Thursday, September 30, 2010

dugaan pertama

Holla..

jus nak share dugaan pertama yg dialami time preggy ni..
last Tues morning, time nak mandi gi keje, telah wek-wek dgn dahsyatnya..dahla semlm td pun boleh tahan gak..sampai dkt 5x..mcm pelik jer rasa...

tetap gagh kan diri ke ofis, coz nak settle 2 perkara penting aritu...nak fax kad kwsp kat pejabat space..kalo lambat, kena denda plak byr yuran lambat..yg ke-2 ..to attend pomen azizan's open house..yelah, aritu saya beriya2 suh dia "buka rumah"..bila dia dah buat,mcm tak best plak kalo tak dtg,kan?

whole day kat opis mmg tak larat..bdn pun panas semacam..last2 amik panadol..zzzzz kat surau..baring pun tak best..perut rasa pedih semacam..i know sumthing isn't right..coz masa throw out pg tadi, sumthing pelik yg kua..(oppss..sori..the description seems sooo detail..)

sampai umah, ajak bY temankan gi klinik.citer punya citer...Doc ckp, that benda pelik was my gastric juice- that mean, saya sudah terjebak dgn penyakit gastric( oh, no...why now????) no wonder, masa baring kat ofis pedih & perit je ulu hati ni..sedihnya...dah la sejak smlm tak lalu makan.. :(

so, mcm biasa, Doc prescribed ubat gastric, yg liquid magnesium tu yg kaler putih & pil ape tah...hai..bertambah la bhn kimia dlm badan aku nih..dah la time pregnant ni, kalo boleh nak kurangkan pengambilan ubat2an, selain vitamins & folic acis jer...bukan apa..takut ada side effect kat baby..yelah..bhn kimia pd ubat..mana kita tau dia punya contain apa benda...

dan semlm, dptla berehat di rumah seharian coz dpt MC..kebetulan plak bY shift mlm..manyak syiok lorr...tapi time mlm nak tido..ketidak selesaan berlaku..1st perut still rasa pedih-pedih & 2nd, tido dah takleh mengiring..kena terlentang jer..adakah ini petanda my undisturbed sleeps gonna be away very soon??( ni blm lagi kes kena cramps, etc...wawawa..i'm not ready for that yet...~~~)

cobaan....

Sunday, September 26, 2010

my baby is now 9 weeks



Holla..


pejam,celik...tau2 baby dah 9 weeks old...actually mmg follow la weekly progress dia since i subcribed babycentre.com.my weekly newsletter..so, dorang ni la dok update my baby's weekly progress..contohnya...mcm ni..




basically all the organs dah terbentuk..cuma tak brape nampak..semalam pun dah gi my 2nd checkup kat Klinik Rohana...scan pun dah..ada lah nampak sket, kalo nak compare last month, lgsg tak nampak apape...rupa dia mcm kacang parang..mcm tu la..bY ada buat video during checkup tu..saje nak abadikan...
time Dr scan tu, my mind keep on asking- betul ke?itu baby aku ke?aku ni pregnant?rasa mcm tak caya pun ada..yelah.terasa diri masih muda..tau nak main-main..kanak2 ribena la katakan...
Setakat 9 weeks ni..alhamdulillah, syukur sgt2 bdn tak lembik..energy level still the same..loya & muntah very minimal..sehari 2-3x jer..tu pun dah malas nak tahan...Alhamdulillah...baby syg mama kan..tak nak susahkan mama... :)
family members & frens ramai gak terkejut aku mcm biasa jer..selera mkn pun biasa..cuma, takleh mkn dlm portion b4 preggy.
kalo tak, perut jadi senak & sendat..tapi yg pasti, every 1-2 hours, msti rasa lapar..untuk elakkan jadi gemok..i just take fresh fruits, creamcraker biscuit, roti ke..
tapi terasa gak la, our expenditure sejak preggy ni agak naik sket..kena slalu ada stok fruits, fresh juices, susu, vitagen,yoghurt,etc dlm fridge tu...sumenya semata2 nak elakkan diri drpd munching unhealthy snacks...kalo layan tekak, mmg nak mkn segala mcm,especially asam..tapi kena kuatkan semangat- to choose only healthy foods & drinks..
okeyla..on my next post, i'll try to upload the video..nak upload skang,malas pulak nak amik kamera from my room...

Thursday, September 23, 2010

dilemma..

holla..

bila dah start preggy ni..sumthing bother us ...bila dah abis pantang karang, katner nak anta baby..sapa mau jaga??mlm tadi kami dh try start google ..kami cr kat OLX..mmg ada servis khas utk post advt utk Nanny..basically yg kat area saujana utama ..mmg takde..the day before, dah try cari kat saujana utama.net pun, tak forum/thread khas utk community bulletin..
ayoyo..masalh..problem..

niat di hati kalo boleh nak cari org kat s.u 1/2/3 jer..mana tau kot2 ada housewife yg nak jaga baby..buat side income..tapi tak tau mana mau tampak advt nya..

dilemma ke-2..oldo masih jauh lagi, udah mau pikiran-sapa mau jaga saya masa dlm pantang??mama keje..of coz la dia bley la amik cuti..tapi kejap je la..paling2 pun..2 weeks only...the balance of 6 weeks??? mama ada plan nak ajak nenek..tapi mcm tak best la..yelah...i'm not her faveret granddaughter..lgpun, takut dia bosan pulak..biasalah..org tua kan suka berkebun..buat itu, ini...mana la depa boleh betah duduk umah tinggi..takde tanah..huhuhu...

mmg dilemma....semoga Allah permudahkan segalanya kelak..amin...

Wednesday, September 15, 2010

water filter + Spirulina

holla...

nak citer sket..semalam kami baru jer beli water filter baru utk sinki dapur kami..ala..beli yang murah2 jer..Hexagon 8-stage water purifier from cosway..

ekceli dah lama dah kami aim nak beli mende nih..rega pun murah..rega member rm295 jer..kalo tak RM395..dgn syarat kena jadi member + rm30...okey la tu..byk gak bley save..

sebenarnya dah lama pun terjebak dgn barangan Cosway ni..kecik2 dulu mama selalu gak beli brg2 cosway ni..

rumah kami mmg WAJIB ada water filter..air kat saujana ni sgt kronik kandungan karatnya..sebelum ni, kami pakai water dispenser jer..tu pun hasil pemberian org sbg hadiah kawen..selalu nak kena bersihkan ceramic filter dia..tahap ketebalan karat yg menyelaputi ceramic filter tu..mmg tak hengat..!

Memandangkan i'm now preggy..it's time to buy this water filter..demi menjaga kesihatan mama & baby :)

dok borak2 dgn owner outlet cosway kat SU Mall ni..kakak tu pun suggest la utk beli Spirulina, especially utk preggy mum...lagi2 tgh promosi skang nih..buy 2 free 1..katanya spirulina ni mengandungi semua nutrient lengkap utk ibu & baby plus kalo baby lahir nanti kulit baby elok, bersih..hurmm..mcm menarik..tapi of coz tak berani nak amik lagi..i need to seek for doctor's advise first..and she added, Dr msti lagi suruh amik punya...

So..dgn semangat berkobar2..try la google pasal spirulina nih..drpd forum SusuIbu.com, kebanyakan mmg rekemen amik spirulina nih..among forumers. ramai yg share their testi saying that baby lagi cpt pandai, kurang kena penyakit,mummy kurang morning sickness,bertenaga,baby kulit bersih dan putih(evendou makbapak tak putih-mcm kami la tuh..!)..tapi kebabyakan pakai brand Elken..tapi ada juga la yg pakai brand Cosway...

ishk..ni yg lagi bertambah2 semangat ni..tak sia2 jadi member cosway..

ermm..tgk lah, ptg ni nak ajak bY gi beli lah...dengan harapan dpt bekalkan all the good nutrients for my baby's development...amin..

Thursday, September 9, 2010

apakah..?(part IV)

Holla....

kita sambung citer kita..

the day i did my 1st & 2nd test..i was alone at home..bY keje malam...so...it took me sometime jugak la nak citer kat dia..so, pd pagi 21st tu..bila dah buat 2nd test..kira mmg confirm la nih...i decided nak bagitau bY mlm ni jer..

coz i have my own way on how to tell him..hehehe..
maybe some of my frens olredi knew that jaja pernah beli baju mengandung masa zaman2 bercinta masa kat utm dulu2..masa tu kami baru 4-5 thn couple..sajer beli baju tu kat butik Ibuku KLCC, coz nampak lawa...time beli tu of coz sesama my bY..masa beli tu, dia ada gak cakap.."Kalau kita jadi kawein esok, bila sayang dah pregnant, sayang pakai la baju ni nak bgtau yg dah pregnant"..time tu rasa..waa...so sweet..
that nite, kami ada kelas..then plan nak balik umah ptjaya..on the way there...i yg drive..bY tetiba tanya..

"bY nak tanya n nak ayang jawab betul2..u pregnant ke?"
"nape pulak tanya gitu?"
"entah lah..lately, bila pepagi, tekak rasa nak muntah jer..badan rasa tak larat jer.."
"so..?"
"sajer la tanya..nway, u pun tiap kali saya tanya, puasa tak arini..u asyik puasa jer..periodnya belum..."
"apa-apajer lah.."( tapi dlm hati..wakakaka..tak sangka doaku termakbul...saya berdoa kalo ditakdirkan saya pregnant, nak en suami yg tanggung all the allergies... :P dan sori sayang..i can only tell u the truth later yea... )

Bila tiba saatnya..time nak bagitau bY mlm tu..sajer la tunjuk balik bj mengandung tu..

"bY..inagt lagi tak baju ni..?"
"baju apa tu..? nape tak pernah pakai..?!"
"bY tak ingat ker baju ni..?"
"entah la..tak inagt la..bila beli..?
"arghh....benci la....!"
itu la dia..konon nak guna pakai idea yg bY sendiri suggest dulu..last2 dia pun tak inagt baju apa...hampeh..misi tak menjadi..mujurlah ada buat kad...

bila tunjuk kat dia..dia sgt la terkejut..sgtla tak prcaya..hahaha..

Wednesday, September 8, 2010

apakah..? (part III)~~ yes..confirm it shows DOUBLE LINE!!

Holla..

another late entry..patutnya..kesinambungan tajuk " apakah ..?" terjawab dlm masa 3 hari after my 1st entry..tapi disebabkan tenet connection which we "tumpang" from nearby mamak shop wifi ada prob..since then tak dapat la nak online & berFB lately....



besides that masalah nak transfer gambar..lupa jer nak bawa kamera ke ofis since kat ofis jer ada chance nak online..dan the list of many more alasan goes on.....:P

bagi yang tak brape faham dgn double line ni...cuba scroll down and have a look at the picture ya...



anyway..officially i was pronounced pregnant was on 21st August 2010..after taking my 2nd pregnancy test..by then..trus google and found that i 'm already 4 weeks preggy!!



dan saat entry ni di tulis..olredi 7 weeks !!



surprise huh!? yeah..it surprised me tooo...alhamdulilah..Baby Krabi gamaknya ni....:P

simptom2 mula terasa masa gi buka puasa kat umah parents @putrajaya on last 15th aug..lepas makan,rasa senak jer perut..mcm bloated pun tak gak..perut rasa tak best..mcm ada butterflies inside..time tu, period blm miss lagik...that kinda of uneasy feeling keep on terasa until wednesday...



i did asked my close colleague,wat are the simptoms if you are pregnant..yelah..kalo dlm TV tu..simptom dia muntah..pening..demam..etc..tapi none of it yg i rasa..apa yg dia bgtau..adalah simptom standard ..but she suggested me to do the test...but of coz la time tu olredi missed 3 days- still bersangka baik tot of maybe puasa kot..body hormon terganggu..that'd why tak period lagik..( mcm tak nak face the fact jer gayanya)..coz byk kali gak la..dpt posa penuh zaman muda remaja dolu...so ingat kali ni sama la gamaknya :P


then trus gi beli test kit..cari yg paling murah & agak reliable...mcm diana dia suggest beli clearblue..rega dia..pehh..dlm rm25...(dah la tgh2 bulan ni..!) last2 beli je dip & test (Rm14.90 for 2 sets test kit)

Menggeletar juga la...betul ker aku beli pregnancy test kit nih..?

to be continued....

Monday, September 6, 2010

tiket manyak murah wooo..

hollaa...


as usual..another late entry..

nak citer pun segan..tapi disebabkan bahan dah ada...tulis gak la..w/pun contentnya dah tak valid..

ritu masa driving ke opis ada dr promo airasia rm1..

sampai opis jer..sajer la, godek2..try n error..nak tau rege tiket flight...takde target pun..

of coz la kalao nak compare rege, kene compare dgn tpt yg kita pernah pi..

my 1st attempt.. KUL-Bandung RM 27..damn cheap!!

next : KUL-KK > RM32 (ingat nak lawat bibah)--murahnyer...!

next lagi : KUL - Lgkawi : rm17..peh...gilo babeng damn cheap!!!alahai..memandangkan dah book tiket ke langkawi utk feb next year..ada juga perasaan terkilan...muroh bebenor..rm17 return!! nak gi keje ulang alik pun mau rm20 duit minyak utk 2 hari..!!

Kesimpulannya...now everyone can fly!!!