Saturday, August 20, 2011

fenugreek aka halba pulak...!!

holla....


arini,21/7/2011..hari paling sedih buat diriku sbg ibu yg fully breastfeed(bf), coz arini khayra officially terpaksa mula minum formula milk(fm),instead of minum expressed breast milk(ebm).tak terkata rasanya sedih coz hanya sempat bf exclusively for only 3 months..

nk kata susu bkurang- rasanya sama jeer..malahan, mcm lg byk berbanding dlm pantang dulu..standard min. 1x pam-2oz..max 5oz..average 3oz..dpt pam kt opis 3x ..pernah tnya pakar lactation, dia consider,ok..kira byk gak la...of coz kalo boleh nk mcm my ofismate-Ayu, skali pam,tak smpai 10 minnit, dh dpt 5oz..but me...? tiap kali pam,msti mau 30minit...itupun mujur kalau dpt 5oz...


Ayu siap ckp, kekdg terpaksa buang je ebm dia, coz freezer dia dh penuh dgn stok susu..jelesnyer.............................kita ni..kais arini, mkn esok..(ceh, sukati je mengubah peribahasa) sejak 2 menjak ini dah pelbagai usaha dilakukan utk boost production..mkn daun pegaga,minum jus pegaga, makan kurma, mkn lobat putih, minum air rebuasan halba..just name it..!! tak gak menjadi...

Ajan ada suggest satu blog ni masa dia blog-hopping..and kebetulan pulak that owner Ice is my fren's friend..tau pun masa nak add dia kat FB..tetiba bleh ada mutual friend pulak..haha..wat a small world...Ice ni, dia pengamal produk NR (aka Nona Roguy-dulu2)..as for my case, dia suh minum air Akar herbanika..mcm gambar kat bwh tu...since benda agak mahal gak la..15 sachet kalo tak silap, rm70..tapi kalo amik dgn Ice, bleh dpt rege di..about RM52..tapi disebabkan still consider mahal..minta dia jual sample..she agreed to offer me 1 sachet for rm6...pehhh...tapi demi nak memastikan bekalan adalah berterusan..beli gak la..minta dia bawakan 3 sachet...



kami deal secara COD..dia dtg to my ofis..masa jumpa dia...perghhhhhhhhhhh..mantappp!! tak macam org dah ada anak 2 org!! bergetah giler badan dia...very small figure bdn dia..mcm ajan..tapi agak sexy..mmg mcm anak dara lah...mcm tak caya...kalo u olls nak tgk blog dia..byk la tips2 berguna yg dia bagi, dgn menggunakan produk NR..nanti saya update link dia...kalo kat FB search for Aishah Rahman..




Mlm tu, terus rebus akar herbanika tu..dia suh minum panas2..rasa dia..uihh...sape pernah minum air akar..mcm tu la kot..aku dulu dlm pantang pun tak minum air akar kayu..ni dah abis pantang, barulah sibuk2 nak minum air akar kayu..hoho...takpe..demi anakku Khayra Adelya....




pg esoknya (sabtu) dgn harapan membuak2, mengharapkan susu byk giler mcm air terjun..tgk sama jer..siap my rutin pagi2 utk pam..dpt ciputttt je..tak mcm biasa..throughout the day, mmg tak dpt pam la kalo dok kat umah..si kenit tu bergayut jer...tapi, gayanya mcm baby tak puas minum pulak..tapi still minum la air tu..bila mlm, pun tak dpt nak pam..mcm kebiasaan..eh, air ni mengurangkan susu ke menambahkan susu??last2 i made a decision-STOP!! lupakan je air tu..maybe tak sesuai dgn diriku..tapi sgt efektif kat org lain... :(




then so happen tergerak hati nak gi ada satu kedai BF kat area umah..Mums Basic kalo tak silap..kebetulan kedai ni jual brgan HPA..pernah terjumpa kat tenet, ada jus pegaga keluaran HPA..konon nak tanya in details..tapi kdai ni ada gak jual milk booster product..mcm milelea soy drink,milkmaid tea,etc...shaklee trial pun ada..tapi bdk ni suggest try fenugreek...memandangkan bib pun suggest amik fenugreek pills...so, beli ajerlah..walaupun rege dia agak tebal..rm45 for 150 capsules..tak salah mencuba kan






so sekarang tgh mencuba..cara mkn dia, max 8 biji..lepas mkn, kena minum air byk..min 2L daily..alhamdulillah..w/pun dah tak exclusive (mmg tak dpt nak catch-up demand)..but i can see thr +ve sign..sekali pump tu standard 4-5 oz...nak teringin 6-8 oz tu..mimpi ajerlah...maybe bkn rezeki ku...