Tuesday, October 25, 2011

khayra turns 6 months old

holla....pejam celik, udah 6 bln memiliki puteri comel khayra adelya ni...look at her in this pic..isn't she cute n adorable?manis jer senyuman dia...


let me summarize her 6th month progress so far:


^ on 24th Oct 2011,balik dari keje, Ummi told me, khayra's 1st tooth is almost out..boleh terasa pada gum dia..masa tuh terkejut sgt, and sgt excited..balik umah, cuci tgn terus raba her lower gum..a'ahhh..ada rasa tajam2, keras..( ada org kata, awal jugak 6 bln dah ada gigi)


^ dah pandai meniarap, pusing kiri, kanan...mara ke depan..no-no-no..tapi boleh mengundur pulak...bila dah pandai meniarap ni..alahai..payahnya nak pakaikan diapers..asal baringkan je, within seconds terus dah meniarap...alahai..anak ku..aktif sungguh..!!now dah kena hampar toto kat living area kami..bagi dia golek, end-to-end puas2...

^ sejak dia jadi aktif ni, my parents selalu ckp dia dah lasak.. i hate that word "lasak" ..very -ve to me..i told them to use "active" instead of"lasak" ..bukan ke setiap perkataan yg keluar itu adalah doa??

^ she already took her solid food..her 1st solid food yg disuapkan was cerelac "susu + beras"..but she seemed dont like it..setin sudah beli dowh...ummi suggest suh beli puting botol yg X-shape, so that khayra boleh minum nestum bancuh dlm susu..mujur tommi tippee ada..< tq mothercare..segala keperluan botol utk khayra awk ada jual>




^ besides taking cerelac, dia pun suka sgt2 rusk..memula, saje beli brand Milna..murah sket..kalo dia tak suka, tak la terasa sgt pembaziran, drpd terus beli brand Farley...alhamdulillah..she loved it soo much...a piece per day,bancuh dgn air sikit, susu tepung secubit...seronok sgt tgk mulut dia tak sbr2 nak sudu..mcm anak burung...cute..


^ kalo tido, msti nak kena a/cond..mama & papa dah menggigil kesejukan, dia takmo..off je a/cond, pasang kipas, tak sampai 5 minit..msti..ekk..ekk..kepanasan sudah...dah la payah nak pakaikan blanket kat dia..kita risau takut dada dia sejuk...



^tido pun nak menepek sebelah mama dia...sebelah papa pun takpe...janji kalo dia kick, ada rasa benda..hantar dia tido dlm cot dia, hanya lepas dia terlelap...


^ she loves green...asal nampak kaler green..ternganga mulut dia, esp tgk iklan TV3 yg utk kids tu..kalo toys dia..suka dgn frog dia..


apa lagi ek?? tu jer kot progress dia setakat ni...i love u baby khayra..muahhhss

Friday, October 21, 2011

my feveret baby shop

Holla.....

nak tau tak, where is my favourite baby shop...? it is MANJAKU!!

kedai ni ada byk branch..yang selalu pegi branch Bangi Sek.9 & Bdr Br Sg Buloh..tapi the best outlet is the one yg kat bangi...mmg terbaekkk!!

frankly speaking, i used to underestimate this shop...ingatkan kedai cap ayam jer..i mean kdai yg jual brg baby yg brand yg tak dikenali...using cheap material,etc...tapi ntah mcmner, satu hari tu, ada kursus kat Tnb Bangi, tergerak nak gi kedai ni..kalo tak silap nak cari hooded blanket utk baby..nak tambah sehelai lg...masa tu boyot lg..rasanya dah 6month peknen kowt..

bila masuk jer..WOW...!! it is a one stop baby centre...segala brand , keperluan baby ada...pureen,kiko, disney, tollyjoy,etc...baby accsries pun semua brand ada..MAM,tommie tippe,NUK,Baby 1st year,etc..mmg perfect..! u name it, they have it..

sejak dtg kali pertama..mmg terus jatuh chenta...dan keep on dtg sini utk tambah persiapan nak beli brg baby(until now!!)..toys pun byk..kat level atas ada jual baby cot,stroller, bouncer, buai elektrik,segalanya la...

even masa dlm pantang pun sgt convenience utk suh bY gi sana ..beli puting,pampers, baby wipes,nipple cream..bg jer list, bY dapat mencarinya kat sana.






tapi a bit regret, masa peknen dulu, tak tau dorang ada privillege card utk pregnant mommy..dpt discount kalo tak silap..since skang kami dah jd loyal customer, mmg a bit rugi la tak sign up dulu...the best thing about this place..90% drpd koleksi baju Khayra setakat hari ni, semua beli kat sini...haha..much more better design, & price rather beli kat jusco...


berckp pasal bj Khayra..my feveret brand utk buat basahan hari2..suka beli baju brand Baby OK & Fiffy..murah, dan kualiti material setanding pureen( sama jer kualiti dia)..dan utk baju yg berjaring tu, ada mcm2 design utk baby girl...suke sgt..selalunya beli baju tido long & short sleeves & bj jaring2 tu jer...Khayra kan membesar dgn sihat, terpaksalah selalu shopping bj utk dia..hahaha


Tuesday, October 4, 2011

pads for the tank

Holla....

Haha..mcm kelakau je title entry kali ni..tak tau nak letak tajuk apa...nape pilih topic ni? sebab pagi tadi realize tinggal 1 pair jer lagi pad for my tank..gotta buy new pack lorr...

kita start pakai breast pad ni sejak berhadapan dgn satu peristiwa yg sangat memalukan di khalayak ramai..it happened when i was still in my confinement, kalo tak silap khayra balu lepas amik her 1st month jab from KK ptjy.lepas balik klinik, kami ke NIlai 3, nak beli paperbag utk majlis cukur jambul si kecik which will be held next week nyer ( owwhh..baru teringat, entry utk majlis cukur jambul tak buat lagi, kan?)..sgt la gamble, dlm pantang bleh lagi gi nilai 3 bersama2 mama & bY..then balik dari nilai 3, kami singgah jap Bangi untuk beli pacifier Khayra- since yg 2 bijik papa dia beli, dia takmo isap..

dok ralat membelek pacifier, time nak bayar baru mama perasan & tegur..coz tadi mama yg dokong baby dok ronda2 dlm kedai...kita plak sibuk membelek pacifier...baju basah..alamak..malunya!!!

dari keadaan tu lah baru trigger nak kena beli breast pad..memula dulu before bersalin, takde la terpikir nak beli lagi..time nak naik keje baru plan nak beli..rupanya anggapan ku salah sama sekali!! so my 1st pack i bought was Pureen...dia ada few range 12 pcs, 24 pcs( pcs yea..bkn PAIR)..boleh tahan gak rege dia...(sambil memikir masa hadapan...kos tambahan yg perlu dimasukkan dlm monthly expenditure :P)..and suddenly, terjumpa plak pack yg kat bwh ni- which i think sgt value for money..84 pcs (RM31.90)..kalo tak yg 24 pcs kalo tak silap dlm RM23..


Sejak peristiwa tu, kalo rasa nak kuar rumah, mmg wajib pakai la...malu wo...basah kat boobs..dah tentu2 sgt menarik perhatian org ..ahaks!!Bila dah start keje..pakai hari2..habis pulak my 1st pack..then terpikir nak pakai yg washable..kebetulan ada kursus kat Bangi, balik kursus gi singgah kat butik MumDreams..sebenarnya nak beli baju jenjalan yang bleh nursing ..nak survey harga..tgk design bj sume yg sopan2 ..ala2 muslimah punya( hantu sungguh aku ni..!!) tak jadi nak beli.. yg modern2, stylo2 takde :( sambil melihat2 produk lain yg ada kat kedai tu, ada terjumpa washable pad..trus grab..rege pun murah..rm16.90 je for 3 pairs..coz pernah gak dulu2 survey kat mag, standard rege dlm rm30++..apa lagi trus la amik...

tapi disebabkan aku ni, bukan la seorg yg rajin..masalah gak beli jenis washable..nak kena rajin membasuh..kat umah ni aktiviti membasuh baju, selagi tak tinggi baju kotor menggunung, selagi tu tak basuh (hampeh..!!) mmg la patut basuh secara hand wash jer..tapi dah nama pun malas...huhu..sendiri mau hengat!!

so, kena cari alternatif, kena gak beli lain..lagi satu, washable pad ni, tak brape absorb..kalo pakai gi keje, by noon pumping session, mesti kena tukar pad lain..mcm geli & tak selesa pulak pakai basah2 lencun..takut ada pembiakan bacteria pun jugak.

nak cari pureen value pack mcm aritu, takde dkt the Store Plaza Alam sentral..yg ada, dan murah hanyalah Tollyjoy ni...rege dia..tak ingat..dlm rm23 kot..( 40 +8 pcs)kelebihan dia-diameter padding dia lebih besar..cuma i still selesa pakai pureen..absorbtion pureen much better than tollyjoy..




so...lepas ni nak cuba brand apa pulak ek..??