Friday, October 15, 2010

nak makan tu...

holla..

first time dlm hidup rasa frust giler tak dapat mkn mknan yg kita nak...

ingat kan tadi lepas semyg jumaat, nak gi beli rojak mamak SS15 yg kat belakang ofis yg famous tu ..dari isnin lps nak beli tak terbeli..tetiba time nak beli tadi, tak bukak pulak !!

terasa sgt hati bila tak dpt mkn rojak tu..ni kot yg dikatakan mengidam..

selain drpd nak mkn rojak..tekak ni masih mencari laksa yang sedap..selain rasa nak mkn ketam masak lemak cili api yg mama masak...

hurm...nak jugak!!! harap2 isnin ni gerai mamak ni bukak balik....

Friday, October 8, 2010

JANGAN..!

Jangan sampai saya terpaksa mengeluarkan ayat itu..!!
Kalau lah bukan kerana title itu..mmg dah lama dah....!!

Tuesday, October 5, 2010

A visit to a Gomen Klinik

Holla..


yesterday was my 1st visit to a gomen klinik lepas bukak "Buku Merah" kira2 a month ago..Tapi,apakah "Buku Merah"??


Buku merah adalah sebuah buku yg sgt penting bg seorg ibu mengandung..kepentingan nya sama spt our MyKad..ermm..tu dah dahsyat sgt..apa ek..sum kinda driving lesen la kot..kalo kita tgh driving..kat sana terdapat segala medical history of a mommy to-be..Actually kalo mmg dah plan nak gi bersalin kat private hospital, tak perlu pun buka buku merah kat klinik gomen..maternity kad provided by private klinik tpt kita checkup monthly tu pun kira dah ok...

But i still insist nak buat..coz pernah la terbaca kat forum"Hospital Bersalin"kat FB akan kepentingan buka buku merah ni, base on pengalaman2 dorang...it seems mmg penting la...especially kalo bersalin kat pusat perubatan (medical centre)such as pusrawi ke,az-zahra ke,an-nur ke,KPMC ke,etc..those places yg bukan so-called HOSPITAL...bila ada kes nak bersalin..tpt2 gini slalu tak nak nak terima patient yg ada komplikasi nak bersalin..dorang akan tolak ke Hospital Gomen pulak..tak nak amik risiko pd ibu/bayi..kejam kan?

So, bila dah masuk spital gomen, mmg confirm la..the 1st thing they will ask -"mana buku merah awak?"..ada forumers pernah diayat mcmni oleh staff gomen spital" tulah,eksyen,nak bersalin kat swasta..tak nak buka buku merah...last2 padan muka, masuk spital kerajaan gak...beratur la awk tunggu katil..." lebey kurang gitu la...sgt kejam & hina itu staff okeh...!!


as for me, cadang2nya..nak bersalin kat SJMC je..dkt dgn ofis..ramai sket bley melawat(and many gifts too.. :P) ahaks...tapi stakat ni, SJMC mmg ramai specialist la kan...tak pernah dgr lg dorang tolak patient ke spital gomen...coz dorang ni, nama je MC..tapi dah taraf spital...

tapi, yelah..who knows...kot2 time2 nak terberanak nanti, mcm tak sempat nak gi SJMC, paling dkt dgn umah-Pusrawi je...kalo ada prob- maunya kena tolak ke hospital Sg buloh..hahahaha...segala kemungkinan boleh berlaku..lg2 ni our 1st baby..biarlah bersusah payah sket..


basically my 1st time experience ni gi check up, not bad la jugak....overall, it took me only 1 1/2 hr, and my turn is no.24..


suppose kalo duk saujana ni under Klinik Kesihatan Ijok..tapi, mak ai..bapak jauh, i asked utk direfer ke Klinik Desa Merbau Sempak- which is sgt la dkt dgn umah...kat ijok tu..adalah dlm 15km kot dr umah...tak tau nape dorang buat area zoning mcm gitu...


Sampai jer,OMG..am i gonna wait for this???ramai giloss..mau kena half day kat cni...ada few groups of nurses..yg 1st trus suh gi timbang berat..so..ibu2 ni pun beratur la reramai..then dlm 15-30mint, another group plak -dorang panggil utk test BP..since this was my 1st time, suppose while waiting utk BP test, dah bleh buat urine test..self test lagi...then another group of nurse panggil utk amik darah plak..kali ni setakat cucuk jari mcm nak check diebetes je..kalo ritu,kena sedut utk 3 tube...ngeri jer...dlm 20mint, staff nurse panggil utk consultation plak...check perut,check kaki...update report dlm buku merah tu...


kesimpulannya..sgt puas hati lah...kalo i manage to come earlier next time, msti boleh dpt no awal sket..abis awal lagi...


anyway, i'm just make use the money that my family member & frens yg dorang dok byr income tax tu kan...hahaha....dan yg penting all these treatment are FREE...dan kalo nak compare dgn Klinik Rohana(my private clinic)- setakat ni cuma check BP & buat ultrasound je tiap kali dtg check-up....baik gi gomen..lebey detail!!!