kat politeknik pulak..mujur tak berapa jem...bila dah masuk subang kat area ss15 maybank tu, i asked him to go straight towards pyramid, then baru u-turn..tapi bY degil..nak ikut bulatan kewajipan..coz kelihatan mcm tak jem...by the time dah kul 0745!! peak hour tu beb!!

sampoai je dpn pej pos..10 minit kete tak bergerak lgsg....!! apa lagi...bising la kita..dah la pinggang sakit..tak selesA!!.i've told u, but u didn't listen!!!bila dah dkt2 nk kuar bulatan, kami berkira2 samada nak approch polis trafik yg ada situ utk escort kami..tapi tgk dia pun pakai motor personal(bkn mtr polis yg besar,putih tu)...malaslah..bkn ada siren pon...lgpun..almost there ..

kami teruskan perjalanan ke spital..bila nak smpai ,kami berkira2 lg samada nak trus gi emergency,atau naik klinik dulu..try tepon klinik, takde org jwb..so, bY decide kita gi klinik dulu bila teringatkan staff Dr noraini kata dulu, kalau rasa sakit2 between 8am-4pm, pegi klinik dulu...

maka kami pun pegila park kat level 2,jln slow2 ke klinik..by the time..sakitnya tak terkata..menangis gak la...while bY pergi check dgn staff klinik, dorang suh trus masuk labour room..coz Dr noraini takde lagi...by the time it was already 0815...

masuk je labour room, midwife suh tukar baju..i told her, i wanted to have my light bfast 1st, dia tak bagi..even few pieces of my oreo,pun dia tak bagi..takut aku kena c-sec,kena berpuasa..dlm hati,napelah tak dgr nasihat my fren,Ita, suh mln kenyang2 kat umah before gi spital..huh


to be cont'd