Lilypie Third Birthday tickers
Create your own banner at mybannermaker.com!

Sunday, June 27, 2010

Hubby's Feveret - Nasi Minyak Ganu

Holla..

Another "hutang" to be updated.haha..
kali ni kiter cite pasal makan2...

Alhamdulillah, i think i'm a good cook..(ceh-puji diri seniri!).Mungkin bakat diwarisi dpd my nenek from my dad's side (kot?!)..she's a superb cook..bagi je apape pun, pasti akan mhasilkan makanan yg sgt sedap atas kekreatifan beliau memasak..

Kali ni nak citer pasal masak nasi minyak version Ganu.bY mmg suka mkn nasi minyk, especially yg Mama dia masak.Kebetulan aritu Mama dtg KL ke rumah Angah,so sempat la saya kecek ilmu masak Nasi minyak ni..rupanya sangat la senang,okes!Cuma masa tgk mama masak tu, juz tgk steps ajer..brape byk bwg,etc tu..tak tanya pulak...so, bila i masak sendiri kali ni, juz ikut suke hati.main belasah je.

resipi Nasi Minyak Ganu (3 org mkn)

5 bj bwg merah (tumbuk) *
2 bj bwg putih(tumbuk) *
1 bj bwg besar (hiris) *
2 btg kulit kayu manis ( saiz medium,kalo yg besar-1 btg jela)
2 bj bunga lawang *
few biji buah pelaga *
2-3 sudu besar planta
susu cair
air ( ikut sukatan mcm nak masak nasi,tapi lebihkan sket few ml)
garam sikit
beberapa titis sirap ros(optional)-sikit jer tau, karang merah pulak nasi tu jadinya

caranya
1. panaskan kuali, cairkan planta. (sementraa tu pastikan beras sudah dicuci bersih2..letak tepi jap)
2. Tumis bhn yg bertanda * dimulakan dgn bwg2, kulit jayu manis+ bunga lawang+ buah pelaga sampai wangi.
3.Masukkan air diikuti susu cair..kuantitinya ikut suka,asal dah tukar kaler putih-kuning mixture tu kira ok..letak extra sikit spy nasi rasa lemak-lemak sket
4.masukkan garam
5.Agak2 dah menggelegak, tuang segala isi bhn tu ke dalam rice cooker..
6.Masak nasi mcm biasa.agak2 nasi dah hampir masak, sprinkle few drop of sirap ros atas nasi and biarkan nasi masak dan kering.
7.Time nak hidang nasi, kacau nasi dlm periuk tu supaya kaler merah tu "mesra" dan cantik.

lauknya...? masak je ayam masak merah dan buat acar timun..hasilnya...mmg marveles...




NAsi minyak yg sgt sedap,secukup rasa

Ayam masak merah yg marvellous

Kesimpulannya,cubalah..memasak ni kita main campak2 jer..ikut instict...

2 comments:

Permaisuri Mawar said...

hehehe ni harus rasa nih ^_^

beba said...

nampak yummy!! hehehe..tak pernah pon buat acar timun..camne ke?