Sunday, February 21, 2010

V-Day Dinner @ Restoran Chieng Mai

holla....

errmm title di atas agak"sensitif' huh..tak bermaksud kami really celebrate Valentine's day tu..tapi kami interprete it as hari kasih sayang...dan paling bermakna..kali ni kami sambut buat 1st time sebagai suami-isteri..sgt la bermakna sekali.. :)

ekceli restoran ni i terjumpa masa sibuk browse kat tenet one day..then terjumpa..then teringat plak kat sorang budak tech Klang yg dulu pernah cite pasal kedai ni..

tapi masa tu, dia cite ada kedai masakan thai, tomyam dia sedap..memula dorang meniaga, gerai warung biasa je..tapi lelama dah expand dan maju, warung dah jadi restoran..kedai tu kat sg buloh...dia penah la ajak i mkn sana..tapi since i hardly know him- dan dia ni pun mcm a bit psycho je i rasa..so, i rejected his offer...



besides that, pernah gak dia cite pasal restaurant big plate..also kat sg buloh..but until now, i tak tau katne..tapi tgk comment kat tenet..not recommended to eat there...so forget about big plate..tak yah susah2 nak cari lagi...


So, here we are, pada 13th feb 2010, we had our dinner there..nama kedai : restoran d'chiengmai..based on other people's comment about their food--very satisfying..ish..lagi la i tak sabar2 nak makan..dish yg menjadi feveret customer sini : tom yam,otak-otak,ayam pandan,siakap stem,kerabu,etc..mcm standard menu kalo mkn kat any thai restoran la kan...

memula nak ke sana, a bit sesat...guide nak ke sana, kalo dari paya jaras, lepas the store tu, amik 1st flyover ke Komuter/hospital sg buloh...jumpa simpang 3 yang ke-2 , belok kiri terus je...akan melalui kwsn perkampungan sg buluh kat sini..dont be surprise, all of sudden, you all akan terjumpa dgn restoran d'chiengmai ni...di sebelah kiri..sgt la besar & luas tpt parking dia..

bila masuk je kat kwsn dia..i can only say a word"wow"...ishh..macam mahal ni..tak bajet lgsg kedai dia mcm ni skali..mcm ala-ala sri ayutthyia la....ingatkan biasa2 je..

dah la tgh2 bulan2 ni..i asked again busyuk..are you sure you want to go in.,mesti mahal ni..?yelah...saya isterinya..saya tahulah mcmner keadaaan kami..huhu..


then bY kata, takpelah..alah, dah sampai, takkan nak alik plak..bkn slalu pun...

so, kami pun terus masuk...my 1st impression~wow!!mcm kat hotel la plak...kebanyakan meja penuh..yg ada pun telah di-reserve..a waiterress ushered us to a round table right at the back of the restaurant..dah hampir ke dapur dah..ciss..!!meja lain sume besau2,sesuai utk yg ramai2..kat meja kami juga disediakan ruang menunggu..konsep kdai ni, traditional thai, where all the dinding, perabot sume yg berukir...kat dinding juga digantung gambar2 keturunan tokey kdai ni kot...


meja tpt kami duduk takde dlm gambar ni,coz nun jauh kat belakang


antara food spread available- dessert- segala mcm bubur ada + produk mknan thai 4 sale


Sebaik je kami didudukkan..menu pun sampai..gini la rupanya..hard cover gitu!!

Nak makan apa yer??bila tgk rega..sgt la seramm..as to compare dgn kedai yg tepi jln2 tu,mmg la sgt beza bagai langit dan bumi,yea...takpela..bkn slalu pun.sape yg pernah mkn kat Sri Ayutthyia, kiranya sama standard la tu..!!Belek punya belek buku menu, atlast kami order


V
V
V
V



menu 1 : Otak-otak ( as recomended dlm blog tu)



menu 2 : tomyam (small)

menu 3 : ayam pandan (2 pcs-sorang satu)
3 menu je..takut karang ada yg tak leh balik duit tak cukup..wakakakak..as for drinks, bY nak soya & me amik mango jus( padahal cordial jer ponnn!! tapi rega rm5!!)
Tak lama kami tunggu..ta...laaa....
tom yam RM 20(small)yg masih berasapppppp!!


Chicken in pandan leaves RM3/pcs yg cenonet


Otak-otak (sgt sedap) RM30



dalam masa tak sampai 20 minit, ginilah hasilnya................................





mmg puas hati makanan dia..walaupun nasi dia 1 portion ( kalu standard bY mkn msti atleast maybe 3 portion baru dia kenyang), tapi kat sini 1 portion sudah memadai utk bY..why??coz walaupun kelihatan sgt sikit, tapi maybe dia pakai beras siam, sudah mampu mengenyangkan suami ku terchenta...
so, apalagi kengkawan..jom cuba mkn..but make sure bawa duit tebal sket kalo niat nak blanja parents & adik beradik,ok??!setakat mkn dgn suami/isteri dgn anak2, dlm rm150 sudah memadai... wink..wink..
adiosss


Wednesday, February 3, 2010

Final Year Project (part 1)

holla..

juz nak share about my final year project aka Projek Sarjana Muda (PSM1).this semester i HAVE to take this subject..why..?coz subjek belajar dah nak abis...nak tak nak, terpaksa gak amik..kalo tak, tak leh nak grad pulok,kan?

mmg byk gak la dugaan nak amik PSM1 ni..antaranya, masa nak buat pemilihan bidang, dah siap isi form sume,gi fax,(lupa plak nak follow up samada dorang dah terima blm..duh!!)..dgn harapan..settle...tinggal tunggu nama penyelia keluar next week..

rupa2nya..hampeh..bila name list kua, stated there, i didn't send that form..WTH!!
Org SPACE pun satu, kalo tak terima borang, atleast take some initiative la, call student..kita bayar yuran PSM mahal ma....!!

then, re-fax again..try tepon Penyelaras..hari2 tepon,but can't reach him...hantar emel pun tak berbalas..mmg terasa hangin..

lepas seminngu after re-fax, baru dpt ckp dgn penyelaras..ceh!! nasib baik, he's aware of me...(mana taknya, brapa byk emel & sms sent to him earlier!!) saje la follow up, who's my supervisor..rupanya dia tak update lagi and asked me to return call next day..

the next 2 days, i follow up wif him, fuh, nasib baik dapat dgn supervisor yg i requested..Dr Yusri Hasan..

nape i pilih dia..??
Ntah...tak pernah kenal dia pon...dia pon bkn lecturer yg glemer pun kat Space-since dia tak ajar Space..tapi, dia merupakan s/visor my classmate..according to her, he's very kind, senang dihubungi, byk bg guidance...itu ciri2 yg penting..apa yg lebih menarik, my fren said, dia sendiri tak sangka Dr Yusri can give her good marks, as to compare of her performance & commitment..( which i understand she is dat kinda of person.... :P)

so, mmg lega la bil dapat dia..

After 2 weeks lepas dpt tau who is my s/visor, he called me and proposed one project -> power efficiency in TNB building..alamak..!! mana nak cekau such info??? bila i told him, tak reti la Dr....
then he asked my job scope..since i told him that i'm involved with breakdowns & cables, so he suggested me to do " Cable breakdown & it's economics effects toward TNB"

hurmm...tajuk yang atleast, i have some ideas to come out with...so tunggu...............this Sat nak gi jumpa beliau buat kali pertama, and present to him watever data that i have ..wish me luck!!

Tuesday, February 2, 2010

terpilih jadi top 20!!

holla..


ingat tak aritu i ada masuk candid pictures anjuran halim?walaupun lambat join, alhamdulillah, terpilih juga sebagai top 20..kira dpt masuk semi finals la ni...


sgtla excited...tapi, utk terpilih ke next level, ada undian drpd viewers...:(

so far, ramai yg vote gambar budak tgk majalah..ni msti kes kaum kerabat 2 kenkawan dia yg vote ni..


oleh itu, utk memastikan i gak bley menang..i'm looking forward for my friend's support for votting for my picture...kengkawan..vote for me,ok????gini lah rupe gambar yg i submit for that contest..isn't it looks cathchy??? so vote for princess williana,ok???