Sunday, April 17, 2011

Happy 28th Birthday to Me :)

Holla...


Happy birthday to me...pejam celik, udah 28 tahun rupanya hidup di muka bumi Allah yg Maha Esa ni.ALhamdulillah, atas limpah kasih sayangNya, rahmatNya..masih diberi peluang bernafas & peluang utk beribadah buat bekalan di sana nanti...


personally, birthday kali ni tak berapa best..dimulai dgn en suami tak wish happy berfday tepat jam 12,16 april 2011..boleh dia lupa dok layan youtube maharaja lawak.. kita ni dok sebelah dia, punyalah menyendeng-nyendeng je dia kat sebelah..kul 12.30 baru dia teringat..itu pun rasanya lepas dia login FB kot,baru dia teringat...mmg sedih giler..


2ndly, mengharap sgt baby keluar arini..punya lah berharap tinggi melangit..dgn harapan, it's gonna be the best berfday gift i ever get in my life..tapi, nak buat macamne,Allah lebih mengetahui apa yg terbaik buat diri ini..redha ajer lah..maybe baby tak puas main dlm perut mama yea..


whole day wasn't as expected..ptg kami kua mkn meatmall kat ikea..beli mattress utk dipakai during my confinement days @ putrajaya..then teringin nak mkn triple decker cheese cake coffee bean kat the curve...sold out pulak..mujur kat 1U ada..soh depa reservekan 1 slice..sampai sana, ingatkan nak redeem voucher from jusco coz dapat sms i am entitle to get voucher sempena birthday..berjalan punya lah jauh dari new wing ke old wing..dgn kaki sakitnya ( dah tak larat jalan lelama sbnarnya)..rupanya old wing tgh undergo major renovation..kedai2 byk tutup..huh..

kaki pun dah tak larat jalan dah, kami terus headed to coffee bean, mkn kek yg diidamkan then terus balik jer.. so, ini jerlah antara gambar yg ada on my 28th birthday..


Happy birthday to me...

Saturday, April 2, 2011

stem life..korang pernah dengar tak??


Holla....


pernah dgr stemlife tak? i was introduced to stemlife, coincidently masa temankan my biras kat spital masa dia tgh tggu masa nak bersalin 2 years back...patutnya masa sblm bersalin, parents to be dah kena decide utk join program ni atau tak, tapi my biras, time nak bersalin baru nak decide, itupun bila aku tanya tak ambik ke program simpan darah baby..they replied, Dr pernah suggest utk signup, but they juz ignore it..but when i brief to them kebaikan benda ni, baru lah si bapa kelam kabut cari pamphlet tu, and contact marketing exec dia suh dtg bagi briefing yg lebey detail..


masa dia amoi tu dtg cite, aku pon amik port la..aku plak yg tanya lebey2 masa tu..haha..

benda ni actually


" cord blood is the blood that remains in the umbilical blood and placenta following birth and after the cord is cut.Cord blood is an abundant and valuable source of stem cells which are genetically unique to your baby and family"


dlm kata lain, dlm uri baby, ada sejenis cell darah yg sangat bernilai dan berfungsi sbg pembina cell darah baru sekiranya baby kita terlibat dgn masalah darah spt leukimia, thalasemia,anemia,etc..it is some kind of investment utk baby kita sampai la dia dah besar..the good thing is, kalo nak compare dgn mengubati penyakit tersebut secara "amik air tulang belakang" atau melalui "tulang sum-sum", potensi utk matching kena 100% sesuai dgn pesakit.


tapi dgn adanya stem cell ni, 7/10 cell yg matching pun dah boleh membantu pengubati penyakit melalui pembinaan sel darah yg baru.so kalo kita dah signup, dia akan bagi satu kit file.bila dah selamat bersalin, org dia akan sedut darah pada uri & tali pusat,dan bawa ke lab dia utk storage.


harga dia pun OK,la..tak berapa membebankan..apalah sgt kalo nak dibandingkan nyawa anak kita,kan?lagipun stem cell ni boleh digunakan oleh adik beradik dia yg lain.


sejak dpd hari tu,terus bgtau bY, kalau ada baby sok, kita kena signup programme ni..so happen sejak start checkup kat sunway ritu, my Dr pun dah start rekemen..tapi kami buat lepak je lagi.


Kebetulan pulak, mid Mac ritu ada Baby expo kat MV, StemLife ada bukak booth..so, kami amik peluang utk bertanya lebih lanjut,dan yg penting- payment dia..disebabkan ritu dorang buat promo, kami hanya perlu byr rm300 utk signup ( siap dpt free fisher price nyer mainan).then once baby lahir, every month kena bayar rm165 selama setahun.lepas tu byr rm265 annually sampai baby dh berusia 21 thn..dorang pun ada gak program pembayaran yg lain, yg lebih murah kalo kita byr lumpsum, but tak mampu...so kami opt for byr installment aje lah...kalo one of the parents dies, annual installment foc..


kesimpulannya, buat kwn2 yg plan nak tambah anak tu, it's never too late utk signup, demi kesihatan anak2 kita...we never know,kan?