Friday, August 20, 2010

Apakah..? (part II)

Yea...setakat ni..

tapi..esok cuba lagi..

;)

Thursday, August 19, 2010

Apakah..?

Apakah..?
Adakah..?

Que sera-sera..
what will be-will be....

Hmmmm......just wait & see...

Friday, August 13, 2010

kuih raya

Holla..

Salam Ramadhan buat kengkawan semua..arini dah puasa yg ke-3 bg tahun 2010 ni.Alhamdulillah..semoga kita semua diberikan kesihatan & kesempatan utk membuat ibadah sebanyak mungkin di bulan yg mulia ini..amin..

posa-posa gak..tapi bahang persiapan nak raya telah bermula sejak 2 minggu lepas- which i started distributing sample kuih & amik order kuih raya..haha..jgn tak caya, tahun ni merupakan tahun ke-3 okeh jadi tokey kuih...haha..saje cari duit lebeih..buat belanja raya..

biskut wajib & paling laris dijual setiap tahun adalah biskut cappucino & kuih tart nenas .Tart nenas ni dibuat oleh maklang..tapi ada pertambahan jual kerepek2 gitu iaitu kuih kapit & kuih salahbikin

Alhamdulillah, setakat ni tempahan sgt memberangsangkan..boleh tahan la...tapi yg lawaknya, tokey kuih ni still nak buat kuih sendiri..(padahal awak ada menjual...)

ni semua atas permintaan bY yg teringin nak mkn kuih raya air tangan isterinya..for me, ok jer..tapi don't put sooo much expectation la nak kuih sedap..coz 1st timer..( zaman dulu2 pernah la gak buat choc chip sume)

so, it;s gonna be the same menu yg di plan utk dibuat tahun ni, iaitu biskut chocchip,cornflake madu & biskut susu..semua recipe bley diamik dari Myresepi..ya...

Sebagai persediaan nak buat kuih tu..semalam gi nyinggah kedai Bake with Yen kat Bandar Puteri, kebetulan terletak sebelah Kedai Tenaga..abis gi audit 5s saya..me & my colleague trus gi beli brg..antaranya adalah acuan jenis PAM..murah jer...satu set mcm kat bwh ni baru RM13.50



So..dengan adanya set2 acuan ni..mmg semangat la nak buat..oven dah ada..loyang ada satu jer..wiken ni nak gi import 2-3 biji loyang lagi dari umah mama,sekali dengan penggelek.nak beli malas.membazir.coz pakainyer setahun sekali..huhu.mixer nyer blm ada..tapi bajetnya dah ada bersempena bY dapat voucher RM200 Parkson kilang perodua bagi pada semua staff..so kira utk membelinya dah selamat la poket en Hubby ...huhu..tinggal nak beli raw materials nye jer..nak beli kat kedai semalam mcm byk sgt..khusus utk org yg meniaga...

so i decided beli kat kedai biasa jer lah nanti...

Tuesday, August 10, 2010

Transformation of Reading Materials-magazine i mean..:)

Hollaa....
lama gile tak update..
kali ni nak citer pasal transformation of reading materials..

ingat lagi time zaman nak "naik" dolu2..zaman di alam khayalan....my favourite magazine is URTV & Mangga..Pantang ada gambar Eizlan Yusuf,Jasmin Hamid, Raja Azura,KRU..mmg confirm sume magazine ada gambo depa, msti beli time balik tuition centre..that time when i was in standard 4-6 gitu..haha..banyak woo..pernah kira gak la masa nak pindah ke PTJY from umah kat Maluri dulu, sekotak besar penuh dgn mag ni..rega mag dulu rm3..kalo dah penuh satu kotak TV..mau dkt ribuan gak la....

then bila dah masuk secondary skool plak..berkawan plak dgn kawan2 yg jenis speaking london segala..terjebak plak dgn majalah hiburan gak..tapi yg imported punye,and sometimes layan gak Galaxie-local mag..harga mmg tak hengat..tapi mag obersea ni besh..dpt hadiah mcm2...yg tak lupa sampai skang ialah i owned MelB-SpiceGirl nyer caricature ballon dan stickers gambar artist..stiker2 ni still simpan until now...siap paste dlm sticker album lagi..time ni minat pada artis pun dah berubah..start layan Backstreet boys,911,boyzone,spice girl..time tu mmg artis paling best la depa ni...so, kebanyakan sticker pun gambar dorang jer..


bila dah masuk sains selangor, berlakulah zaman gelap..(haha)..time ni..magazine dah tak layan..mmg zaman kegelapan la...cuma bila bernasib baik, dpt layan novel cinta-pinjam ntah dari sape ntah..yg pasti satu aspuri buku tu akan berjalan merata..dari katil-ke katil..dari dorm-ke-dorm..last2 hilang...kalo bernasib baik..buku setakat lunyai...keji kan zaman dolu2..


tapi di akhir2 paper spm, tgh boring2 tetiba telah ditakdirkan bertemu dgn majalah Cleo..i still remember, the owner of this mag was Adnyn..and it is still wif me..(tapi ada katne tah)..i found it very interesting & useful...from fashion, life,love,health..all covered in this mag...mmg best..!!that was in late 2000 and i've been a royal cleo reader since then .


berkotak2 kertas double A tu i collected& keep this mag every month..every year- never missed an issue pun...layan habis lah...paling best dpt sample vials lipstick, perfume, mosturizer,etc..tiap kali try these vials, tiap kali tu la berangan "esok dah ada duit lebey,nak pakai produk ni,lah..itulah.." sampai la ni tak merasa...haha..time nak pindah..mcm malas plak nak angkut, nak buang plak sayang..last2.. terpaksa gak buang dlm 3 kotak full of cleo old issues.

Bila dah start merancang utk bertunang sume, pembelian Cleo sudah mula terhenti..(bajet lari babe..!)coz kali ni start layan mag Pesona Pengantin la pulok..


yelah..kat sini segala cth hantaran..tips kawen,etc..so, sebagai persediaan nak buat hantaran..boleh la cari2 idea yang menarik utk di applykan utk my hantaran nanti..mag ni pun reganya bley tahan..RM8.90 kalo tak silap..tapi tak la beli monthly...depends kalau ada yg best2..tapi selama 2 tahun gak la beli..sampai nak kawen...and now..mag ni dah terdampar di celah memana ntah..selalunya umah Mama lah yg tempat terbaik campak unwanted things ni..haha..(umah sendiri nak yg best2 jer..hampeh nyer anak..)
At times jugak...i layan majalah Mingguan Wanita..frankly speaking..mag ni mmg best..start baca (terbaca actually) masa kerja kat Dave's Deli C4 wangsa Maju dulu during sem break..dah time boring2..customer takde..baca jelah segala benda yg boleh dibaca...very informative utk seorg wanita..dan keluarga..sejak tu, mmg beli gaklah kalo ada tajuk2 best...rega pun murahRM3 je..tapi now rasanya dah RM3.50 kot..cuma dia jenis bi-weekly mag, tak larat den nak belinya every issue....



dan terkini..selepas bergelar seorang isteri...layan mag Pa&Ma pulak..bukan sebab dah ada isi..tapi sbg persediaan ..nak jadi mummy yg sgt berilmu pasal parenthood mcm Ajan ..kagum sgt dgn dia...from pregnancy,dan sampai skang baby's food dia sgt la ..i dunno wat to say..tapi really made me adore her...tabik springgggg to ajan...always wanted to be like her on how she handle & raise her kimi..she's good at web browsing cari info2 mende ni..and i'm very bad on web browsing & I.T stuff..so..amik and beli jer la from those on shelves mag..paham pun paham...kekadang bahasa omputih ni..tak brape paham sgt pun..buat2 paham dgn meng "assume" je slalu..nak bukak dictionary sgt la malas ,okeh...





itu lah cerita saya...i bet most of viewer pun share the same interest like me kot... i juz be myself..buatpe beli mag mcm cosmopolitan ke,Her world ke...etc..tapi tak brape paham..nak baca pun mcm malas2..membazir je..yelah.mag ni kita baca time rehat2kan minda..tapi kalo baca sumthing yg kita kena grin our forehead nak try pahamkan apa artikel tu ckp..tak pasal2 matlamat nak berehat tu tak tercapai..tul tak??? :p