Monday, August 10, 2009

pre-wedding story

hollaaaa..
lama gilers aku tak update my blog..bukan takde cite..tooooo many thing i'd like to share wif viewers, but i dont have enuff time to blog..busy gilers babeng..

mesti pelik kan..tak cukup masa??yes, i admit Allah kurniakan setiap hambaNya, 24 jam sehari..tapi, apa kan daya..masa terlalu padat dgn pelbagai hal..

ok..now..what to share yea??

my preparation few days before kawen..life was soo bz dat few days..segalanya bermula daripada 15 julai 2009, where myself & fiance gi amik baju kat butik Rins..(http://rinsbridal.fotopages.com/)aritu mmg dah gi fitting, cuma last tryout..mana tak, terkecik ke, terbesar ker..? that time i was soooo excited..at the same time, terfikir, betul ke aku nak kawen ni..?!baru perasan plak, baju busyuk utk majlis aku, kaler dia tak sedondon dgn my wedding dress...contrast giler..mine a bit silverish white, while his grey..my fault gak la...mmg pihak butik dah set men punya kaler putih, tapi aku yg insist nak grey..last2..cancel..amik putih gak...hoho...dan yg penting my white gown ada!!

i added few accessories utk pakai time baju kebaya songket-- oh yes..actually it has been my dream to wear baju songket & kimono on my wedding day..tapi to wear songket as the main attire, mcm rugi plak..yelah, bila lagi nak pakai baju lace lip-lap,kan..?time kawen jer lah..so, i asked mama kot2 dia ada baju songket ke tak..dia kata mami serdang pernah ada, where she used to wear it on her engagement day...mana bj tu skang??so i asked mami serdang to search it for me..hehehe..and atlast, ada!!!

baju kimono- which actually "yukata" mmg aku ada, beli pun purposely nak pakai time kawen..minta ain yg belikan...so, utk aksesori bj songket aku hanya ada 2 option : beli kerongsang :ibu-anak-anak atau sewa jer..tetiba dapat idea utk sewa , n lucky me rins has it..tapi rantai bertingkat tu lah..so ada additional rm100 gotta pay to rins utk sewa rantai bertingkat + necklace + earings...

untung betul kan org meniaga ni..padahal...dah balik modal pun...bape sgt la rega rantai silver tuh...!!
actually my day started wif my visit to spa. aku ada appointment kat Serenity SPA..saat yang aku nantikan ..my first impression : WOW!!....interior deco dia sgt la bali & cantik & menenangkan...i chose the 10am-2pm promo...so..jus bayar rm168 utk 4 step body massage..sgt la cantik..ingatkan nak tangkap gambar, hp plak cokia punya...kamera sony ada, tapi segan plak nak tangkap gambar..

memula, dia suruh steam badan dulu dalam satu kantung ni...duduk atas kerusibwh tu ada periuk bara berisi serai kot(bau serai jer)dlm 15 minit la gak...fresh je duduk dlm tu..then, body massage...dia urut..aduh..sedapnya....dah lah tgh stress2 ni..mmg sedap la..cuma at one stage aku dapat rasa tgn kiri aku mcm tergeliat sket time dia urut...tapi still rasa ok la....part paling best time dia urut kat belakang & bahu..peh...ringan jer badan...

next is time for scrubbing...biasala...tapi segan gak la..kena expose sikit2 part2 tertentu..huhu..
dan bila dia nak scrub tgn kiri, time nak angkat sket, aku rasa sakit giler..rupanya kat tpt yg tergeliat tadi tu..maybe dia salah amik tekan urat tak time urut tadi..mmg tak leh nak gerak dah tgn kiri..
hadoi..aku nak cuak dah ni..mcmner ni, pengantin tgn sakit???

and lastly, sebelum mandi susu, aku minta masseur tu betulkan balik urat aku..dia pun panik gak, coz dia kata first time ni customer tersalah urat..aku lagi la risau...then dia try urut2, and dah ok..

so..akupun trus berendam dlm tub, mandi susu..

mmg real susu dlm cangkir, dia tuang..susu suam...bau susu pun ada...wah..best-best!!

overall, mmg berbaloi lah gi serenity spa ....no wonder dia bleh menang banyak award!! they deserve it!!




Lepas gi spa, kami ke C4 subang..nak amik hp sony aku yg dihantar repair.sambil tu nak usha yg baru la kot.yelah, sblm ni By tak bagi beli tanpa dia..so, since dia dah ada ni, gi lah cuci mata..aku minat yg mcm ain nyer..tapi dah discontineu..belek punya belek...kami rembat K660i...tarde in yg lama, top-up another rm400...my busyuk byrkan..hadiah kahwin katanya..!! muah..thanks bebeh..love u so much...selepas saat tu..berbunga2 lah hati ku whole day..heheheh..
trus zass ke rins..mcm citer kat atas tadi..but busyuk left me earlier coz dia keje mlm aritu..nak balik rawang trus la...dkt kul 5, baru la aku tinggalkan butik rins dgn segala baju yg ada penuh dlm keta..huhu...mlmnya lydia 7 family dtg, volunteer nak membantu apape yg patut, so kami juz pack up the paperback accordingly..dekat kul 1 baru tido..there gone my beauty sleep..hehhee


pagi esoknya(khamis) baru lah nak gi amik baju nikah kat butik pesona Asmara, sek 9, bangi...then terus balik, start preparing my hantaran yg tak siap2...mlm tu, abg ajak gi amik air mineral kat stesen petronas..peh..byk giler air..mau taknya, 500 paperbag!!

actually time tu aku a bit moody..pasal hantaran..bukan tak appreciate, tapi aku terkilan la juga, coz dah lari dari konsep..the konsep still there, cuma dari segi presentation dah lain...type of flower used pun lain..dah la ada extra satu dulang..and i was not informed about this at all..yg aku tau, dia nak sponsor cokelat je..tetiba ada bunga rampai..huh..mmg bengang la...bila aku tanya nape tak pakai bunga aku jer, baru standard, she said mama tak bgtau..when i ask mama nape tak inform dia, she replied, mana mama tau..habis, saper jer yg tau ni???mmg mengamuk habis la mlm tu..pas tu nk prepare bilik pengantin plak...mcm gaya & idea contributed by my family members..aku pun naik pening jadinya...



dkt kul 2 baru tido..hrp2 mata tak bengkak..mujur nikah ptg..alamak..inai lupa nak pakai..!!!

so nampaknya mlm tersebut adalah malam terakhir ku sebagai si gadis manis yg single ....

pagi esoknya, hantaran nak kena buat last touch up..tapi awal2 lagi dah gi amik kek kat P10, umah kak anna..mcm ner la ek rupa kek aku yg dah setengah tahun aku book...(http://bake-freshly.blogspot.com/)

konon nak gi sendiri..mama bising, darah tgh manis..suh gi dgn abg...huh..org malas la nak susahkan abg..sian dia...tapi mana boleh lawan ckp mak kan..ikut jer lahhhh....bila dah sampai..lawanya kek aku..ramai yg puji..hehehe..i likeeee!!

then, tengahari tu baru sibuk nak pakai inai..mujur kak juwie & kak ira ada tolong pakaikan..yang sadisnya..time nak pakai inai kat kaki, inai habis plak..minta abg gi belikan kat kedai mamak...then when it is almost 2.30,si nurin my make-up tepon, she's almost here..alamak..inai kat kaki tak kering lagi..mandi pun tak lagi..mmg kelam-kabut..cepat2 gi mandi..time nak cuci inai kat kaki, i found out that inai tu is BLACK..yes..it's black!!! can you imagine, dalam masa yg sangat suntuk..tetiba baru perasan inai kat kaki kaler hitam?? mmg rasa comot giler kaki time tu..puas la gonyoh..tak gak hilang..mmg frust and bengang..malu pun ada gak..kaki pengantin mcm comot..kotor jer rasanya..dek kerana inai hitam tu..nak pakai inai lain pun dah tak sempat..terus mekap,siap2..dah dekat kul 4, still strugling nak bersiap.and dalam kul 5.15, baru nak bertolak ke masjid..debarnya dalam hati, Allah jer lah yang tahu..Ya, Allah ku pohon padaMu, agar keputusan yang kubuat ini betul dan engkau redhai.





by the time, mmg dah no turning back dah..apapun terjadi dan bakal berlaku,mmg kena redha jerla..tapi aku yakin, ini yang aku nak dan ini adalah pilihan yang telah tertulis sejak azali lagi olehNya...dan pasti Dia telah tetapkan apa yang terbaik buat hambaNya...





dan pada jam lebih kurang 5.35pm, aku telah selamat menjadi isteri kepada Mohd Hishamudin..






the new Mr + Mrs Hisham