Monday, May 25, 2009

Final Lab @ UTM Skudai (18-23may 09)



Holla...
Akhirnya penderitaan mental yg dialami selama seminggu di sana berakhir..Personally, i admit this lab is really tough..tak macam dulu punya lab..sume spoon feed..haha..tinggal cucuk kat memana lubang yg ada pada set yang ada..tapi kali ni, dahla kena buat research pasal tajuk tu, kena pikir procedure yg perlu dibuat, kena buat simulation, the worst part--kena prepare slides utk presentation...mujur kami ada 4 org; myself,anje,fara & ija..




nak cite sket pasal lab yg dah kitaorg lalui..dia ada 4 stage- dat means kami ada 4 kali pertemuan la bagi setiap subjek..first subjek Advanced power lab..tajuk yg kami dapat "IDMT relay" , supervised by Dr Abdullah Asuhaimi..nice guy, very fatherly & punctual..mmg nasib kami baik dapat dia, to be compared dgn group satu lagi..1st session adalah brainstorming; time ni lah kami kena buat research drps segala source yg ada-net,books,etc 2nd session kena reportkan pada supervisor kami apa outcome yg dah diperolehi from our research.3rd session kena buat experimnet..time ni mmg kami bersyukur sesgt coz technician tu byk sgt bagi input & guidance..and lastly presentation..witnessed by our supervisor & Dr Safawi..group 1 mmg kena kaw-kaw la..mujur group kami, ok...cuma tersalah teori..( dgn selamber buat teori sendiri..hahahaha)


lega yg bukan kepalang bila dah habis present...since mlmnya kelas dibatalkan, kami plan nak gi danga bay..dgn teramat excited nak naik beskal ber4...dari dlm lab dah dok sibuk citer kat sume org nak gi danga bay..last2, sampai sana..takde benda..tak happening langsung..kami juz masuk kat kedai2 yg jual2 brg and i manage to grab a pair of new contact lens to be worn on my big day


cuba teka kaler yg mana satu??

lepas gi Danga Bay, gi jusco Tmn U pulak..berjalan jer kami..yelah..ni jer peluang masa yg ada..time lain packed dgn kelas jer..tak beli pape--fara jer yg sakan shopping.

The next day, utk lab Power E, kami dpt tajuk Boost converter..mujur baru belajar..atleast, something la..tak la zero sgt..rupanya nak kena buat simulation la pulak!! since en Nik ada, aku pun mengadu la, kata tak pandai Pspice..ekekekek..yang best nya dia cakap,takpe, litar dah ada, kamu juz tukar nilai mana2 yg patut..perghhhh!! senang betul keje!! kuz tukar value D, f & V....hahahha..jgn jeles..sejak saat tu, group kami dok bagi aku title "penggoda"..coz aku berjaya menggoda En Nik,,,suka hati je, yer??!!

dan lab yg terakhir pasal ignition coil.mmg tak leh lupa lab ni..1st dapat lecturer yg sangat baik & sempoi- Dr Zulkafle Buntat..baik sgt..2nd aku volunteer nak buat hardware; soldering komponen..hasilnya :













jari yg terkena soldering iron Kesan kapasitor yg meletup
yes...believe it..yg jari terkena solder iron tu mlm khamis..tertepis..fuh, mlm tu nak tido payah bebenor...berdenyut jer..yg kisah kapasitor meletup sebab tersalah polarity..mmg terkezut abis sampai menangis..hahahaha..mmg kecoh la pas tu kena gelak..takpela,,atleast somthing to be remembered by others..time present pun sempoi..laju jer..by 5.30 kelas dismiss..( even b4 noon break hati dah tak sabar nak balikkkkk)..oh yea, lupa nak citer..time lunch break, kami gi Tmn U, kunun nak isi minyak..tetiba ada staff UTM kata tayar keta Ija mcm nak pecah, so kami pun pegi cari kedai tayar..kena pulak kedai tayar dpn salun Felisa..tambah pulak lagi ada promo facial Felisa rm25.maka....aku & ija pun took the opportunity utk buat facial, sampai nak mkn pun tak sempat, pdhal dah kebulur sesgt...nak rush balik ke kelas...
atlast, bertolak dari utm at 9.30pm and reached kajang exit at 12.30am (imagine??!!) and sampai umah subang at 2.15am...
hectic week, but sumthing good to remember forever...
to Ija, fara, Chubby & Anje....thanks for being there wif me for the whole week..korang mmg best!!
to imah-- rugi takde sekali..tapi takpe, baby lagi penting...

Saturday, May 2, 2009

jakarta-bandung trip(part 1)


hola people...

yuhuuu..actually citer ni dah quite basi dah..tapi saje nak share..bukan apa-rite after balik from the trip, mmg buzy giles- tak sempat pun nak uploadkan kat sini.besides, most of the pix ada pada kak ira- since bebeh's camera asyik bermasalah jer..


there were 5 of us who went there- myself, my fiance-hisham, mama, abang & sis ira.we took 1030 flight and reached there 2 hours later..( but i think the journey actually took us 1 hr je kot- cume perbezaan timing zone yg jadi 2 hrs.tah la..mmg rasa kejap je dlm plane aritu...



suppose there ain shud join us earlier.due to certain prob, dia tak dpt gi..sampai jer sana, kami naik limo "silver bird" that cost us rp$190,000 to le grandeur hotel, mangga dua.nasib baik time sampai during weekday, maka jalannya kurang macet (jem).lps letak brg kat hotel- trus gi pasar pagi via itc mangga dua..wahh..tak tahannya..ada beg, baju, lawa2..tapi kami trus head to pasar pagi coz katanya souvenir kat cni lg murah.cari-dan-cari, berjumpalah dgn lambakan kedai yg ada..and the prices also varied.mmg kena survey dulu- dan yg penting, samada dorang boleh commit tak utk siapkan brg by this saturday???tak tu yg payah bangat..mostly kata tak berani commit, takut tak siap.


atlast, kami jumpa gak kedainya..dah discus, siap gaduh lagi dgn bebeh ( mmg sedih la tang ni..nak pilih brg kawen pun gaduh gak..sabar,sabar)...dan ta..laa...dah berjaya pilih brg utk my reception doorgift..apa benda tu??hoho..mana bley habaq lagi..


apa yang penting?? pastinya comellllllll..!!!



tengah sibuk memilih doorgift yg ada kat kedai ni

then pas settle tang tu, kami gi survey kedai kad kawen plak...alamak--kebanyakannya mmg lawa bangat, harga pun, ermm..ok la..dlm Rp$3500 dah dpt a good one.tapi..dorang takley siapkan dlm 4 hari..huh!!


di antara salah satu kedai yg kami pegi utk pilih kad kawen kami



mmg byk giler choices yang ada-sumer lawa2..tapi since dorang takley siapkan dlm masa 4 hari,tak dapatlah nak order..:(

pastu, trus dorang trus balik hotel, while myself n bebeh gi jenjalan kat ITC mall.tapi malangnya, kedai kebanyakan dah tutup, padahal, jam baru pukul 6.15pm..yes..itulah part yg tak best kalo gi indon ni..kul 6. kedai dah tutup..kul 8, jln dah lengang, mcm kul 9.30pm kat area shah alam...


so, trus balik hotel...then kami ber-4( mama nak tido kat bilik je) gi lepak kat lounge hotel tgk liveband..yg lawaknya, sumer lagu yang abg request, sume tak dapat dipenuhi..hahaha..balik dari lounge dgn perasaan yg teramat sedih (& nangis lagi..) coz by terasa dgn ckp2 abg, padahal aku rasa, abg was actually pointing it to me- but bebeh plak yg terasa..and atlast, as usual jadi mangsa keadaan..


and when midnight struck at 12..ding..dong..ding..dong-- frust sgt, nothing is happening..no surprises from anyone; none from my fiance nor my family..


takpelah..aku jer yg terlebey expectation from other people..